ΚΡΗΤΗ
Ένα χρόνο μετά... παραδίδεται τμήμα του Πάρκου Γεωργιάδη !
Ένας χρόνος ακριβώς συμπληρώνεται την Παρασκευή από την ημέρα που κηρύχθηκε η επίσημη έναρξη των εργασιών στο πάρκο Γεωργιάδη, εν μέσω αντιδράσεων που προκάλεσαν μάλιστα και την επέμβαση της Αστυνομίας.
Του Αντώνη Παντινάκη
Πέρασαν 365 ημέρες από τότε και το πρώτο τμήμα του έργου, αν και κινείται με πιο αργά βήματα απ’ τα προσδοκώμενα, προχωρά καταγράφοντας απόκλιση ενός μήνα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα.
Όπως αποκάλυψε στο Cretalive ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γιάννης Αναστασάκης, “μέχρι τις 15 Νοεμβρίου” αναμένεται να δοθούν προς χρήση “η παιδική χαρά μαζί με ένα τμήμα του σημερινού εργοταξίου”.
Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις , έως το τέλος του έτους θα έχουμε την ολοκλήρωση του συνόλου (σχεδόν) των παρεμβάσεων στο σημερινό εργοτάξιο “εκτός από την κεντρική πλατεία”.
“Επί της ουσίας όλες οι εργασίες, πλην των φυτεύσεων, έχουν ολοκληρωθεί σε αυτό το τμήμα. Οι λεπτομέρειες όμως θα πάρουν κάποιες εβδομάδες ακόμα” υποστήριξε ο κ. Αναστασάκης και συνέχισε: “ Τις επόμενες μέρες θα δοθεί σε χρήση ο χώρος από τη Χαριλάου Τρικούπη μέχρι και την παιδική χαρά, ώστε να αρχίσουμε να απολαμβάνουμε το ανακαινισμένο πάρκο. Γίνεται μια προσπάθεια να φυτευτούν και τα παρτέρια με χιλιάδες νέα είδη, για να δοθεί χρώμα και μία εντελώς διαφορετική αίσθηση στο πάρκο”.
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων στοχεύει “μέσα στο Νοέμβριο να ξεκινήσει η παρέμβαση και στο υπόλοιπο κομμάτι του πάρκου Γεωργιάδη στο οποίο έχουν γίνει απλώς τα κλαδέματα”.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων, εκείνο το διάστημα θα αποκλειστεί το σημείο όπου σήμερα λειτουργεί η λαϊκή αγορά των βιολογικών προϊόντων, η οποία έχει προγραμματιστεί να μεταφερθεί “στο παλιό πάρκινγκ της ΔΕΠΤΑΗ επί της οδού Βίγλας”.
Στο μεγάλο χώρο κεντρικά προβλέπεται η φύτευση γκαζόν.
Ο κ. Αναστασάκης, με βίντεο που ανέβασε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, έκανε χθες αναλυτική παρουσίαση για το πού ακριβώς βρίσκεται σήμερα το πάρκο Γεωργιάδη, εστιάζοντας σε κάθε μία παρέμβαση ξεχωριστά:
- Έτοιμα είναι τα κράσπεδα που οριοθετούν τις διαδρομές περιπάτου σε σχέση με τα παρτέρια.
-Μέσα στα παρτέρια έχει τοποθετηθεί το επιπλέον κηπευτικό χώμα.
- Έχουν γίνει τα κλαδέματα και η εγκατάσταση του δικτύου αποστράγγισης ομβρίων, κάτω από όλες τις διαδρομές.
-”Άλλαξε η πρόσβαση από τη Χαριλάου Τρικούπη (καταργήθηκε μία δεύτερη κι έγινε μία πιο φαρδιά και με σωστή κλίση για να μπορούν και άνθρωποι σε αμαξίδιο να έχουν πιο ευχερή πρόσβαση”.
-Τοποθετήθηκαν οι δεξαμενές “στις οποίες θα συλλέγεται το νερό με το οποίο θα αρδεύεται το πάρκο, κατά κύριο λόγο από το πηγάδι που βρίσκεται στην τάφρο, στην κάτω πλευρά, εκεί που λειτουργούσε παλαιότερα το πάρκινγκ της ΔΕΠΤΑΗ”.
-Αυτές τις μέρες “ βρίσκεται σε εξέλιξη η ανακαίνιση της παιδικής χαράς – αλλάζουν λίγο τα υψόμετρα, θα γίνει αναμόρφωση των παιχνιδιών”.
-Στην παιδική χαρά θα στρωθεί “ασφαλές αντικραδασμικό υλικό” κατάλληλο ως δάπεδο για τις πτώσεις από τα παιχνίδια”.
“Τώρα μόνο αντιλαμβανόμαστε ότι το Πάρκο Γεωργιάδη έχει σχέση με τα Ενετικά Τείχη”, παρατήρησε ο κ. Αναστασάκης, σχολιάζοντας επίσης ότι “κάθε δέντρο έχει ευπρεπισμένη εικόνα χωρίς να έχει χαθεί πράσινο”.
Η μεγαλύτερη καθυστέρηση έως τώρα στο έργο προέκυψε από το φρεάτιο που επικοινωνεί με το κάτω μέρος της τάφρου. “Χρειάστηκε να ενισχυθεί εξ ολοκλήρου”, εξήγησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και πρόσθεσε ότι “λίγο πιο πίσω” έχει πάει και η πλατεία του πάρκου, “γιατί χρησιμοποιείται ως χώρος απόθεσης των οικοδομικών υλικών που απαιτούνται”, με αποτέλεσμα “να διαμορφωθεί τελευταία”.
Τέλος, η Τεχνική Υπηρεσία έχει καταθέσει στην Αρχαιολογία μελέτη για την ανακαίνιση του αναψυκτηρίου. “Ήπια θα έλεγα. Το αναψυκτήριο μένει στην ίδια θέση, αλλά αποκτά μία πιο ευπρεπισμένη μορφή”, κατέληξε ο κ. Αναστασάκης.