ΚΡΗΤΗ
Δύο νέοι περιφερειακοί δρόμοι, που θα λύσουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα του Ηρακλείου!
Η β΄φάση της μελέτης για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ηρακλείου δίνει τη λύση για την αποσυμφόρηση της πόλης, που ως τώρα επωμίζεται το σύνολο του κυκλοφοριακού φόρτου των οχημάτων

Δεν αμφισβητεί κανένας ότι το κυκλοφοριακό πρόβλημα του Ηρακλείου είναι ένας γρίφος για ... δυνατούς λύτες. Μπορεί τα μικρά κομμάτια του "παζλ", δηλαδή κάποιες ήπιες και χαμηλού κόστους παρεμβάσεις, να συνδράμουν στην κατεύθυνση του περιορισμού της χρήσης των ΙΧ, ωστόσο για να αποσυμφορηθεί πραγματικά το Ηράκλειο από τον όγκο των οχημάτων που δέχεται και ο οποίος είναι αντιστρόφως ανάλογος των "δυνατοτήτων" του, τα μέτρα θα πρέπει να είναι ... δραστικά και αναπόφευκτα ακριβά!
Μια λύση που εκτιμάται ότι θα επιφέρει τεράστια ανακούφιση φιλοδοξεί να φέρει η β' φάση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου για το Ηράκλειο, που μέσα στους επόμενους 8 μήνες καλείται να διαμορφώσει προτάσεις για επιμέρους θέματα, στο πλαίσιο του σεναρίου της ήπιας παρέμβασης, δηλαδή της "μέσης οδού" που επιλέχθηκε μεταξύ των τριών που είχαν παρουσιαστεί στα τέλη του καλοκαιριού του 2024 (σενάριο "των επιθυμιών", ήπια παρέμβαση, σενάριο "των τάσεων").
Η πρόταση περιλαμβάνει την κατασκευή δύο περιφερειακών δρόμων στην κατεύθυνση Ανατολή-Δύση, που θα αλλάξουν το κυκλοφοριακό τοπίο που γνωρίζουμε ως σήμερα, καθώς οι δρόμοι αυτοί θα εξυπηρετούν την κίνηση των οχημάτων για διαδρομές στα νότια του δήμου αλλά και από τα ανατολικά προς τα δυτικά, χωρίς να χρειάζεται (αυτό που όλοι γνωρίζουμε και πράττουμε σήμερα) να οδηγούμε βόρεια, να μπαίνουμε μέσα στην πόλη του Ηρακλείου για να κινηθούμε από την νοτιοδυτική πλευρά της πόλης προς την νοτιοανατολική.
"Τα φαινόμενα που έχουμε κάθε πρωί και κάθε μεσημέρι τις ώρες αιχμής στον ΒΟΑΚ, στον κόμβο Γιοφύρου, κόμβο Παπαναστασίου και κόμβο Ν.Αλικαρνασσού, δεν μπορούν να επιλυθούν αν δεν μειωθούν τα αυτοκίνητα. Δεν έχει νόημα να κάνεις τις δύο λωρίδες τρεις, γιατί μετά πάλι δεν υπάρχει διέξοδος προς την πόλη" - σχολιάζει ο συντονιστής της μελέτης του ΤΠΣ του Δ.Ηρακλείου, πολιτικός μηχανικός, χωροτάκτης - πολεοδόμος Γιώργος Αλεξάκης.
Προσθέτει μάλιστα ότι "πρέπει να αλλάξουμε το πλάνο των μετακινήσεων, καθώς επειδή ο ΒΟΑΚ λειτουργεί και ως αστικός, περιαστικός, περιφερειακός δρόμος της πόλης, αναγκαστικά διέρχονται από εκεί ΙΧ, φορτηγά, λεωφορεία" και "έχουμε συσσώρευση και υπερσυγκέντρωση στους τρεις κόμβους της πόλης, γι' αυτό πρέπει να έχουμε οδικό δίκτυο σε άλλες κατευθύνσεις".
Νέα νοτιότερη παράκαμψη της πόλης του Ηρακλείου & Νέα Νότια Οδός Ανατολής - Δύσης Ενδογενούς Ανάπτυξη
Σύμφωνα με τον ίδιο "η ιδέα μιας νέας οδικής αρτηρίας (σε κατεύθυνση ανατολής - δύσης) νοτιότερα του ΒΟΑΚ, εν μέρει θα λειτουργήσει ως παράκαμψη της πόλης και εν μέρει ως δρόμος λειτουργίας και εξυπηρέτησης του νότιου τμήματος της πόλης. Το ανατολικό της όριο θα είναι ο κόμβος ΠΑΓΝΗ και το δυτικό της ο κόμβος Σκαλανίου. Η ζώνη διέλευσης αυτής της οδού θα είναι στο όριο της Πράσινης Ζώνης (Green Belt), που έχει προταθεί επίσης από τη Μελέτη του ΤΠΣ Δήμου Ηρακλείου".
Ο δρόμος αυτός προτείνεται να κατασκευαστεί χωρίς να ακολουθείται η μορφολογία του εδάφους (ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας λόφους) αλλά με τούνελ και γέφυρες. "Είναι ένας δύσκολος δρόμος στην κατασκευή αλλά θα διευκολύνει πάρα πολύ την πόλη του Ηρακλείου γιατί θα μπορεί κάποιος να διέλθει από την πόλη χωρίς να χρειαστεί να πάει από το ΒΟΑΚ ή από την 62 Μαρτύρων ή από την Κνωσού - από τους πολύ συνηθισμένους δρόμους" - εξηγεί ο κ.Αλεξάκης.
Όσο για την νέα νότια οδό ανατολής - δύσης ενδογενούς ανάπτυξης ο κ.Αλεξάκης σημειώνει ότι "η προτεινόμενη νέα οδός υιοθετείται ως αναγκαία Νέα Επαρχιακή Οδός Υπεραστικού Χαρακτήρα". Ο ίδιος τονίζει ότι "η ανάγκη ενός νέου εγκάρσιου δρόμου Ανατολής - Δύσης στην ενδοχώρα του Δήμου Ηρακλείου έχει αναδειχθεί ήδη από τη Μελέτη του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ηρακλείου (Α' φάση) και από το εγκεκριμένο Χωροταξικό Σχέδιο Κρήτης. Η μορφολογία της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ηρακλείου όπου λόφοι και κοιλάδες κείνται σε κατεύθυνση Βορά- νότου και έχουν καθορίσει ιστορικά και τις αντίστοιχες κύριες οδικές συνδέσεις στην ίδια διεύθυνση Βορά - Νότου, άρα το οδικό σύστημα έχει σχηματιστεί ακτινωτά με κέντρο την πόλη του Ηρακλείου. Η πρόταση του νέου εγκάρσιου δρόμου θα επιτύχει νέα απευθείας διασύνδεση περιοχών (χωρίς υποχρεωτική διέλευση από την πόλη του Ηρακλείου), άρα δεν θα είναι μόνο μια οδική σύνδεση αλλά ένας Δρόμος Ενδογενούς Ανάπτυξης της νότιας ενδοχώρας του Δήμου Μαλεβιζίου (Κρουσώνας), του Δήμου Ηρακλείου (Άγιος Μύρωνας, Παλιανή) με το Δήμο Αρχανών - Αστερουσίων (νότια των Αρχανών, στο κόμβο Πεζών)". Η οδός αυτή θα αποτελεί άλλη μία οδό έμμεσης πρόσβασης των περιοχών Μεσσαράς και Μαλεβιζίου, νότιου Ηρακλείου προς το νέο Αεροδρόμιο Καστελλίου αφού θα διασυνδέει την ΕΟ 97 (δρόμος Μεσσαράς) με την οδό Ηρακλείου - Αρκαλοχωρίου (στον Κόμβο Πεζών)". Σημειώνεται ωστόσο ότι πρόκειται για δύσκολο τεχνικό έργο, υψηλού κόστους, καθώς απαιτεί τούνελ και γέφυρες.
Η αποφόρτιση του βόρειου τμήματος της πόλης του Ηρακλείου λοιπόν μπορεί να αποφευχθεί, ταυτόχρονα να επιτευχθεί και η σύνδεση με το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι - όχι με μαγικές και ανέξοδες λύσεις φυσικά, αλλά τίποτα δεν μπορεί να είναι εύκολο όταν καλούμαστε να δράσουμε εκ των υστέρων.
"Αυτοί οι δρόμοι θα βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση του Ηρακλείου και τη σύνδεση με το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι. Πρέπει να γίνουν γιατί βοηθούν την ανάπτυξη της πόλης, τη λειτουργία του αεροδρομίου και συνολικά όλο το νομό Ηρακλείου" - σχολιάζει ο Γιώργος Αλεξάκης.
"Με την πρότασή μας για τους δύο δρόμους Ανατολή-Δύση κάνουμε μια ανακατανομή του κυκλοφοριακού φορτίου ώστε να μην επιβαρύνεται άσκοπα το βόρειο τμήμα της πόλης" - εξηγεί ο ίδιος.

Όχι με υπουργική απόφαση αλλά ... με Προεδρικό Διάταγμα!
Μετά την παράδοση της β'φάσης της μελέτης θα ακολουθήσει διαβούλευση μέσω της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και κατόπιν το Συμβούλιο της Επικρατείας θα κληθεί να εγκρίνει το σχέδιο και να προκύψει ένα προεδρικό διάταγμα. "Το Π.Δ. είναι μια ισχυρή διοικητική πράξη, πιο ισχυρή από τα προηγούμενα χρόνια που είχαμε απλώς υπουργικές αποφάσεις" - εξηγεί ο κ.Αλεξάκης, σημειώνοντας την σχετική υποχρεωτικότητα υλοποίησης, με τον "αστερίσκο" (πάντα) των δυνατοτήτων, καθώς όπως σχολιάζει ο συντονιστής της μελέτης "το Προεδρικό Διάταγμα δεν κουβαλάει ... προίκα μαζί του, κουβαλάει τον σχεδιασμό".
Η λύση των σύγχρονων δρόμων με τούνελ και γέφυρες αναπόφευκτα ... ανεβάζει το κόστος, ωστόσο αυτό οφείλεται και στο ότι οι παρεμβάσεις αυτές θα γίνουν εκ των υστέρων. "Όταν δεν υπάρχει πρόνοια στην ανάπτυξη μιας περιοχής, οι λύσεις θεραπείας μετά από χρόνια είναι πάντα ακριβές, γιατί πρέπει να αντιμετωπίσεις φυσικά εμπόδια. Σε αυτές τις περιπτώσεις των δρόμων το κόστος είναι μεγάλο γιατί - επαναλαμβάνω - θα έχουμε τούνελ και γέφυρες. Το υψόμετρο όμως του δρόμου πρέπει να είναι πολύ κοντά στο φυσικό έδαφος γιατί θέλουμε αυτοί οι δρόμοι να συνδέονται με πολλούς τοπικούς δρόμους. Δεν θα είναι ένας κλειστός δρόμος που θα μπαίνεις από τη μία και θα βγαίνεις από την άλλη, ούτως ώστε να εξυπηρετείται το νότιο τμήμα της πόλης" - εξηγεί ο Γ.Αλεξάκης.
Σχεδιασμός και έργα υποδομής, πριν την οικιστική ανάπτυξη
"Μέχρι να αναπτυχθεί η πόλη, σε βάθος χρόνου, στο σημείο που έχουμε οριοθετήσει, μέχρι να έρθει το πλήρωμα του χρόνου, θα πρέπει η Πολιτεία να οργανώσει την περιοχή με έργα υποδομής: δρόμους, ύδρευση, αποχέτευση, κοινόχρηστους χώρους, κοινοφελείς χώρους, ελεύθερους και δημόσιους χώρους, ώστε αυτές οι νέες περιοχές κατοικίας να είναι ελκυστικές για τους κατοίκους της πόλης του Ηρακλείου" - αναφέρει ο κ.Αλεξάκης, εξηγώντας την αναγκαιότητα του να προηγείται ο σχεδιασμός της οικιστικής ανάπτυξης.
"Ευελπιστούμε να συμβεί για πρώτη φορά, γιατί μέχρι τώρα οι πολεοδομικές επεκτάσεις που γίνονταν, γίνονταν επί περιοχών που είχαν σχεδόν ήδη χτιστεί. Άρα κατόπιν "εορτής" και γι’ αυτό δεν μπορούσες εύκολα να φτιάξεις ούτε δρόμους, ούτε δίκτυα, ούτε κοινόχρηστους χώρους, ούτε πλατείες. Δεν μπορούσες να τα φτιάξεις αυτά, γιατί δεν ήταν κενές περιοχές, αλλά ήδη δεσμευμένες" - εξηγεί ο ίδιος.
Οι λύσεις για την επίλυση ενός από τα κορυφαία προβλήματα του Δήμου Ηρακλείου, πάντως, δεν είναι θέμα ενός! Ο Δήμος Ηρακλείου, εν προκειμένω, μπορεί να είναι ο επισπεύδων, αλλά όπως υπογραμμίζει ο συντονιστής της μελέτης "πρόκειται για έργα ευρύτερης σημασίας, άρα θα έλεγα ότι είναι θέμα της Πολιτείας γενικότερα. Δήμος, Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όλοι με συνεργασία, πρέπει να σκύψουν γύρω από τα προβλήματα της πόλης και του Δήμου Ηρακλείου".
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο