Δίκη Ακουμιανάκη: Συνέχεια στη διαδικασία και κινητοποιήσεις γιατρών

Στο εδώλιο δύο γιατροί κι ένας νεαρός

Σήμερα αναμένεται να συνεχιστεί η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Χανίων για την υπόθεση του θανάτου της Στέλλας Ακουμιανάκη το Πάσχα του 2011.

Στην ακροαματική διαδικασία της Δευτέρα τόσο οι δύο γιατροί όσο και η νοσηλεύτρια στις καταθέσεις τους υποστήριξαν, σε γενικές γραμμές, πως από τους δύο κατηγορουμένους γιατρούς είχαν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπει το ιατρικό πρωτόκολλο για θέματα μέθης.

Από τη μεριά της πολιτικής αγωγής οι δικηγόροι διατύπωσαν μια σειρά από ερωτήσεις στην κατεύθυνση του να διαφανεί η αμέλεια από μεριάς των γιατρών. Σημειώνεται ότι πρωτόδικα οι δύο γιατροί είχαν καταδικαστεί.

Στο εδώλιο βρίσκεται και ένας νεαρός Ρεθυμνιώτης που κατηγορείται για τον βιασμό της Στέλλας Ακουμιανάκη και που πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 7 χρόνια φυλάκιση με αναστολή.

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Στάση εργασίας ανακοίνωσε για σήμερα από τις 11 έως τη 1 το μεσημέρι η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου με αφορμή τη δίκη για το θάνατο της άτυχης Στέλλας Ακουμιανάκη.

Παράλληλα, γιατροί αναμένεται να παρευρεθούν στη δίκη στα Χανιά, προκειμένου να σταθούν στο πλευρό των συναδέλφων τους, όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου αναφέρουν τα εξής:

«Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ προκηρύσσει στάση εργασίας11.00-13.00 για τις 13 Ιουνίου 2018 τελευταία μέρα της δίκης για το θάνατο από αλκοόλ της άτυχης Στέλλας Ακουμιανάκη. Η δίκη των δύο ειδικευομένων γιατρών έχει ξεκινήσει στο Εφετείο Χανίων. Οι συνάδελφοι καταδικάστηκαν από το δικαστήριο πρωτόδικα και ο θάνατος αποδόθηκε σε υπερβολική χορήγηση υγρών που προκάλεσε εγκεφαλικό οίδημα. Το δικαστήριο δεν δέχθηκε ως αιτία θανάτου την τοξικότητα και το εγκεφαλικό οίδημα από το αλκοόλ, παρά τα υψηλά επίπεδα αιθυλικής αλκοόλης στο αίμα του κοριτσιού.

Θεωρούμε ότι οι αλλεπάλληλες δικαστικές παραπομπές και καταδίκες γιατρών τα τελευταία χρόνια, η ποινικοποίηση της Ιατρικής πράξης και της επιπλοκής της, είναι φαινόμενα που οδηγούν το γιατρό σε άσκηση αμυντικής ιατρικής. Ο φόβος στην άσκηση της ιατρικής κάνει κακό στον ασθενή και επιβαρύνει το σύστημα υγείας. Στο Ρέθυμνο, μέσω αυτών των διαδικασιών απαξιώνεται συνεχώς το νοσοκομείο μας, το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού μας.

Γι’ αυτό το λόγο πάγιο αίτημά μας είναι αφενός η θεσμοθέτηση οργάνου προδικαστικού ελέγχου που θα κρίνει ποιες υποθέσεις πρέπει να φτάνουν στο ακροατήριο και θα αποτελείται από δικαστικούς και γιατρούς πιστοποιημένους πραγματογνώμονες, αφετέρου η ασφαλιστική κάλυψη του υγειονομικού προσωπικού των νοσοκομείων και όσων συμμετέχουν σε διακομιδές για θέματα αστικής ευθύνης και αποζημιώσεων.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμπαρασταθούν ενεργά στους διωκόμενους με τη φυσική τους παρουσία στο δικαστήριο τη μέρα της στάσης εργασίας στα Χανιά».

Πηγή: goodnet.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ