ΚΡΗΤΗ
Το ΕΚΑΒ, o κορωνοϊός και οι αρμοδιότητες
Ερώτηση του ΚΚΕ για τις αρμοδιότητες του ΕΚΑΒ Περιφέρειας Κρήτης στη μεταφορά κρουσμάτων σε ξενοδοχεία COVID.
SHARE:
Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον Υπουργό Υγείας
Στα ήδη οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ Περιφέρειας Κρήτης με τις τεράστιες ελλείψεις σε πληρώματα και οχήματα προστίθεται -με το άνοιγμα του τουρισμού- η εμπλοκή τους στη διαχείριση περιστατικών Covid -19 για τη μεταφορά τους στα ξενοδοχεία καραντίνας. Ειδικότερα, το ΕΚΑΒ καλείται να διεξάγει τη μεταφορά στα ξενοδοχεία καραντίνας για επιβεβαιωμένα κρούσματα, υγειονομική ευθύνη που χρειάζεται να συνδυάζεται με επαρκώς εκπαιδευμένο προσωπικό, στόλο και μέσα για να μην αποβαίνει επικίνδυνη, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι διασώστες δεν επαρκούν ούτε για τα επείγοντα περιστατικά και τις διακομιδές στα νοσοκομεία του νησιού. Ταυτόχρονα, οι ελλείψεις προσωπικού όχι μόνο στο ΕΚΑΒ, αλλά και στα ασθενοφόρα των ΚΥ, έχουν οδηγήσει σε εντατικοποίηση της εργασίας τους. Η ανησυχία, μάλιστα, εντείνεται κάθε μέρα που περνά, λόγω των αυξανόμενων «εισαγόμενων» κρουσμάτων του κορονοϊού και της ολοένα μεγαλύτερης διασπορά τους.
Το πρόβλημα της επαρκούς από το ΕΚΑΒ κάλυψης του νησιού, που μπορεί να στοιχίσει ανθρώπινες ζωές, γίνεται πλέον εντονότερο, αφού εκτός των άλλων το όχημα του ΕΚΑΒ που θα λάβει μέρος στη διακομιδή περιστατικού Covid-19 χρειάζεται μερικές ώρες να μείνει εκτός υπηρεσίας για να τηρηθούν τα προβλεπόμενα της απολύμανσης.
Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχουν περιοχές, όπως για παράδειγμα η Σητεία και η Ιεράπετρα, όπου υπάρχει ένα και μοναδικό ασθενοφόρο, που αν κληθεί να μεταφέρει κρούσμα, η περιοχή θα μένει αθωράκιστη στο πεδίο των Πρώτων Βοηθειών, στις υπηρεσίες επείγουσας ιατρικής. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι η Περιφέρεια της Κρήτης αποτελεί περιοχή που χαρακτηρίζεται από μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις με κακώς συντηρημένα οδικά δίκτυα, αυξάνει δραματικά τον χρόνο για να μεταβεί σε περιστατικό ασθενοφόρο από άλλη περιοχή. Επίσης, η έλλειψη σε ιατρικό προσωπικό και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των ΚΥ του νησιού, έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνουν αντίστοιχα οι διακομιδές προς τα νοσοκομεία, ζήτημα που οξύνεται κάθε καλοκαιρινή περίοδο λόγω τουρισμού, ενώ φέτος λόγω και του κορονοϊού, επανέρχεται πιο άμεσα.
Η κατάσταση αυτή και οι συνέπειές της είναι αποτέλεσμα της πολιτικής ΕΕ και των κυβερνήσεων, με τη στοίχιση όλων των κομμάτων του κεφαλαίου, που αντιμετωπίζει ως «κόστος» κάθε ουσιαστικό μέτρο πρόληψης, υποβαθμίζει την υγεία του λαού για τα κέρδη του κεφαλαίου, με αποτέλεσμα να οξύνονται τα μεγάλα προβλήματα στη δημόσια υγεία, με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε :
- Να στελεχωθεί με το αναγκαίο προσωπικό μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ο Τομέας ΕΚΑΒ Κρήτης και να διασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις, ώστε να καλύπτονται έγκαιρα όλες οι περιοχές του νησιού.
- Να ενισχυθεί ο στόλος των ασθενοφόρων με βάση τις ανάγκες της Περιφέρειας Κρήτης.
- Να διατίθενται σε επαρκή ποσότητα όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας για την προστασία της υγείας των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ.
- Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα των εργαζομένων με κάθε σχέση εργασίας (μόνιμοι, Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου και Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου) στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.).
- Να επιταχθεί τώρα ο ιδιωτικός τομέας Υγείας για να νοσηλευτούν τα κρούσματα του κορονοϊού από άλλες χώρες, ώστε να μη γίνονται τα ξενοδοχεία ούτε υγειονομικές βόμβες, ούτε φυλακές για καραντίνα, με δεδομένο ότι τα κρούσματα δε χρήζουν ξενοδοχειακής φροντίδας αλλά ιατρικής.
- Να διενεργούνται μαζικά τεστ σε όλους τους επισκέπτες πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους, όπως και συχνά τεστ σε εργαζόμενους και κατοίκους τουριστικών περιοχών, σε συνθήκες μάλιστα που καθημερινά καταγράφονται νέα ρεκόρ κρουσμάτων παγκοσμίως.
Οι βουλευτές
Συντυχάκης Μανώλης
Κομνηνάκα Μαρία
Μανωλάκου Διαμάντω