ΚΡΗΤΗ
"Εβδομάδες παθών" στην αγορά λίγο πριν τα Χριστούγεννα
Οι εμπλεκόμενοι περιμένουν τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις για την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας
Του Αντώνη Παντινάκη
Οι Εβδομάδες των Παθών δεν τελείωσαν δυστυχώς (και) για τις επιχειρήσεις στο πρώτο lockdown, που σημειολογικά ήταν πιο συμβατό με την εποχή, μια και διανύαμε τις ημέρες του Πάσχα.
Η ... Ανάσταση ήρθε πρόσκαιρα και όχι συνολικά, για μερικούς μήνες μετά, αλλά ο... Γολγοθάς συνεχίζεται μέχρι και τώρα: Ο εμπορικός κόσμος σηκώνει ... τον “Σταυρό του Μαρτυρίου”, σέρνοντας το ταλαιπωρημένο του κουφάρι, με τα ορατά σημάδια απ’ τα καρφιά και τα (λοιπά) βασανιστήρια της ... σταύρωσης: Και της δεκαετούς κοινωνικοοικονομικής - εσχάτως και υγειονομικής- κρίσης , που σαρώνει τον πλανήτη το τρισκατάρατο 2020!
Η αγορά περιμένει σαν το... “Άστρο της Βηθλεέμ” τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις για την επανέναρξη (;) της οικονομικής δραστηριότητας, την περίοδο των Χριστουγέννων: Οι Μάγοι κουβαλούν λιγότερα δώρα εφέτος και ο Άη Βασίλης μοιάζει πιο... ισχνός από ποτέ, όπως και οι προσδοκίες (υλικές και όχι μόνο) όλων για τις επερχόμενες γιορτές!
Η "οδυνηρή" πραγματικότητα: Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι κινδυνεύουν να βρεθούν στο περιθώριο!
Η πραγματικότητα που ξημερώνει καθημερινά για το σύνολο των επιχειρήσεων είναι αδυσώπητη: Μια ... χιονοστιβάδα οικονομικών υποχρεώσεων κινείται απειλητικά προς το μέρος τους, από χρέη που ναι μεν “πάγωσαν”, αλλά δεν γράφτηκαν στο χιόνι.
Τα μέτρα της κυβέρνησης ίσως λειτουργήσουν ανασταλτικά προς στιγμή, σαν ένα ασφαλές παγοθραυστικό για την μετάβαση στην επόμενη μέρα, ενδεχομένως να μετριάσουν την ένταση του ωστικού (χρηματοπιστωτικού) κύματος απ’ τα απόνερα της πανδημίας · για τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλη Αλιφιεράκη, ωστόσο, απαιτούνται “πιο γενναία” μέτρα για την αποφυγή της ολικής καθίζησης:
“Το lockdown προβληματίζει πάρα πολύ τις επιχειρήσεις, τις αδυνατίζει, δημιουργεί πολλά προβλήματα. Και όλα αυτά δεν επανέρχονται εύκολα. Οποιαδήποτε βοήθεια, είτε επιστρεπτέα προκαταβολή ή οτιδήποτε άλλο, απαλύνουν κατά κάποιο τρόπο το πρόβλημα, δεν το λύνουν όμως
Οι ανάγκες είναι πάρα πολύ μεγάλες” επισήμανε ο κ. Αλιφιεράκης από τις εγκαταστάσεις της 7ης ΥΠΕ, όπου βρέθηκε για την δωρεά του Επιμελητηρίου στα νοσοκομεία του Ηρακλείου.
“Πολλές επιχειρήσεις που θα πάρουν αυτά τα επιδόματα” συνέχισε ο κ. Αλιφιεράκης “δεν θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα, η οποία είναι οδυνηρή! Και σας λέω, τα προβλήματα ότι θα αρχίσουν αμέσως μετά, με το που θα φτάσουμε σε ένα σημείο ομαλότητας. Εκεί θα γίνει το ταμείο! Το ταμείο όμως ξέρουμε από τώρα ότι θα είναι αρνητικό”.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου δεν έχει ακριβή και άμεση εικόνα για τα λουκέτα. “Αυτή τη στιγμή είμαστε σε αναστολή πληρωμών, είμαστε σε αναστολή επιταγών, είμαστε σε ένα σωρό πράγματα τα οποία δεν αντιμετωπίζονται – και καλώς δεν αντιμετωπίζονται – αυτή τη στιγμή. Αν δεν παρθούν και πιο γενναία μέτρα που αφορούν την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, πολλές από αυτές και κατά συνέπεια και εργαζόμενοι θα βρεθούν στο περιθώριο!” προειδοποίησε.
Κι εκεί που όλοι ξορκίζαμε την καραντίνα και το ολικό κλείσιμο, ως ιδέα και μόνο, να που συμβιβαστήκαμε με την ανάγκη του εγκλεισμού για τον περιορισμό της διασποράς του ιού. Το ίδιο και ο κ. Αλιφιεράκης, που ζητεί “να δώσουμε μεγάλη σημασία για τα lockdown τα οποία ενδεχομένως θα προκύψουν στο μέλλον”, αλλά και στο “πώς θα θωρακίσουμε και το σύστημα Υγείας που θα ανταπεξέρχεται και θα μας δίνει το περιθώριο να μπορούμε να δουλέψουμε. Κι από την άλλη να μπορούμε να τηρούμε τα μέτρα, γιατί μας είναι απαραίτητα”.