ΚΡΗΤΗ
Εκδήλωση τιμής για τους 31 προσκόπους που εκτελέστηκαν στο Αϊδίνι το 1919
Σφαγιάστηκαν από τους Τσέτες
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 31 προσκόπους που σφαγιάστηκαν από τους Τσέτες στο Αϊδίνι το 1919 διοργάνωσε η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Δυτικής Κρήτης. Στη σχετική ανακοίνωση της περιφερειακής εφορείας επισημαίνονται τα εξής:
"Μια άγνωστη ιστορία για τα 31 παιδιά που πριν από 105 χρόνια εκτελέσθηκαν στο Αϊδίνι, γιατί αγαπούσαν την πατρίδα τους και τον άνθρωπο.
Το Αϊδίνιο της Μικράς Ασίας κατελήφθη από τον ελληνικό στρατό στις 14 Μαΐου 1919. Έναν μήνα μετά ο ελληνικός στρατός δέχτηκε επίθεση από Τούρκους Τσέτες και αναγκάστηκε να υποχωρήσει εγκαταλείποντας την πόλη για τρεις ημέρες, κατά τις οποίες ακολούθησε σφαγή του πληθυσμού που βρίσκονταν στην πόλη.
Σαν σήμερα 18 Ιουνίου, πριν από 105 χρόνια, οι Τσέτες ολοκλήρωναν το έργο της τριήμερης άγριας σφαγής με θύματα πάνω από χίλιους Έλληνες στην περιοχή Αϊδινίου. Όταν λίγες μέρες αργότερα, οι Ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την πόλη του Αϊδινίου και αποκατέστησαν την τάξη, βρέθηκαν μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θέαμα. Οι δρόμοι της πόλης ήταν γεμάτοι από πτώματα Ελλήνων κάθε ηλικίας! Ανάμεσά τους βρέθηκαν σφαγιασμένοι και 31 Πρόσκοποι από το Αϊδίνιο, οι οποίοι προσέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια, αδιακρίτως σε Έλληνες και Τούρκους. Συγκεκριμένα οι Τούρκοι Τσέτες συνέλαβαν 31 Προσκόπους μαζί με τον Τοπικό Έφορο Νίκο Αυγερίδη και τους αρχηγούς τους, τους οποίους και εκτέλεσαν διαδοχικά.
Μπαίνοντας στο Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα αντικρύζουμε τον ήρωα Πρόσκοπο του Αϊδινίου. Με τη στολή του, το σημαιάκι της Ομάδας του και το παράσημο εξαιρέτων πράξεων κρεμασμένο στο στήθος του. Μα τη δουλειά έχει ένας Πρόσκοπος στο Πολεμικό Μουσείο; Μα γιατί 31 Πρόσκοποι βασανίστηκαν φρικτά και θυσιάστηκαν στο Αιδίνιο. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος το 1992 αγιοκατέταξε, την µνήµη των Αγίων Εθνομαρτύρων Προσκόπων του Αἰδινίου, συνολικά µαζί µε την µνήµη των μυριάδων ἄλλων, γνωστών και αγνώστων, κληρικών και λαϊκών, οι οποίοι μαρτύρησαν κατά την περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής, και µνήµη τους τιμάται την Κυριακή την προ της Ὑψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιου Σταυρού.
H πλατεία της Λ. Κουντουριώτου & Β. Ουγκώ, στο κέντρο του Ρεθύμνου, ονομάστηκε το 1995, σε “Πλατεία Προσκόπων” για να θυμίζει αυτήν την άγνωστη ιστορία της θυσίας των Ελλήνων Προσκόπων του Αϊδινίου, αλλά και των Σωκίων και της Κάτω Παναγιάς, οι οποίοι θανατώθηκαν από τους Τούρκους για την βοήθεια που παρείχαν στον Ελληνικό Στρατό και στους Ελληνικούς πληθυσμούς κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής εκστρατείας.
Εκεί στο «Μνημείο Προσκόπων» η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Δυτικής Κρήτης, διοργάνωσε και εφέτος σεμνή εκδήλωση, τιμής και μνήμης στους Προσκόπους που μαρτύρησαν και εκτελέστηκαν στη Μικρά Ασία, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024 στις 18:00 το απόγευμα. Η εκδήλωση περιελάβανε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, ενώ ακολούθησε συζήτηση για το γεγονότα στο Αϊδίνι, στην προσκοπική εστία, στην οδό Μελχισεδέκ 10.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:
- εκπρόσωπος της Ι.Μ. Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου
- Ο Αντιδήμαρχος Ρεθύμνης, Στέλιος Σπανουδάκης
- Ο Πρόεδρος του Ο.Α.Κ. Θοδωρής Νίνος
- Εκπρόσωπος του Συλλόγου Μικρασιατών Ρεθύμνης
- Η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνης, Φέφη Βαλαρή, συνοδεία μελών του Δ.Σ. του Λ.Ε.
- Ο Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. του Ιδρύματος Σώματος Ελλλήνων Προσκόπων, Ξενοφώντας Σπιταδάκης
- Ο Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Δυτικής Κρήτης, Γιάννης Δεληγιαννάκης
- οι πρώην Περιφερειακοί Έφοροι Προσκόπων Ρεθύμνου: Τάκης Ροδινός και Βασίλης Σιμιτζής
- Ρεθυμνιώτες συμπολίτες μας
- Ενήλικα και ανήλικα μέλη του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 110 Ρεθεμνιώτικου Προσκοπισμού.
110 χρόνια αδιάκοπης παρουσίας.
110 χρόνια δράσεις για τα παιδιά.
110 χρόνια δράσης, προσφοράς και κοινωνικής παρέμβασης.
110 χρόνια Πρόσκοποι στο Ρέθυμνο".