Ένας χρόνος μετά τον σεισμό: Οι κατεδαφίσεις στο Αρκαλοχώρι και το παράδειγμα της Σάμου

Ελίνα Φαρσάρη
Ελίνα Φαρσάρη

Δέσμευση Χρ. Τριαντόπουλου για τη στήριξη της πολιτείας

Της Ελίνας Φαρσάρη

Ένας χρόνος έχει συμπληρωθεί από τον καταστρεπτικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου και τα μείζονα προβλήματα για τους σεισμόπληκτους κατοίκους του Αρκαλοχωρίου παραμένουν. Ο χρόνος μοιάζει πράγματι σαν να έχει παγώσει στις 9:17 εκείνο το πρωί, αφού όπως λένε και οι ίδιοι οι κάτοικοι τίποτα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει, μετά την πάροδο 12 μηνών.

Δεκάδες οικογένειες εξακολουθούν να ζουν στους οικίσκους επειδή τα σπίτια τους χαρακτηρίστηκαν ακατάλληλα και επικίνδυνα, τις αποζημιώσεις τροχοπεδεί η δαιδαλώδης και απαιτητική γραφειοκρατία και οι απαιτούμενες κατεδαφίσεις γίνονται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.

Ειδικά το θέμα των κατεδαφίσεων απασχολεί ιδιαίτερα τους σεισμόπληκτους κατοίκους του Αρκαλοχωρίου και των γύρω περιοχών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα οποία επιβεβαίωσε στην πρόσφατη επίσκεψή του ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, μόνο το 3% των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτισμάτων στο Αρκαλοχώρι και τα άλλα σεισμόπληκτα χωριά του Δήμου Μινώα Πεδιάδας έχει κατεδαφιστεί.

Χρήστος Τριαντόπουλος

Αντίθετα, η όλη διαδικασία προχωρά με πιο γρήγορους ρυθμούς στον Δήμο Αρχανών Αστερουσίων, όπου οι κατεδαφίσεις των κατεστραμμένων κτιρίων έχουν προχωρήσει σε ποσοστό που προσεγγίζει το 64%.

Για το θέμα των κατεδαφίσεων ερωτήθηκε ο κ. Τριαντόπουλος μετά το πέρας της διευρυμένης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Μινώα Πεδιάδας, στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι, ανήμερα της συμπλήρωσης ενός χρόνου από το καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου.

«Οι διαδικασίες θα πρέπει να επιταχυνθούν» σημείωσε με έμφαση ο αρμόδιος υφυπουργός τονίζοντας «για το Αρκαλοχώρι το ποσοστό των κατεδαφίσεων είναι στο 3% ενώ στον Δήμο Αρχανών – Αστερουσίων όπου ακολουθήθηκαν κοινές διαδικασίες είναι κοντά στο 64%», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε στη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε η ενημέρωση από τη δημοτική αρχή ότι «προχωρά η σχετική αξιοποίηση των 400.000 ευρώ που είχαν διατεθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών για τον σκοπό αυτό», μολονότι ο δήμος Μινώα Πεδιάδας έχει ζητήσει 2,1 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο – όπως όλα δείχνουν – θα είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί.

Αρκαλοχώρι ερείπια σεισμός

Το παράδειγμα της Σάμου

Στις δηλώσεις του για το ζήτημα των κατεδαφίσεων ο κ. Τριαντόπουλος δεσμεύτηκε ότι η πολιτεία θα στηρίξει τους δήμους για να προωθηθούν τα απαραίτητα πρωτόκολλα υπογραμμίζοντας:

«Φυσικά, το κράτος θα στηρίξει τη διαδικασία των κατεδαφίσεων καθώς πέρα από το ότι συμβάλλει καθοριστικά στην ανακατασκευή των κτιρίων είναι και ζήτημα ασφαλείας». Μάλιστα, επικαλέστηκε το παράδειγμα της Σάμου, που επίσης επλήγη βάναυσα από τα ρίχτερ στις 30 Οκτωβρίου 2020. Εκεί, όμως, όπως διευκρίνισε ο αρμόδιος υφυπουργός στον πρωθυπουργό, σήμερα οι κατεδαφίσεις των επικίνδυνων χαλασμάτων έχουν προχωρήσει σε ποσοστό της τάξεως του 90% και κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί και στην περιοχή του Τυρνάβου.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Τριαντόπουλος αναφερόμενος στο παράδειγμα της Σάμου τόνισε:

«Πρόσφατα είχαμε κάποια σεισμικά συμβάντα στη Σάμο και η μεγαλύτερη ανησυχία μας ήταν να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα με τα ετοιμόρροπα κτίρια. Ευτυχώς, όμως, εκεί τα έχουμε καταφέρει και το 90% των επικίνδυνων κτισμάτων έχει κατεδαφιστεί. Αυτό θέλουμε να κάνουμε και εδώ. Την προηγούμενη φορά, θυμίζω, είχαν έρθει οι δήμαρχοι από τον Τύρναβο και από τη Σάμο για να μεταφέρουν τεχνογνωσία έτσι ώστε να πάει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και για το Αρκαλοχώρι. Παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη, σε εβδομαδιαία βάση έχουμε ενημέρωση και από τους δύο δήμους για το πώς πηγαίνουν οι κατεδαφίσεις και όπου μπορούμε βοηθάμε στη χρηματοδότηση. Είναι κάτι που έχει αναλάβει το κράτος».

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τί δήλωσε ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος για τις κατεδαφίσεις, την επιχορήγηση των πληγεισών επιχειρήσεων και την καταβολή των αποζημιώσεων οικοσκευής:

 

Η επιχορήγηση των σεισμόπληκτων επιχειρήσεων

Ο σκοπός της επίσκεψης του υφυπουργού στον πρωθυπουργό για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές ήταν μεταξύ άλλων και η επίσημη ανακοίνωση για την εκκίνηση της διαδικασίας που αφορά στην επιχορήγηση των σεισμόπληκτων επιχειρήσεων.

Ήδη από τις 27 Σεπτεμβρίου έχει ανοίξει η πλατφόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ για την επιχορήγηση επιχειρήσεων του Αρκαλοχωρίου που υπέστησαν οικονομικές απώλειες κατά τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2021, συνεπεία της ισχυρής σεισμικής δόνησης. Η πλατφόρμα θα δέχεται τις αιτήσεις των δικαιούχων μέχρι τις 11 Οκτωβρίου.

Χρήστος Τριαντόπουλος

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να:

  • Έχουν την έδρα τους ή υποκατάστημα σε περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Αρκαλοχωρίου, λειτουργούσαν νομίμως κατά την 27η Σεπτεμβρίου 2021 και έχουν πληγεί οικονομικά.
  • Δεν δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων ούτε στον τομέα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.
  • Έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ, εφόσον είχαν κατά νόμο υποχρέωση να τις υποβάλουν.
  • Δεν έχουν τεθεί σε αδράνεια από την 1η Ιανουαρίου 2021 μέχρι και την ημερομηνία ελέγχου πληρωμής.
  • Δεν έχει ανασταλεί, μέχρι και την ημερομηνία ελέγχου πληρωμής, η χρήση του ΑΦΜ της επιχείρησης για τη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών.
  •  Δεν συντρέχουν οι λόγοι αποκλεισμού της παρ. 1 του άρθρου 40 του ν. 4488/2017 (Α΄137).
  • Είναι υπόχρεες σε τήρηση και έκδοση λογιστικών αρχείων.

Διαβάστε επίσης:

Θέλουν να …γκρεμίσουν για να αναγεννηθούν μέσα από τα συντρίμμια τους

Ο σεισμός που σημάδεψε ζωές - Οδοιπορικό του Cretalive στις σεισμόπληκτες περιοχές

Τα σεισμόπληκτα χωριά ζητούν να αναγεννηθούν!

Γ. Παπαδόπουλος στο Cretalive: "Ηταν ένας σεισμός που συμβαίνει μία φορά στα 100 χρόνια"

Η ιστορία της Κυριακής: Οι σεισμοί που συγκλόνισαν την Ελλάδα

 

Διαβάστε όλα τα ρεπορτάζ στο πλαίσιο του "Cretalive Εν ΔράσειΈνας χρόνος από το "χτύπημα" των ρίχτερ"

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ