Δημοτικά ακίνητα και Υπερταμείο - μια απάντηση στην αντιδήμαρχο

Η απόφαση παραχώρησης των ακινήτων του Δημοσίου στο Υπερταμείο με αυτό τον μυστικιστικό και ομιχλώδη τρόπο που έγινε, δεν δείχνει να είναι τίποτε άλλο, παρά μία όπως λέμε στην καθομιλουμένη, «ξεπέτα» των αρμοδίων του Υπουργείου

Από τον κ.Παναγιώτη Αναστασάκο πήραμε επιστολή -απάντηση στα όσα ανέφερε πρόσφατα στη δική της επιστολή η αντιδήμαρχος Ηρακλείου κ.Αρχοντάκη.

Γράφει ο κ.Αναστασάκος:

 

Αγαπητό Cretalive

 

Την 15η Σεπτεμβρίου 2018, δημοσιεύσατε ένα κείμενό μου με τίτλο «SOS για τα ακίνητα ιδιοκτησίας του Δήμου Ηρακλείου», στο οποίο με αφορμή την απόφαση του υπουργού οικονομικών με την οποία γίνεται η εκχώρηση όλων των ακινήτων του Δημοσίου στο Υπερταμείο για 99 χρόνια και τις αντιδράσεις που υπήρξαν:

Στο κείμενο, εξέφραζα τους φόβους μου για το «μπέρδεμα» που έχει δημιουργηθεί με αυτήν την Απόφαση και το οποίο μπέρδεμα, αφορά σε δημοτικά ακίνητα τα οποία πιθανότατα έχουν  παρεισφρήσει στα Δημόσια ακίνητα και έχουν παραχωρηθεί στο Υπερταμείο όπως και στα προβλήματα που θα ανακύψουν σε περιπτώσεις που θα ζητηθεί η παραχώρηση άλλων δημόσιων ακινήτων από το Δημόσιο, στο Δήμο.

Το κείμενο μου, κατέληγε με τη φράση:

«Καλό θα ήταν οι αρμόδιοι του Δήμου να φροντίσουν με ερευνά τους και παράλληλα με την ερώτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου, να μάθουν ποια είναι τα ακίνητα αυτά και να πράξουν ανάλογα.

Στα Χανιά, ο κ. Γ. Γραμματέας του Δήμου Χανίων έψαξε το θέμα και έκανε τη σχετική ανάρτηση που δημοσιεύσατε, για τα ακίνητα των Χανίων.

Εδώ θα συγκινηθεί κανείς;»

Σε απάντηση του κειμένου μου, η Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας &’ Δημοτικής Περιουσίας κα Στέλλα Αρχοντάκη-Καλογεράκη, σας απέστειλε μία απάντηση με τίτλο «Η ευαισθησία της δημοτικής αρχής για τα ακίνητα».

Στην αγαπητή λοιπόν κυρία Αντιδήμαρχο, αλλά και σε κάθε αρμόδιο, θα ήθελα και όχι μόνον ως απάντηση, να σημειώσω τα ακόλουθα :

Κατά πρώτον και για να ξεκαθαρίσω τα πράγματα, επειδή μέσα από συχνή αρθρογραφία μου «παρακολουθώ» ανελλιπώς τα θέματα στην πόλη μας από το 1995 (ημέρες Ηράκλειας Πρωτοβουλίας θυμίζω) μέχρι σήμερα και χωρίς κανένα δισταγμό, έχω την άποψη ότι επί των ημερών της κυρίας Αρχοντακη και με τη βοήθεια των υπαλλήλων που ενίσχυσαν το τμήμα μετά τον Καλλικράτη, το τμήμα Δημοτικής Περιουσίας του Δήμου, έχει κάνει πολύ σημαντική και ποιοτική δουλειά, πολύ περισσότερη αν θέλετε, από όση έκαναν οι προηγούμενοι.

Κατά δεύτερον το κείμενό μου δεν είχε καμία απολύτως αντιπολιτευτική πρόθεση προς την παρούσα Δημοτική Αρχή, αλλά ούτε και έχω διάθεση να το πράξω, αφού το θέμα όπως θα δείτε, δεν προσφέρεται. Αυτά ας τα αφήσουμε στους επόμενους μήνες και στους επίδοξους υποψηφίους.

Και τρίτον όταν διερωτήθηκα στο κείμενό μου «αν θα συγκινηθεί κανείς από το Δήμο», στόχευα στο να γίνει αυτό που ακριβώς έκανε στη συνέχεια το τμήμα Δημοτικής Περιουσίας. Στο να ζητήσει δηλαδή από την Εθνικό Κτηματολόγιο ΑΕ, τον πίνακα με τα συγκεκριμένα ακίνητα. Παρέθεσα άλλωστε και αρκετά στοιχεία τα οποία διευκολύνουν την αναζήτηση τους (αριθμό ΦΕΚ, σελίδες ΦΕΚ, αριθμούς ΚΑΕΚ κλπ).

Τώρα λοιπόν ο Δήμος γνωρίζει τα ακίνητα αυτά, σωστό θα ήταν να κοινοποιήσει στους Δημότες μέσω των ΜΜΕ τον πίνακα και  με τη δύναμη της κοινής γνώμης, να πράξει κατά το δοκούν αυτά τα αυτονόητα τα οποία οφείλει να πράξει.

Το ίδιο περιμένουμε να κάνει και Βουλευτής μας ο κ. Κεγκέρογλου.

Το αυτονόητο αυτό αίτημα, το να γνωρίζουν δηλαδή οι δημότες Ηρακλείου τα Δημόσια και ίσως τα Δημοτικά ακίνητα που έχουν δεσμευθεί για 99 χρόνια στο Υπερταμείο θα πρέπει να ικανοποιηθεί, διότι αυτό που συνέβη με την Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών σχετικά με την παραχώρηση στο Υπερταμείο της Δημόσιας περιουσίας, είναι ένα μείζον θέμα μας ξεπερνά όλους και θα συνεχίζει να μας ξεπερνά, για πάρα πολλά χρόνια.

Θέλετε παραδείγματα;

Πριν από μερικές μέρες, διαβάσαμε στον τύπο πως κλιμάκιο του Δήμου επισκέφτηκε την Αθήνα για να ζητήσει την παραχώρηση στο Δήμο του ακινήτου της πρώην Αστυνομικής Δνσης στη λεωφόρο Δικαιοσύνης και του πρώην Αστυνομικού τμήματος στα Λιοντάρια, τα οποία επί πολλά χρόνια παραμένουν αχρησιμοποίητα και καταρρέουν. Και τα δύο ακίνητα αυτά, είναι προφανώς μέσα στα παραχωρηθέντα στο Υπερταμείο. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, πως φαντάζεται κανείς την τύχη τους, τη συντήρησή τους αλλά και την αξιοποίησή τους τα επόμενα 99 χρόνια; Και τι θα πρέπει να κάνει ο Δήμος για να μην παραμένουν τα «κουφάρια» αυτά  στο κέντρο της πόλης;

Η τάφρος των Ενετικών τειχών, είναι ένας διαχρονικός πονοκέφαλος του Δήμου ειδικά σε ότι αφορά στην αξιοποίηση της σε χώρους πρασίνου και άθλησης. Η τάφρος (μετά από έρευνα που έκανε το τμήμα Δημοτικής Περιουσίας) πιστοποιήθηκε ότι ανήκει αποκλειστικά στο Δήμο Ηρακλείου. Είναι βέβαιον ότι η τάφρος αλλά και όλο το μνημείο των τειχών, παραχωρήθηκε στο Υπερταμείο. Τι θα γίνει; Θα παραμείνει αναξιοποίηση η τάφρος για 99 χρόνια;

Ο τέως πρύτανης του Πολυτεχνείου Χανίων και καθηγητής Η.Μ.Μ.Υ κ. Βασίλης Διγαλάκης, δημοσίευσε επίσης στο cretalive ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο «Η αλήθεια για τα 196 ακίνητα των Χανίων που εκχωρήθηκαν στο Υπερταμείο». Στο άρθρο αναλύεται με επιστημονική επάρκεια το λάθος που αφορά στην παραχώρηση των μνημείων και τον δαιδαλώδη τρόπο άρσης της παραχώρησης.

Ειδικότερα ο κ. Καθηγητής στο άρθρο του αναφέρει :

«Ο εφαρμοστικός Νόμος 4389/2016 του τρίτου μνημονίου, με τον οποίο ιδρύθηκε το Υπερταμείο, προβλέπονται τα ακόλουθα:

α) Στην παράγραφο 4 του άρθρου 196 αναφέρεται πράγματι άτι μεταβιβάζονται η κυριότητα και νομή όλων των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου στην ΕΤΑΔ, με την εξαίρεση αιγιαλών, παραλι­ών, παρόχθιων εκτάσεων, υγροτόπων, περιοχών Ramsar και Nature, αρχαιολογικών χώρων, αμιγώς δασικών εκτάσεων κλπ.

Προς στιγμήν, λοιπόν, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι τα ακίνητα που βρίσκονται εντός του αρχαιολογικού χώρου της παλιάς πόλης των Χανιών εξαιρούνται από την "αξι­οποίηση” που σχεδίασε και υλοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

β) Στην παράγραφο 5, όμως του ίδιου άρθρου (196) αναφέρεται ότι ακόμη και τα ακίνητα που εξαιρούνται από τη μεταβίβαση παραμένουν μεν στην κατοχή του Ελ­ληνικού Δημοσίου, τελούν, όμως υπό τον έλεγχο του Υπερταμείου, το οποίο είναι αρμόδιο μια τη διαχείρισή τους.

γ) Ο κ. Σταθάκης υποστήριξε στη δήλωσή του ότι «προβλέπεται ρητά η επιστροφή των ακινήτων που έχουν ιδι­αίτερο πολιτιστικά, ιστορικό ή περιβαλλοντικό ενδιαφέρον». Η δυνατότητα επιστροφής ακινήτων στο Ελληνικό Δημόσιο πράγματι προβλέπεται στον νόμο του Υπερταμείου. Σύμφωνα με την παράγραφο 10 του άρθρου 196, όμως για την επαναμεταβίβαση από την ΕΤΑΔ στο Ελ­ληνικό Δημόσιο απαιτείται η προσυπογραφή του Εποπτι­κού Συμβουλίου. Το Εποπτικό Συμβούλιο, το ισχυρό διοι­κητικό όργανο του Υπερταμείου, εκλέγει, διορίζει και επο­πτεύει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΑΔ. Σύμφωνα με το άρθρο 191, απαρτίζεται από πέντε μέλη, τρία εκ των οποίων επιλέγονται από το Ελληνικό Δημό­σιο, ενώ τα δύο άλλα (μεταξύ των οποίων και ο πρόε­δρος) επιλέγονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, Ιδιαίτερη σημα­σία έχει η παράγραφος 6 του άρθρου 191, σύμφωνα με την οποία οι αποφάσεις του Εποπτικού Συμβουλίου λαμβάνονται κατόπιν θετικής ψήφου τουλάχιστον τεσσάρων (4) μελών.

Για την επαναμεταβίβαση, λοιπόν, των ακινήτων δεν αρκούν οι 3 ψήφοι των ισάριθμων μελών που επιλέγο­νται από το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά απαιτείται απαραιτήτως η σύμφωνη γνώμη των δανειστών, δηλαδή του ενός τουλάχιστον, από τα δύο μέλη, τα οποία έχουν διοριστεί στο Υπερταμείο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευ­ρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας Αν οι δανειστές αρνηθούν, επιστροφή ακινήτων στο Ελληνικό Δημόσιο δεν είναι δυνατόν να γίνει!

Συνοψίζοντας αν δει κανείς συνολικό τον άθλιο Νόμο 4389/2016 υποθήκευσης της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου για 99 έτη, προκύπτουν δύο βασικά συμπεράσματα:

  • Ακόμη και τα ακίνητα που εξαιρούνται, όπως αυτά που βρίσκονται στον αρχαιολογικό χώρο της παλιάς πό­λης τελούν υπό τον έλεγχο του Υπερταμείου που είναι αρμόδιο για τη διαχείρισή τους
  • Για επιστροφή των ακινήτων αυτών στο Ελληνικό Δη­μόσιο απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των δανειστών.»

Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό, η όποια διαφωνία ανέκυψε με την αγαπητή κα Αντιδήμαρχο Δημοτικής Περιουσίας σχετικά με τα ακίνητα του Ηρακλείου, είναι σχεδόν μηδαμινή ή και ανύπαρκτη, μπροστά σε αυτό που έρχεται.

Η απόφαση παραχώρησης των ακινήτων του Δημοσίου στο Υπερταμείο με αυτό τον μυστικιστικό και ομιχλώδη τρόπο που έγινε, δεν δείχνει να είναι τίποτε άλλο, παρά μία όπως λέμε στην καθομιλουμένη, «ξεπέτα» των αρμοδίων του Υπουργείου, η οποία έγινε, χωρίς προετοιμασία και χωρίς να υπολογισθούν οι συνέπειες. Τα έχουμε συνηθίσει αυτά στα χρόνια των μνημονίων. Προφανώς λοιπόν η απόφαση παραχώρησης θα πρέπει να συναντήσει αντιδράσεις και θα πρέπει να προσβληθεί στο ΣΤΕ.

Σε κάθε όμως περίπτωση εμείς οι δημότες του Ηρακλείου, θα πρέπει να γνωρίζουμε τι ακριβώς προβλέπει η απόφαση για τα ακίνητα και μνημεία της πόλης μας.

Το δικαιούμεθα, για να διαμορφώσουμε άποψη σχετικά με αυτούς που σε κεντρικό επίπεδο, διαχειρίζονται τα κοινά μας.  

 

Με εκτίμηση,

 

Παν. Αναστασάκος

Πολιτικός Μηχανικός   

   

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ