Δύσκολη η αντιμετώπιση των αγροζημιών από ανεπιτήρητα ζώα

Καθημερινές οι καταγγελίες

Δυσχερής αποδεικνύεται η προσπάθεια πάταξης της πρόκλησης αγροζημιών εξαιτίας της εισβολής κτηνοτροφικών ζώων σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, παρά την αυστηρά οριοθετημένη γεωργική ζώνη και τη νομοθεσία που αφορά στα ανεπιτήρητα κτηνοτροφικά ζώα. Και οι λόγοι είναι πολλοί και σύνθετοι…

Από τη μια είναι η υποστελέχωση της Δασικής Υπηρεσίας, όπου ενσωματώθηκε η Αγροφυλακή. Από τις 130 οργανικές θέσεις αγροφυλάκων που προβλέπονταν και καλύπτονταν στο Νομό Λασιθίου, με τα χρόνια και μετά την κατάργηση του Σώματος, σήμερα, μαζί με τους δασοφύλακες, υπηρετούν στη Διεύθυνση Δασών Λασιθίου μόλις 21 άτομα!

Από την άλλη, το αμφιλεγόμενο νομικό πλαίσιο, που επιτρέπει στους παραβάτες της νομοθεσίας να προσβάλουν αποφάσεις του Δημοσίου Κατηγόρου   για επιβολή προστίμων ακόμη και των 300 ευρώ, καθυστερώντας κατά πολύ και ουσιαστικά ακυρώνοντάς τα… Εντούτοις, οι μηνύσεις που γίνονται σε παραβάτες της σχετικής νομοθεσίας είναι σχεδόν καθημερινές για τέτοια περιστατικά. Από την αρχή του χρόνου μάλιστα σε 14 περιπτώσεις οι αγροζημίες εκτιμήθηκαν άνω των 600 ευρώ και οι διώξεις έγιναν σε βαθμό πλημμελήματος. Ορισμένες δε εξ αυτών ξεπερνούσαν τις 2000 και τις 3000 ευρώ!

Αλλά το σοβαρότερο πρόβλημα εστιάζεται στην αδυναμία των Δήμων, να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στην εφαρμογή της αρμοδιότητας που τους μεταφέρθηκε, για την σύλληψη, φύλαξη κλπ. αδέσποτων παραγωγικών ζώων που εισβάλλουν σε καλλιεργούμενες εκτάσεις και προκαλούν ζημίες.

 Καθημερινές οι καταγγελίες

Ο Διευθυντής Δασών Λασιθίου Εμμ. Συλλιγάρδος γίνεται καθημερινά δέκτης καταγγελιών για περιστατικά παραβίασης της γεωργικής ζώνης από ανεπιτήρητα κτηνοτροφικά ζώα, αλλά φαίνεται ότι το πρόβλημα επιδεινώνεται διαρκώς, από ορισμένους επιτήδειους κατόχους κτηνοτροφικών ζώων, που γνωρίζουν την κατάσταση, έχουν μελετήσει το νομικό πλαίσιο και εκμεταλλεύονται ανάλογα την αδυναμία των κρατικών και δημοτικών Υπηρεσιών να το επιβάλουν. Με αποτέλεσμα τα κρούσματα ανομίας να πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα, συνθέτοντας ένα συγκρουσιακό κλίμα μεταξύ αγροτών και κτηνοτρόφων, που σε ορισμένες δε περιοχές του νομού το κλίμα αυτό καταγράφεται ως ιδιαίτερα «ηλεκτρισμένο»…

Το υφιστάμενο πλαίσιο παραμένει ατελέσφορο, επισημαίνουν απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ΑΝΑΤΟΛΗΣ, τόσο ο Διευθυντής Δασών όσο και ο Αντιδήμαρχος Αγίου Νικολάου Σπύρος Μασσάρος, δεδομένου του ισχύοντος ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων τόσο του Δασαρχείου όσο και του Δήμου. Ακόμη κι αν ο δασοφύλακας κληθεί και ανεξαρτήτως ώρας μεταβεί και βεβαιώσει εισβολή και πρόκληση ζημιών από ανεπιτήρητα ζώα σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, εάν το περιστατικό συμβαίνει εκτός ωραρίου λειτουργίας των Υπηρεσιών του Δήμου, είναι δύσκολο ή αδύνατον να συγκροτηθεί συνεργείο και να μεταβεί άμεσα προς σύλληψη των ζώων αυτών. Και αν κάτι τέτοιο δε συμβεί άμεσα, τα ζώα μετακινούνται διαρκώς και φυσικά την επόμενη μέρα… θα έχουν απομακρυνθεί από το σημείο όπου βεβαιώθηκε από τον δασοφύλακα το περιστατικό.

Επιπλέον, όμως, όπως επεσήμανε ο Δασάρχης, κάποιοι κτηνοτρόφοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση αυτή και φροντίζουν να αφήνουν ελεύθερα προς βοσκή μέσα στη γεωργική ζώνη τα ζώα τους, απογευματινές και βραδινές ώρες ή και Σαββατοκύριακα που δεν λειτουργούν οι υπηρεσίες, φροντίζοντας να τα αποσύρουν νωρίς το πρωί πριν οι υπάλληλοι πάνε στη δουλειά τους.

Ο κ. Μασσάρος ανέφερε ότι, όπως σε περιπτώσεις αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών «επιστρατεύονται» δημοτικοί υπάλληλοι της Υπηρεσίας Καθαριότητας και φιλότιμα προσφέρουν εργασία, αντίστοιχα, σε περίπτωση καταγγελίας σοβαρού περιστατικού πρόκλησης ζημιών από κτηνοτροφικά ζώα, γίνεται σχετική κινητοποίηση, αλλά αυτό σε πολύ ειδικές περιπτώσεις. Αλλιώς, όταν υπάρχει σχετικό σήμα εκτός ωραρίου λειτουργίας του Δήμου, η προβλεπόμενη ενέργεια γίνεται την επομένη μέρα…

Χρειάζεται να γίνουν συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να επιτραπεί στις δημόσιες και δημοτικές Υπηρεσίες να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα αυτά, με κυριότερο την ενίσχυση σε προσωπικό αλλά και την αποζημίωσή τους σε περιπτώσεις απασχόλησής τους εκτός τακτού ωραρίου λειτουργίας των Υπηρεσιών. Εξ άλλου οι Δήμοι έχουν επανειλημμένως επισημάνει ότι η συγκεκριμένη αρμοδιότητα που το κράτος τους μετέφερε, ήταν άλλη μια χωρίς πόρους και προσωπικό, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολη στην αποτελεσματική εφαρμογή της.

Πηγή: anatolh.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ