ΚΡΗΤΗ

Επιστολή στον Πρωθυπουργό για το φαράγγι της Σαμαριάς

Αγανάκτηση εκφράζουν οι κάτοικοι της Αγίας Ρουμέλης

Φαράγγι Σαμαριάς
Photo Credits: @Eurokinissi

Επιστολή αγανάκτησης για το θέμα της λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς απέστειλαν στον Πρωθυπουργό και τους εμπλεκόμενους φορείς ο Πρόεδρος και οι κάτοικοι Δημοτικού Διαμερίσματος Αγίας Ρουμέλης Σφακίων.

Αναλυτικά η επιστολή: 

"Το φαράγγι της Σαμαριάς διανύει ήδη, εδώ και δυο έτη, τη χειρότερη σε οργάνωση περίοδο από την ημέρα που κηρύχτηκε ως Εθνικός Δρυμός. Τόσο η διαχείριση, όσο και η λειτουργία του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, αποτελεί μείζον ζήτημα όχι μόνο για την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων αλλά και ολόκληρη την Κρήτη, καθώς αποτελεί έναν από τους κορυφαίους σε επισκεψιμότητα, τουριστικούς προορισμούς, γύρω από τον οποίο, δραστηριοποιείται πληθώρα επαγγελματικών κλάδων.

Η διαχείριση του φαραγγιού της Σαμαριάς, βρίσκεται στο επίκεντρο έντονων επικρίσεων. Αποδεδειγμένα, παρά τις ηλιόλουστες συνθήκες, το φαράγγι συχνά παραμένει κλειστό. Οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος, κατά κανόνα, είναι η καλύτερη περίοδος λειτουργίας του φαραγγιού. Από τα τέλη λοιπόν, Σεπτεμβρίου και σχεδόν ολόκληρο τον Οκτώβριο, ο Εθνικός Δρυμός της Σαμαριάς παραμένει κλειστός και από τις δυο εισόδους, χωρίς να υπάρχει κάποια επίσημη μετεωρολογική πρόβλεψη που να το δικαιολογεί.

Είναι ξεκάθαρο, πως εφόσον οι κλιματικές συνθήκες το δικαιολογούν, αυτός θα πρέπει προληπτικά να παραμένει κλειστός. Αναμφισβήτητα όμως, αποτελεί πρωτόγνωρο γεγονός, απλά και μόνο βλέποντας μια κουκίδα στο δελτίο, που αποτυπώνει ουσιαστικά την ένδειξη υγρασίας που δημιουργεί εκ φύσεως το μικροκλίμα του φαραγγιού, οι υπεύθυνοι να απαγορεύουν την είσοδο των περιπατητών.

Η παραπάνω απόφαση ελήφθη, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του οργανισμού, λόγω της εκάστοτε επικαιροποιημένης πρόγνωσης καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ακόμη και μικρή πιθανότητα βροχής στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς καθώς και την ανάγκη επίτευξης του βέλτιστου δυνατού επιπέδου ασφαλείας για τους επισκέπτες, τους εργαζόμενους και το φυσικό περιβάλλον του Δρυμού. Η απόφαση για τη ρύθμιση της επισκεψιμότητας στο δρυμό λαμβάνεται συνήθως το μεσημέρι ή το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας. Μπορεί, ωστόσο, λόγω εξαιρετικά επειγουσών συνθηκών να πραγματοποιηθεί και την ίδια ημέρα (!).

Η προσπάθεια αυτή, θεωρητικά, με στόχο την εξάλειψη κάθε πιθανού κινδύνου, μας δημιουργεί τεράστια προβλήματα ως τοπική κοινωνία. Αναμφίβολα, τούτο έχει ως αποτέλεσμα την απαξίωση του δρυμού ως τουριστικό προορισμό, οδηγώντας όλους τους τοπικούς επιχειρηματίες πλέον σε απόγνωση, δεδομένου ότι δραστηριοποιούμαστε αποκλειστικά στη δύσβατη και απομονωμένη αυτή περιοχή. Οι επιχειρήσεις μας δραστηριοποιούνται σεβόμενες όλα τα στοιχεία εκείνα του περιβάλλοντος, αλλά και του πολιτισμού και της παράδοσης, που κάνουν την περιοχή ελκυστική στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Οι επιχειρήσεις όλων μας, αυτοδεσμεύονται και τηρούν τα συμφωνηθέντα.

Μετά το περιστατικό της 18ης Σεπτεμβρίου, όπου μια νέα κοπέλα έχασε άδικα τη ζωή της, έγινε αυτοψία από αρμόδιο εμπειρογνώμονα, όπου και διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό στα επίπεδα κινδύνου που αντιστοιχούν σε ένα φαράγγι, ούτε παρατηρήθηκαν γενικευμένα φαινόμενα αστάθειας. Σαφώς υπάρχουν κίνδυνοι που κανείς δε μπορεί να ελέγξει, δεν υπάρχει άσπρο και μαύρο. Εν προκειμένω, η κοπέλα σκοτώθηκε σε μια γέφυρα τερατούργημα, στημένη πρόχειρα σε οικοδομική σκαλωσιά. Η τοπική κοινωνία είναι η πρώτη που επιθυμεί να κλείνει και να σφραγίζει η πόρτα του Δρυμού, όταν όμως συντρέχουν λόγοι ασφαλείας.

Είναι κοινή πεποίθηση όλων, ότι η συγκεκριμένη πολιτική διαχείρισης του Δρυμού από τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α πρέπει άμεσα να αλλάξει, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια των περιπατητών, οι οποίοι επέλεξαν την Κρήτη για να επισκεφθούν αυτό το μοναδικό μνημείο της φύσης.

Ζητάμε:

α. να θεσπιστούν ρεαλιστικοί κανόνες όσον αφορά το κλείσιμο του φαραγγιού βάσει των μετεωρολογικών προβλέψεων, έτσι ώστε να μπορεί να υπάρχει ένας προγραμματισμός της λειτουργίας του Δρυμού, ασφαλώς με επικαιροποίηση για τυχόν αιφνίδιες καιρικές μεταβολές.

β. να στελεχωθεί το φαράγγι από εκπαιδευμένους εργαζόμενους που να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε συνθήκες που δύναται να προκύψουν σε ένα φυσικό περιβάλλον, όπως εν προκειμένω, σε ένα φαράγγι με βαθμό δυσκολίας, λόγω του μεγέθους του, αλλά και των υποδομών μέσα και έξω από αυτό.

γ. να ελέγχεται και να συντηρείται τακτικά το μονοπάτι, οι γέφυρες και τα κιγκλιδώματα από αρμόδια όργανα, να τοποθετηθούν κατασκευές προστασίας από λιθοπτώσεις και να απομακρυνθούν άμεσα έτερες πρόχειρες κατασκευές, που η ύπαρξή τους ελλοχεύει κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια, λαμβάνοντας υπόψη τα γεωμορφολογικά χαρακτηριτικά του Δρυμού -στα οποία οφείλεται άλλωστε και το ιδιαίτερο και μοναδικό φυσικό του κάλλος- προκειμένου να παρέχεται μια αναβαθμισμένη εμπειρία στους επισκέπτες.

δ. να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο και ενεργό site του Δρυμού, που να ενημερώνει με σαφήνεια και υπευθυνότητα τον επισκέπτη.

ε. να υπαχθεί η λειτουργία και η διαχείριση της επισκεψιμότητας του Δρυμού, από τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α, στην αρμόδια Περιφέρεια και Δήμο, όπως πριν τον Σεπτέμβριο του 2022, ήτοι στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, δια της Διεύθυνσης Δασών Χανίων.

στ. την ανασυγκρότηση του φορέα διαχείρισης του Δρυμού, με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων, προκειμένου να λαμβάνονται πιο ορθολογικές αποφάσεις. Δε θα έπρεπε ποτέ να φύγει από τη Διεύθυνση Δασών Χανίων η διαχείριση του Δρυμού, που αν μη τι άλλο, είναι ο πιο αρμόδιος φορέας, ως πλέον ειδικός για το περιβάλλον και τη φύση.

ζ. τη σύνταξη προτάσεων με συνεπακόλουθες δράσεις που στοχεύουν στη βελτίωση του υφιστάμενου καθεστώτος διαχείρισης της περιοχής, με κύριο μέλημα τη βελτίωση υποδομών, με στόχο την αύξηση του επιπέδου ασφαλείας για το φυσικό περιβάλλον και τους περιπατητές.

η. την άρση της πρότασης του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α για είσοδο, υπογράφοντας ο κάθε επισκέπτης, Υπεύθυνη Δήλωση, ότι αποδέχεται τον κίνδυνο, καθώς μόνο υποβάθμιση της επισκεψιμότητας θα προκαλέσει και θα οδηγηθεί ο τόπος μας σε μαρασμό και εγκατάλειψη. Ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α έχει και άλλες περιοχές ευθύνης που διατρέχονται από μονοπάτια. Θα πρέπει να υπογράφονται και για αυτές Υπεύθυνες Δηλώσεις;

Καλούμε τους υπεύθυνους να σταθούν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα απέναντι στην πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση. Αυτά που συμβαίνουν τώρα, δε συνέβαιναν ποτέ στο παρελθόν. Λογική ανάλογη της φετινής περιόδου, είναι απαγορευτικό να επαναληφθεί και στη νέα τουριστική περίοδο. Πέραν κάθε αμφιβολίας, μια ανάλογη πολιτική διαχείρισης και λειτουργίας, θα έχει ως άμεση συνέπεια, ένα τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό και στον οικονομικό μαρασμό των τοπικών επιχειρήσεων.

Ο επιζήμιος αυτός τρόπος διαχείρισης των ζητημάτων λειτουργίας του φαραγγιού, ντροπιάζει το νομό μας ολόκληρο. Σε μια χρονική περίοδο που έχουμε απόλυτη ανάγκη προώθησης του τουριστικού μας προϊόντος, οι απαράδεκτες αυτές κωλυσιεργίες έχουν οδηγήσει στην υπολειτουργία του Δρυμού και τον διασυρμό του νησιού στους ντόπιους και ξένους επισκέπτες.

Ένα φαράγγι ποτέ δεν ήταν και ποτέ δε θα είναι 100% ασφαλές, όπως και όλα τα βουνά και τα φαράγγια. Η διαχείριση ενός παγκόσμιου φυσικού μνημείου με μοναδική βιοποικιλότητα, που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO, πρέπει να αντιμετωπίζεται ακριβώς όπως του αξίζει, σαν στολίδι της Κρήτης και όχι να απαξιώνεται και να υποβαθμίζεται από ένα γραφειοκρατικό χάος που μας ντροπιάζει όλους.



Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση