ΚΡΗΤΗ
Εκδήλωση τιμής και μνήμης στην Ιερά Μονή Αγίου Πνεύματος Κισσού
Η εκδήλωση με τίτλο «Η συμβολή της εκκλησίας στην Εκπαίδευση στα χρόνιατης Τουρκοκρατίας και της Επανάστασης» οργανώθηκε στο πλαίσιο του Εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση
SHARE:
Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Νοεμβρίου στην Ιερά Μονή Αγίου Πνεύματος Κισσού παρουσία Αρχών και Φορέων αλλά και πολυμελούς αντιπροσωπείας Μανιατών με επικεφαλής τον Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης Πέτρο Αδρεάκος και της Αντιδημάρχου Ελένης Δρακουλάκου και την συμμετοχή του Συλλόγου των Απανταχού Μανιατών καθώς και το Σώμα Αποδόσης Τιμών.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου και υπεύθυνος Παιδείας Αντώνιος Τσουρδαλακης, οι Αντιδήμαρχοι Ευάγγελος Καπετανάκης και Γιάννης Νεκτάριος Χαραλαμπακης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γεώργιος Γεωργακάκης, ο Αστυνομικός διευθυντής Ρεθυμνου Ευάγγελος Αλεβυζακης, ο Διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Αγίου Βασιλείου Μανόλης Χαλικακης, ο Λιμενάρχης Αγίας Γαλήνης Αντώνιος Σαραντουλακης ,ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου Ασηγωνιωτων Γεώργιος Δραμηλαρακης, ο Απόστρατος Ανωτατος Αξιωματικός Βασίλης Αποστολάκης, η Δημοσιογράφος Εύα Λαδιά ενώ συμμετείχε πολυπληθής ομάδα με τα τρία τμήματα του ( Χορευτικό-Ριζιτικο-και Αναβιωτων) ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης με τον Πρόεδρο του Γιάννη Πετράκη καθώς και το μουσικό συγκρότημα Φασουλα- Καλλεργη.
Η εκδήλωση με τίτλο «Η συμβολή της εκκλησίας στην Εκπαίδευση στα χρόνιατης Τουρκοκρατίας και της Επανάστασης» οργανώθηκε στο πλαίσιο του Εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 από τον Δήμο Αγίου Βασιλείου, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης (Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού), τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Ρεθύμνου, Την Ιερά Μονή Αγίου Πνεύματος και τον Πολιτιστικός Σύλλογος Κισσού.
Εκ μέρους του ΠΕ.Κ.ΕΣ. Κρήτης, τον γενικό συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Συντονίστρια Εκπαίδευσης για την Αειφορία κ. Φιλιππάκη Αμαλία. Τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης, και το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης εκπροσώπησε και απηύθυνε χαιρετισμό η Οργανωτική Συντονίστρια κ. Βιδάκη Ειρήνη.
Την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνου, εκπροσώπησε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Διευθυντής Δ.Ε. κ. Γαζανός Ιωάννης. Ομιλία με τίτλο «ΗΕκπαίδευση κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και του Διαφωτισμού» εκφώνησεεκ μέρους του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου, φιλόλογος και ιστορικός κ. Ζανέκα Στεργιανή. Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης, κ. Καλοκύρη Λιάνα, Μαρτίνου Σωτηρία και Μπαδιεριτάκη Μαρία καθώς και 30 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Κρήτη, καθώς και εκπαιδευτικοί και μαθητές από το Γυμνάσιο και Λύκειο Σπηλίου με τις εξής παρουσιάσεις:
Λύκειο Σπηλίου: «Ακαταλυτη Ιστορική Μνήμη: Μετουσιώνοντας το ένδοξο παρελθόν σε ένα τιμημένο παρόν και ένα αέναο μέλλον!» Συμμετειχαν : Εμμανουήλ Πετράκης (Γονέας) Γεωργία Πετράκη και Στέλιος Τσιρινδανης (μαθητές) Παντελής Σταυρακάκης(Εκπαιδευτικός) και η Διευθύντρια κ Ξανθή Ροδοπούλου.
Γυμνάσιο Σπηλίου: «Στην Ιερά Μονή του Αγίου Πνεύματος και στην Ιερά Μονή Πρέβελη …200 χρόνια μετά…» .Οι μαθήτριες Ιουλία Γερμανακη, Χαριτωμένη Κουμαντάκη, Κορίνα Σενκα, Ελένη Στρατιδακη και Μαρία Χλιαουτακη παρουσίασαν το πολιτιστικό πρόγραμμα του Γ1 τμήματος του Γυμνασίου Σπηλίου κατά το σχολικό έτος 2020-2021 (Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: κ Ιωάννα Τζίτζικα, κ Εμμανουήλ Πάγκαλος,κ ΔέσποιναΤσικιντικου)
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Καθηγούμενος της Μονής Πατέρας Βαρθολομαίος καλωσόρισε όλους που παρευρέθηκαν και ευχαρίστησε όλους που συνέβαλαν στην άψογη και άρτια οργάνωση της εκδήλωσης. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου και υπεύθυνος Παιδείας του Δήμου Αγίου Βασιλείου κ Αντώνιος Τσουρδαλακης.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Βορειοανατολική πλευρά της Μονής που βρίσκεται το μνημείο Πεσόντων τιμήθηκε η Μάχη στη θέση «Τραχηλας» με την συμμετοχή του Σώματος Πετροπουλάκη από την Μάνη. Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταρακης τόνισε:
«Η σημερινή μας συνάντηση έχει διττό χαρακτήρα. Να αναδείξουμε την συμβολή της Εκκλησίας και της εκπαίδευσης στην προαγωγή της παιδείας την περίοδο της τουρκοκρατίας και της Επανάστασης του 1821 αλλά και να τιμήσουμε τους Μανιάτες και άλλους Αγωνιστές που πρωταγωνίστησαν στη μεγάλη Μάχη που δόθηκε το 1868 υπό τον οπλαρχηγό Δημήτριο Πετροπουλάκη στην περιοχή αυτή η οποία μάλιστα καταγράφτηκε ως η πλέον πολύνεκρη αναμέτρηση Ελλήνων και Τούρκων μετά από την Εθελοθυσια του Αρκαδίου.
Μέσα από τις αναφορές των εξαίρετων ομιλητών και τις παρουσιάσεις των σχολικών μονάδων, αναδείχτηκε με γλαφυρό τρόπο η ουσιαστική συμβολή της Εκκλησίας στην Αναγεννητική προσπάθεια του Έθνους, αφού η παρουσία της στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες υπήρξε καθοριστική.
Σήμερα αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και για το καθιερωμένο ετήσιο συναπάντημα μεταξύ Αγιοβασιλιωτων και Μανιατών καθώς η στενή φιλία και οι δεσμοί αίματος μεταξύ Κρήτης και Μάνης, έχουν βαθιές ρίζες και κοινό τόπο τα πεδία των μαχων για την πατρίδα και την ελευθερία.
Τρανό παράδειγμα, σύμβολο και ορόσημο ήταν η Εθελοθυσια των Μανιατών το 1868 σε τούτο τον τόπο όπου στάθηκαν στο πλευρό του Κρητικού λαού με αυταπάρνηση, που ύψωσαν το ανάστημα τους στον κατακτητή, υπερασπίζοντας με ακατανίκητο πάθος και πρωτόγνωρη αυτοθυσία την Ελευθερία.»
Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Μάνης, ο οποίος ευχαρίστησε όλους που συνέβαλαν στην οργάνωση της εκδήλωσης αλλά και τις προσπάθειές του Ηγουμένου Βαρθολομαίου για την ανάδειξη της Ιστορικής Μονής, τους κατοίκους του Κισσού για την φιλοξενία τους και τόνισε ότι έχουμε χρέος να τιμάμε και να αναδεικνύουμε τους κοινούς μας αγώνες στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο ομιλητής της Εκδήλωσης Γιάννης Νεκτάριος Χαραλαμπακης Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Δημόσιας Υγείας ο οποίος ανέπτυξε στην ομιλία του δύο θέματα «Η Συμβολή της Ιεράς Μονής Αγίου Πνεύματος στην Παιδεία- Η συμμετοχή των Μανιατών στη Μάχη του Τραχηλα το 1868». Ο κ Χαραλαμπάκης στο πρώτο μέρος της ομιλίας του αναφέρθηκε αναλυτικά στην μακρά ιστορία της Ιεράς Μονής από την ίδρυση της μέχρι σήμερα και στην συνέχεια στην θυσία των ηρωικών Μανιατών υπό τον συνταγματάρχη Δημήτριο Πετροπουλάκη και των Κρητικών συναγωνιστών του στην φονικότερη μάχη της επανάστασης του 1866 στη θέση Τραχηλα.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ρέθυμνο