Δημόσιος κίνδυνος με τις πτώσεις βράχων στην εθνική και στο βάθος ... γραφειοκρατία

Περιφέρεια και Ο.Α.Κ. περιμένουν την υπουργική απόφαση για να απομακρύνουν πέτρες και χώματα

Την υπουργική απόφαση που θα αποσαφηνίζει το θέμα των αρμοδιοτήτων για το θέμα του καθαρισμού του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) από τα βράχια που έπεσαν στα πρανή του δρόμου λόγω των κατολισθήσεων, περιμένουν Περιφέρεια Κρήτης και Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) για να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες.

Στο μεταξύ, την ανάγκη καθαρισμού του ΒΟΑΚ από πέτρες και χώματα που παρασύρθηκαν από τις βροχοπτώσεις καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, υπογραμμίζει η Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων Ν. Χανίων σε επιστολή της προς τον ΟΑΚ και την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.
Το πρόβλημα με τους βράχους που βρίσκονται πεσμένοι στο πλάι του ΒΟΑΚ σε πολλά σημεία κατά μήκος του δρόμου υφίσταται εδώ και μήνες. Ωστόσο, παρ’ ότι όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη να απομακρυνθούν οι πέτρες και τα χώματα από τον δρόμο το θέμα έχει «κολλήσει» λόγω του «θολού» θεσμικού πλαισίου σύμφωνα με το οποίο ορίζονται οι αρμοδιότητες.
Στο πλαίσιο αυτό Περιφέρεια Κρήτης και ΟΑΚ έχουν ζητήσει παρέμβαση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη ώστε να ξεκαθαρίσει ποιος από τους δύο φορείς έχει την ευθύνη για να καθαρίσει τον δρόμο.
Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης επιβεβαίωσε την επικοινωνία που υπάρχει με το Υπουργείο και τόνισε ότι εκκρεμεί μια συνάντηση με τον υπουργό ώστε να μπει ένα τέλος στη σύγχυση που επικρατεί επί χρόνια γύρω από το ζήτημα της συντήρησης και οδικής ασφάλειας του ΒΟΑΚ.
«Ο περιφερειάρχης έχει κάνει ένα έγγραφο κι έχει ζητήσει να αποσαφηνιστεί το θέμα των αρμοδιοτήτων ως προς τα θέματα οδηγικής ασφάλειας σε όλο το μήκος του ΒΟΑΚ, προτείνοντας να το αναλάβει ο ΟΑΚ. Περιμένουμε λοιπόν μια ρύθμιση από τον υπουργό για να ξεκαθαρίσει γενικά το θέμα», σχολίασε ο κ. Βουλγαράκης, μιλώντας στα «Χ.Ν.», και πρόσθεσε: «Η αρμοδιότητα σήμερα είναι πολύ μπερδεμένη όπως έχει η νομοθεσία. Και μπορεί μέχρι τώρα να ψιλομπαλώναμε τις καταστάσεις και να παρεμβαίνουμε σε έκτακτα περιστατικά στο Πλατάνι και το Κολένι, όμως τώρα τα πράγματα έχουν φτάσει σε ένα σημείο που το έργο είναι πολύ μεγάλο και τα λεφτά λίγα. Πρέπει, λοιπόν, να κλείσει το θέμα». 
Πάντως, μπορεί η Περιφέρεια να επιθυμεί να περάσει η αρμοδιότητα στον ΟΑΚ, ωστόσο, από μέρους του Οργανισμού κρίνεται ότι αυτό κάθε άλλο παρά εύκολο είναι.
«Εμείς, όπως αναφέρει το τεχνικό μας πλαίσιο, θεωρούμε ότι μπορούμε να καλύψουμε το κομμάτι του τετράιχνου δρόμου, δηλαδή ό,τι καινούριο έχει φτιαχθεί. Μιλάμε για 44 χλμ έξω από τις πόλεις», σημείωσε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος Φώτης Καζάσης και πρόσθεσε ότι για τον ΟΑΚ αυτό αποτελεί την αφετηρία της συζήτησης. 
Κι αυτό διότι όπως εξήγησε ο Οργανισμός δεν έχει τη δυνατότητα, ούτε σε επίπεδο προσωπικού ούτε σε επίπεδο οικονομικών πόρων, να παρέμβει. 

«Ακόμα κι αν μας δοθεί αυτή η αρμοδιότητα χρειάζεται πάρα πολύς καιρός για να οργανωθούμε. Δεν έχουμε καθόλου ανθρώπους. Υπάρχει Τμήμα Συντήρησης αλλά δεν έχει ούτε ανθρώπους ούτε υπάρχει κωδικός συντήρησης», τόνισε.
Παρέμβαση ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων

Στο μεταξύ, η Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων Νομού Χανίων ζητά να απομακρυνθούν άμεσα οι βράχοι από τον δρόμο.
«Δυστυχώς, ενώ έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, πέτρες παραμένουν στον ΒΟΑΚ μεταξύ Αγίας Μαρίνας και Γαλατά καθώς και στο Πλατάνι μετά τον κόμβο της Σούδας που καλύπτουν το πρανές του δρόμου και σε ορισμένα σημεία προεξέχουν και στον δρόμο», αναφέρει η Ένωση σε επιστολή που απέστειλε σε Περιφέρεια και ΟΑΚ.
«Πέρα από το αντιαισθητικό, καθώς έχουν μαζευτεί σκουπίδια και κλαδιά δίπλα τους είναι το θέμα ασφάλειας των οδηγών το βράδυ ειδικά για τους τουρίστες που οδηγούν χωρίς να έχουν γνώση από τις “κακοτοπιές” του οδικού μας δικτύου», τονίζει η Ένωση και συμπληρώνει: «Πρέπει άμεσα να επιμεληθείτε για τον καθαρισμό όχι μόνο των πρανών αλλά και των σαθρών επιφανειών του εδάφους πάνω απ’ αυτά πριν έχουμε τροχαία δυστυχήματα και θύματα». Καταλήγοντας σημειώνει ακόμα ότι θα πρέπει να επιληφθούν οι αρμόδιοι και για το θέμα του φωτισμού καθώς «εδώ και μερικούς μήνες δεν ανάβουν τα φώτα στον κόμβο του Πλατανιά».
Την επιστολή υπογράφουν ο πρόεδρος της Ένωσης Ι. Κουκουράκης και η γεν. Γραμ. Γ. Ατσαλάκη.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ