ΚΡΗΤΗ
Ένα νέο παιχνίδι, με τις υπογραφές του Φάνη Κουρτικάκη και ... της Τεχνητής Νοημοσύνης!
Το παιχνίδι "Βρες τις Λέξεις" είναι ένα παιχνίδι λέξεων αλλά και παζλ, με το (περίπου) 30% να αποδίδεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Άλλο ένα παιχνίδι λέξεων δημιούργησε ο προγραμματιστής Φάνης Κουρτικάκης, αλλά αυτή τη φορά με ένα ... αναπάντεχο συνεργάτη!
Το παιχνίδι "Βρες τις Λέξεις" είναι ένα παιχνίδι λέξεων αλλά και παζλ. Ο παίκτης πατάει σε διάφορα κουτάκια και μέσα βάζει γράμματα προκειμένου να βρει τις λέξεις όπως περίπου στο γνωστό παιχνίδι "Τροχός της Τύχης". Κάποιες λέξεις αποτελούν τμήμα μιας πρότασης (πάλι όπως στον "Τροχό της Τύχης") ενώ κάποιες άλλες είναι μόνες, μαζί με ένα στοιχείο που βοηθάει να τις βρει κανείς, όπως στα σταυρόλεξα.
Αυτό που το ξεχωρίζει από τα άλλα παιχνίδια είναι ότι κάθε κουτάκι έχει από κάτω του έναν αριθμό. Κάθε κουτάκι με τον ίδιο αριθμό κρύβει το ίδιο γράμμα. Έτσι το παιχνίδι γίνεται και ένα πολύ όμορφο παζλ!
Κατεβάστε το "Βρες τις Λέξεις" από εδώ:
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.lastlevelstudio.vrestinleksi
iOS: https://apps.apple.com/gr/app/vres-tin-leksi/id6463302642
Με συνεργάτη ... την Τεχνητή Νοημοσύνη!
Το παιχνίδι παρέχεται δωρεάν, όπως και οι βοήθειες που μπορεί να ζητήσει και λάβει κάνεις όσο παίζει.
Η πρώτη βοήθεια φανερώνει το σωστό γράμμα που υπάρχει σε ένα κουτάκι και η δεύτερη ποια από τα γράμματα που έχουμε βάλει είναι σωστά.
Είναι απλό, εθιστικό, γεμάτο γνώσεις και κρατάει τον μυαλό μας σε εγρήγορση.
Υπάρχει όμως και ... κάτι ακόμα που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον! Κι αυτό είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία προσφάτως έχει αρχίσει να γίνεται γνωστή στο ευρύ κοινό.
"Το παιχνίδι το ξεκίνησα σαν πείραμα για να δω πόσο μπορεί να βοηθήσει η Τεχνητή Νοημοσύνη. Χρησιμοποίησα το πολύ γνωστό ChatGPT. Το ChatGPT είναι μια εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης που επιτρέπει διαλόγο και απαντήσεις σε οποιο ερώτημα της θέσεις. Είναι δηλαδή σαν ... να μιλάς με κάποιον στο messenger ή στο viber μόνο που σε αυτή την περίπτωση δεν είναι άνθρωπος!" - λέει ο Φάνης Κουρτικάκης!
"Ξεκινώντας να φτιάχνω το παιχνίδι",λέει ο ίδιος, περιγράφοντας αυτή την ιδιαίτερη "συνεργασία", "όταν της ζητούσα κάτι πολύ απλό, για παράδειγμα να φτιάχνει κουτάκια για γράμματα, μου έδινε αμέσως τον σωστό κώδικα. Εννοώ ότι χρησιμοποιούσα αμέσως τον κώδικα, χωρίς δικές μου αλλαγές και λειτουργούσε αμέσως άριστα! Αυτόν τον κώδικα μπορώ να τον γράψω και εγώ με την ίδια ταχύτητα οπότε δεν έχει τόσο νόημα η χρήση της από έναν έμπειρο προγραμματιστή σε κάτι τόσο απλό. Όμως αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσω μια εντολή που δεν έχω χρησιμοποιήσει ξανά στο παρελθόν, όσο απλή και αν είναι, πρέπει να την αναζητήσω, να την μελετήσω και να την μάθω. Μια διαδικασία αρκετά χρονοβόρα. Η τεχνητή νοημοσύνη έβρισκε την εντολή που έψαχνα, έγραφε τον κώδικα και μου τον εξηγούσε! Ε αυτό ήταν τρομερή βοήθεια!" -προσθέτει ο Φάνης Κουρτικάκης. Ο ίδιος μάλιστα περιέγραψε την εμπειρία αυτή σαν ... να ζει "σε ένα μέλλον που περιγράφει βιβλίο επιστημονικής φαντασίας".
Εξαιρετικά ήταν και τα αποτελέσματα σε μαθηματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν συχνά οι προγραμματιστές στη δημιουργία παιχνιδιών. "Έπρεπε να περιγράφω το πρόβλημα πολύ προσεκτικά και πολύ συγκεκριμένα. Τις περισσότερες φορές έπρεπε να αλλάξω την διατύπωση της περιγραφής για να γίνει πιο κατανοητή αλλά μετά από μερικές προσπάθειες έβρισκε τη λύση και σε αυτά τα προβλήματα", προσθέτει. Τονίζει μάλιστα ότι αυτό που του προκάλεσε εντύπωση ήταν το ότι "μερικές φορές η λύση της Τεχνητής Νοημοσύνης ήταν καλύτερη από αυτή που είχα σκεφτεί εγώ!"
Ακόμα και για την λογική του παιχνιδιού έκανε ενδιαφέρουσες συζητήσεις ο Φάνης με το ChatGPT, και παραδέχεται μάλιστα ότι ... βοηθήθηκε αρκετά!
Ένα 30% του παιχνιδιού, λοιπόν, είναι αποτέλεσμα της Τεχνητής Νοημοσύνης! Κι έτσι, όσοι παίζουν αυτό το παιχνίδι ρίχνουν ... μια κρυφή ματιά στο μέλλον. Κι απέναντι στα ηθικά θέματα που αναπόφευκτα εγείρονται, περι αντικατάστασης του ανθρώπου από την Τεχνητή Νοημοσύνη, ο Φάνης Κουρτικάκης λέει: "Σίγουρα δεν μπορεί να φτιάξει ένα ολόκληρο παιχνίδι μόνη της, δεν ξέρω πότε θα είναι σε θέση να τα καταφέρει αλλά σίγουρα αργά ή γρήγορα θα γίνει και αυτό! Τουλάχιστον σε μικρά παιχνίδια όπως αυτά που φτιάχνω εγώ".
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο