ΚΡΗΤΗ
Eικαστική έκθεση σύγχρονης τέχνης στο Ρέθυμνο
Στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ Τέχνης "Κατώφλι ΙΙΙ"
To 7ο Φεστιβάλ Τέχνης, Ν.Σ. / 7ο N.S. Art festival, με το γενικό θέμα «Κατώφλι ΙΙΙ» διοργανώνει την εικαστική έκθεση σύγχρονης τέχνης με θέμα: «ΣΥ(Ν)ΚΑΤΟΙΚΗΣΗ»
Επιμέλεια: Χουρίκ Τοροσιάν
Συνεπιμελήτρια: Χρυσούλα Σκεπετζή
Συμμετέχουν:
Ομάδα Τέχνης ΣYN (Εικαστική ομάδα Ελλάδας και Κύπρου, με μέλη τις Βίκυ Καμένου, Δέσποινα Κατζαγιαννάκη, Σαβέλλα Μιχαήλ, Χρυσούλα Σκεπετζή, Χουρίκ Τοροσιάν, όπου ΣΥΝ σημαίνει σημείο αναφοράς και αναζήτησης, μέσω της συλλογικότητας και της αλληλεπίδρασης, με ενδιαφέρουσες διαδρομές οπτικής επικοινωνίας, πειραματισμού και διαβούλευσης.
Φιλοξενούμενοι:
Γιώργης Καπελώνης και Κωστής Καπελώνης.
Διάρκεια έκθεσης: Τρίτη 5 Νοεμβρίου έως Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024
Εγκαίνια: Τρίτη 5 Νοεμβρίου, και ώρα 19.00
Επισκέψιμες ώρες: 17.00-21.00, εκτός Κυριακής
Η Κα Τοροσιάν -μεταξύ άλλων- αναφέρει για την έκθεση:
«Η εικαστική πρόταση από την ομάδα ΣΥΝ με 7 καλλιτέχνες από Κύπρο και Ελλάδα, αποτελείται από μια συλλογική εγκατάσταση, πoυ έχει σκοπό να ερευνήσει και να δημοσκοπήσει την έννοια της συγκατοίκησης. Ο χώρος της έκθεσης έχει διαχωριστεί σε δωμάτια και έχει μετατραπεί σε ένα κοινό τόπο συγκατοίκησης. Οι καλλιτέχνες έχουν αναλάβει την πρόκληση να παρέμβουν στο χώρο εικαστικά, ο καθένας με τη δική του ευαισθησία, για να εκφράσουν την προσωπική τους θέση πάνω στο θέμα αυτό. Εδώ ενσωματώνονται οι ατομικές προσεγγίσεις και αφηγήσεις των καλλιτεχνών ανοίγοντας καινούριες αντιλήψεις και προβληματισμούς για τις ανθρώπινες σχέσεις, που βιώνει κανείς μέσα στο σπίτι του...»
Η Κα Σκεπετζή σημειώνει:
«Η μόνη βεβαιότητα για μια υγιή συγκατοίκηση, αν αποπειραθούμε να τη αναγνώσουμε κοινωνιολογικά, είναι πως οφείλουμε να διαλύσουμε τις βεβαιότητές μας και να «υπογράψουμε» ένα από κοινού συμφωνηθέν συμβόλαιο. Να μοιραστούμε τις σκέψεις μας, αφήνοντας χώρο στις προσδοκίες των μελών της ομάδας, και έπειτα να συνδιαμορφώσουμε τις ανάγκες μας.
Για τον καθένα διαφέρει το πώς ορίζεται η συγκατοίκηση. Άνθρωποι με έντονη την ανάγκη συνδιαλλαγής, μπορεί να θεωρούν αυτονόητο το μοίρασμα του ελεύθερου χρόνου με συνανθρώπους τους. Για άλλους η καθημερινή συναναστροφή μπορεί να βιώνεται ως εγκλωβιστική και να επιθυμούν περισσότερο χρόνο με τον εαυτό τους...»