ΚΡΗΤΗ
Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο λιμενικός - «Παρατυπίες και όχι κακουργήματα» είπε ο ίδιος
Εγκάρδια αντίδραση από τους συγγενείς του 48χρονου
Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε, το μεσημέρι της Παρασκευής, με τη σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελέως και της Ανακρίτριας ο 48χρονος λιμενικός, ο οποίος μπήκε στο "μικροσκόπιο" της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων που αποκάλυψε υπόθεση "ξεπλύματος" "μαύρου" χρήματος και λαθρεμπορίας.
Ο 48χρονος αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης δύο φορές τον μήνα στο Α.Τ. της περιοχής του και της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 2.000 ευρώ.
Την απόφαση υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά και επευφημίες συγγενείς του 48χρονου που βρίσκονταν στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου.
Την ικανοποίηση τους για την ποινική μεταχείριση του εντολέα τους εξέφρασαν οι συνήγοροι υπεράσπισης του 48χρονου λιμενικού, Γιώργος Κοκοσάλης και Κώστας Παπαμαστοράκης.
«Παρατυπίες και όχι κακουργήματα» λέει ο λιμενικός
Δεν παραβίασε κανονισμούς, δεν παρέλειψε τα υπηρεσιακά του καθήκοντα, δεν χρηματίστηκε και σε καμία περίπτωση οι «παρατυπίες» στις οποίες υπέπεσε, για ανθρωπιστικούς λόγους, δεν στοιχειοθετούν κακουργήματα. Αυτός είναι ο πυρήνας των ισχυρισμών του 48χρονου λιμενικού ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας Ηρακλείου.
Πιο συγκεκριμένα, κατά την απολογία του ο 48χρονος λιμενικός υποστήριξε ότι κάποιες από τις αποδιδόμενες κατηγορίες όπως, για παράδειγμα, ότι παρέλειπε τις διαδικασίες της ελευθεροκοινωνίας με αντάλλαγμα χρήματα ή καπνικά προϊόντα, δεν έχουν βασιμότητα καθώς δεν παραβίασε κανένα κανονισμό, όπως του προσάπτουν, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις και τα ισχύοντα δεδομένα.
Για παράδειγμα, του αποδίδεται ότι προέβη σε παράλειψη ελευθεροκοινωνίας πλοίου, υπό σημαίας Μάλτας, λαμβάνοντας δέκα κούτες καπνικών προϊόντων. Η απάντηση του σε αυτό είναι ότι δεν απαιτείται ελευθεροκοινωνία σε πλοία υπό ελληνική ή άλλη ευρωπαϊκή σημαία και αυτή προβλέπεται μόνο σε πλοία υπό σημαία τρίτης Χώρας. Όμως, ακόμα κι αν το πλοίο ήταν υπό σημαία τρίτης Χώρας, πάλι δεν απαιτείται ελευθεροκοινωνία, καθότι το πλοίο ήταν υπό καθεστώς transit και δεν παρέμεινε άνω των 48 ωρών στον Λιμενικό Σταθμό Καλών Λιμένων.
Ο υποπλοίαρχος δια των συνηγόρων του, Γιώργου Κοκοσάλη και Κώστα Παπαμαστοράκη, σημειώνει στο αναλυτικό υπόμνημα που παρέδωσε στην α’ ανακρίτρια, ότι η αρμοδιότητα της ελευθεροκοινωνίας ανήκει αποκλειστικά και μόνο στο Τελωνείο και διενεργείται μέσω του οικείου πρακτορείου (ΣΕΚΑ εν προκειμένω) με κόστος όντως 400 ευρώ. Τα στελέχη του λιμενικού σταθμού απλώς ενημερώνονται για την διαδικασία της ελευθεροκοινωνίας από το Τελωνείο και το Πρακτορείο και καλούνται να συνδράμουν – αν αυτό απαιτηθεί από το Τελωνείο – στο έργο τους.
Ο 48χρονος, κατά συνέπεια, υποστηρίζει ότι ως εκ τούτου, δεν προέβη σε καμία παράνομη παράλειψη υπηρεσιακώς. Όσο για τα καπνικά προϊόντα, ακόμα και αν θεωρούνται «αθέμιτα», είναι κάτι που συνηθίζεται, σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να στοιχειοθετήσουν κακούργημα, αναφέρεται.
Όσο για την αποδιδόμενη κατηγορία ότι επέτρεψε την αποχώρηση 8 Ελλήνων μελών του πληρώματος υπό διέλευση transit πλοίου υπό ξένη σημαία, ενάντια στο άρθρο 29 Γενικού Κανονισμού Λιμένος Ηρακλείου, υποστηρίζεται μεταξύ άλλων ότι οι ναυτικοί αυτοί είχαν πέντε μήνες να δουν τις οικογένειες τους.. « πέραν του ότι δεν είναι παράνομη, ταυτόχρονα είναι ήσσονος απαξίας - πρόκειται για μία εντελώς ασήμαντη παρατυπία – απόλυτα συνήθης για τα λιμενικά δεδομένα και για τα οποία εδόθη από πλευράς μου πανηγυρική (κι όχι εν κρυπτώ και παραβύστω) εντολή στον αξιωματικό Υπηρεσίας του Λ.Σ.».
Δείτε επίσης:
Στο Δικαστικό Μέγαρο για την απολογία του ο λιμενικός με τα "δωράκια"
Ζητούσε χρήματα για την επιθεώρηση των πλοίων ο λιμενικός!
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο