ΚΡΗΤΗ

Εγκαινιάστηκε το Ψηφιακό Μουσείο και η νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη στην Ιεράπετρα

Στεγάζονται στο ιστορικό κτίριο του πρώην δημαρχείου

Εγκαινιάστηκε το Ψηφιακό Μουσείο και η νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη στην Ιεράπετρα

Με τις καλύτερες εντυπώσεις έμειναν όσοι παρευρέθηκαν το Σάββατο 12 Αυγούστου στην τελετή εγκαινίων της νέας Δημοτικής Βιβλιοθήκης «Μαρία Λιουδάκη» και του Ψηφιακού Μουσείου, που συστεγάζονται στο πλήρως ανακαινισμένο ιστορικό κτίριο του πρώην  Δημαρχείου της Ιεράπετρας. Την τελετή πραγματοποίησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος παρουσία του Δημάρχου Ιεράπετρας, κ. Θεοδοσίου Καλαντζάκη, της Βουλευτού του ν. Λασιθίου, κας Αικατερίνης Σπυριδάκη, Αντιδημάρχων, εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθους κόσμου. 

Η νέα Βιβλιοθήκη του Δήμου  της Ιεράπετρας, είναι μία από τις μεγαλύτερες του νομού και περιλαμβάνει παιδικό τμήμα για τους μικρούς αναγνώστες, αίθουσες ομαδικής μελέτης, συνεδριάσεων και υπολογιστών, ενώ δίνει τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν διαλέξεις, κινηματογραφικές προβολές, ποιητικές εκδηλώσεις κ.ά, Iδιαίτερη μέριμνα έχει ληφθεί για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα χρήσης των συλλογών εντός του χώρου της Βιβλιοθήκης, αλλά και τη δυνατότητα δανεισμού.

 Το Ψηφιακό Μουσείο αποτελεί ένα πρωτοποριακό έργο, που μέσα από LCD οθόνες, εκθετήρια ολογραμμάτων που αναπαράγουν ψηφιακά αντίγραφα αρχαιολογικών και άλλων ευρημάτων, ένα διαδραστικό τραπέζι που περιέχει ψηφιακές εφαρμογές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες και μια κεντρική τρισδιάστατη (3D) προβολή κινηματογραφικών προδιαγραφών, αναδεικνύει τον ιστορικό, αρχαιολογικό, θρησκευτικό, πολιτισμικό πλούτο καθώς και το φυσικό περιβάλλον όλου του Δήμου Ιεράπετρας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης, ο οποίος αφού έδωσε συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η ολοκλήρωση και η λειτουργία του ψηφιακού Μουσείου και της νέας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 600.000€, είναι καρπός επίπονης και εντατικής προσπάθειας από τη Δημοτική Αρχή.

 Σε περιόδους δύσκολες για την τοπική αυτοδιοίκηση, προχωρήσαμε στη σύνταξη των μελετών, στη χρηματοδότηση και τη δημοπράτηση του συγκεκριμένου έργου και εν τέλει στην υλοποίησή του δημιουργώντας μια  σπουδαία, πολιτιστική υποδομή, που έλειπε από την Ιεράπετρα, που  ακολουθεί  τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις καινοτόμες εφαρμογές και αναμένεται να ικανοποιήσει τις πνευματικές αναζητήσεις όχι μόνο των κατοίκων του Δήμου Ιεράπετρας και της ευρύτερης περιοχής αλλά και των επισκεπτών. Δημιουργήσαμε έτσι ένα νέο σημείο αναφοράς του οποίου η θέση, η χρήση και η ιστορικότητά του αναβαθμίζει τουριστικά, αισθητικά και λειτουργικά το κέντρο της Ιεράπετρας. Για το εξαιρετικό αυτό  αποτέλεσμα πρέπει να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου, τους Αρχιτέκτονες κ. Κωστή Περβολαράκη και κα Νίκη Σαμπροβαλάκη, την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ιεράπετρας και τη Διευθύντρια, κα Φανή Γιαννάκη-Πολίτη, το Τμήμα Προγραμματισμού Οργάνωσης- Πληροφορικής & Διαφάνειας του Δήμου της Ιεράπετρας, καθώς και το Συμβούλιο και όλα τα μέλη της Μορφωτικής Στέγης για τη στήριξή τους.

Δεν μένουμε, όμως, εδώ. Προγραμματίζουμε για πρώτη φορά την πρόσληψη δύο Βιβλιοθηκονόμων, έτσι ώστε η βιβλιοθήκη να λειτουργεί με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, όπως συμβαίνει με όλες τις σύγχρονες βιβλιοθήκες. Ας μην ξεχνάμε ότι η βιβλιοθήκη και το ψηφιακό μουσείο είναι ζωντανοί οργανισμοί και όπως κάθε ζωντανός οργανισμός έχουν συνεχείς ανάγκες τις οποίες εμείς θα συνεχίσουμε να καλύπτουμε».

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση