Διαμαρτυρία από το ΚΕΘΕΑ στην "καρδιά" του Ηρακλείου

Newsroom
Newsroom

Βουλευτές, εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων δίνουν το "παρών" αυτή την ώρα στα Λιοντάρια, στηρίζοντας το αίτημα του ΚΕΘΕΑ για απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου για την επονομαζόμενη ψυχιατρική μεταρρύθμιση

 Στα Λιοντάρια στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης διαμαρτυρία από το ΚΕΘΕΑ, κόντρα στο νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία και διεκδικώντας την απόσυρσή του.

Βουλευτές, εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων δίνουν το "παρών" αυτή την ώρα στα Λιοντάρια, στηρίζοντας το αίτημα του ΚΕΘΕΑ για απόσυρση του νομοσχεδίου που υπό την "ομπρέλα" ενός υδροκέφαλου φορέα συνενώνει ανομοιους φορείς απεξάρτησης.

Ελένη Βατσινά ΚΕΘΕΑ

διαμαρτυρία ΚΕΘΕΑ Ηράκλειο

διαμαρτυρία ΚΕΘΕΑ Ηράκλειο

διαμαρτυρία ΚΕΘΕΑ Ηράκλειο

Βατσινά ΚΕΘΕΑ Ηράκλειο

Στη διαμαρτυρία του ΚΕΘΕΑ η Ελένη Βατσινά

Στη διαμαρτυρία του ΚΕΘΕΑ που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 16.07.2024 στο κέντρο του Ηρακλείου συμμετείχε η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά.

Σε δήλωσή της η κ.Βατσινά ανέφερε:

Για ακόμα μια φορά απομακρυνόμαστε με ταχύ βηματισμό από την ενίσχυση του δημοσίου χαρακτήρα του συστήματος υγείας.
Στο στόχαστρο αυτή τη φορά μπαίνει ο χώρος της ψυχικής υγείας.
Οι μονάδες στα Νοσοκομεία κλείνουν ελλείψει γιατρών.
Την ίδια ώρα με το νέο νομοσχέδιο που θεσπίζει τον ΕΟΠΑΕ, πολλές δομές, έτσι και το ΚΕΘΕΑ Αριάδνη χάνουν την αυτοτέλεια τους στο χώρο της πρόληψης.

Να ρωτήσουν οι κύριοι της Κυβέρνησης τις εκατοντάδες οικογένειες που κέρδισαν πίσω τη ζωή τους χάρη στον Οργανισμό αυτό, πόσο πολύτιμο είναι να μην έχεις την ταμπέλα της εξάρτησης.
Υποκλίνομαι και παρακολουθώ για χρόνια το έργο σας και θα δώσω τη μάχη να παραμείνετε στελεχωμένοι και συγκεντρωμένοι στο έργο αυτό.

 

Χαιρετισμός του Μανώλη Συντυχάκη 

Το νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση που είναι έτοιμη να καταθέσει η κυβέρνηση μέσα στο κατακαλόκαιρο, είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο για την ψυχική υγεία και απεξάρτηση, με τη σφραγίδα της ΕΕ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε ότι αφορά τις διατάξεις για την Απεξάρτηση, προβλέπεται μπαράζ συγχωνεύσεων όλων των προγραμμάτων ανεξαρτήτως θεραπευτικής προσέγγισης, κάτω από την ομπρέλα ενός ΝΠΙΔ με την επωνυμία ΕΟΠΑΕ (Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Εξάρτησης). Αποτελεί την απόδειξη ότι στόχος δεν είναι ούτε η ανάπτυξη της πρόληψης, ούτε η θεραπεία, ούτε η ουσιαστική κοινωνική επανένταξη. Στόχος δεν είναι ούτε ο ίδιος ο χρήστης, ούτε η οικογένεια του. Αλλά η προώθηση της πολιτικής «κόστος-όφελος» και είναι κομμάτι της «αντιναρκωτικής» πολιτικής της ΕΕ, η οποία πάει «πακέτο» με την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης και των Θεραπευτικών Προγραμμάτων. Ανεπανόρθωτο πλήγμα θα δεχτούν τα προγράμματα με «δείγματα γραφής» στην θεραπεία και την επανένταξη,  όπως το ΚΕΘΕΑ, το 18ΑΝΩ, το ΑΡΓΩ, το ΔΙΑΠΛΟΥΣ, ο ΙΑΝΟΣ, τα οποία θα υποχρεωθούν να αλλάξουν «φιλοσοφία». 

Θα λειτουργούν με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με ότι αυτό συνεπάγεται και για τους εργαζόμενους των δομών (εργασιακά δικαιώματα, εργασιακές σχέσεις, επιστημονική εξέλιξη πάνω στο πεδίο των εξαρτήσεων, κ.ά.). Θα δώσει χώρο στις ΜΚΟ, οδηγώντας στο χτύπημα της δημόσιας και δωρεάν απεξάρτησης, με το ΝΠΙΔ να βασίζεται όχι μόνο στην κρατική χρηματοδότηση αλλά όλο και περισσότερο σε προγράμματα με ημερομηνία λήξης (πχ ΕΣΠΑ), σε χορηγίες και προοπτικά ακόμα και σε νοσήλιο από τους ίδιους τους αποδέκτες, όπως δείχνει και η πείρα από χώρες της ΕΕ. 

Το ΚΕΘΕΑ, αυτός ο υποστελεχωμένος και υποχρηματοδοτούμενος φορέας «στεγνών προγραμμάτων» με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, όπως και οι άλλες δομές, έχουν συμβάλει καθοριστικά από τις αρχές της δεκαετίας του 80 στη χώρα μας στην αλλαγή της αντίληψης που θεωρούσε τότε τον τοξικοεξαρτημένο ως «ψυχικά ασθενή» και «φορέα μολυσματικής ασθένειας», ανοίγοντας ένα παράθυρο ελπίδα για να ξεφύγουν από την κόλαση των ναρκωτικών και να ενταχτούν λειτουργικά στην κοινωνική ζωή και δράση χιλιάδες νέοι. 

Γι’ αυτό και το ΚΚΕ, στηρίζει την ενίσχυση της “στεγνής θεραπείας”, κυρίως γι’ αυτό που στοχεύει ως θεραπευτική φιλοσοφία, την αλλαγή του ανθρώπου. Είναι σε πλήρη αντίθεση με την νομιμοποίηση των ναρκωτικών με αιχμή την κάνναβη, όπως υιοθετούν άλλα κόμματα. Είναι αντίθετο με τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό των ναρκωτικών σε “σκληρά και μαλακά”. Δεν υπάρχουν “σκληρές και μαλακές” αιτίες που στρέφουν έναν νέο άνθρωπο στη χρήση και την εξάρτηση. 

Το ΚΚΕ έχει επιστημονικά επεξεργασμένες θέσεις, που λαμβάνουν υπ’ όψη όλες τις σύγχρονες εξελίξεις στο φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου σήμερα, απαιτείται μια κεντρικά σχεδιασμένη αντιναρκωτική πολιτική, κεντρικός πυρήνας της οποίας είναι οι παράγοντες που επιδρούν στη ζωή του ανθρώπου, ως κοινωνικό όν.

Γι’ αυτό και διεκδικεί :

Πρόληψη που θα διαμορφώνει στρατηγικές άμυνας απέναντι στα αδιέξοδα και τις ματαιώσεις που γεννά ο σημερινός τρόπος ζωής. 

Θεραπεία που θα βασίζεται σε μια διαδικασία κοινωνικής και ατομικής εκμάθησης των δυνατοτήτων που έχει ο άνθρωπος να ζει χωρίς ουσίες. 

Μείωση της βλάβης με στόχο την διαμόρφωση κινήτρου και την προετοιμασία του χρήστη για ένταξη σε πρόγραμμα θεραπείας, όπως τα street work, τα detox, την υποκατάσταση με συγκεκριμένους όρους και σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.

Κοινωνική επανένταξη που στο επίκεντρο θα έχει την εξάλειψη του “στίγματος” και θα βοηθά ουσιαστικά τον πρώην χρήστη να ενταχθεί ομαλά στην κοινωνική ζωή και δράση (επαγγελματικά, μορφωτικά, κοινωνικά, οικογενειακά) με ευθύνη του κράτους. 

Αυτό το νομοσχέδιο – έκτρωμα δεν πρέπει να κατατεθεί. 

Το ΚΚΕ, θα δώσει τη μάχη, όπως την δίνει καθημερινά, μέσα και έξω από τη βουλή, μαζί με την ΚΝΕ, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς, για να διαφυλαχτεί ο δημόσιος, δωρεάν χαρακτήρας των προγραμμάτων που υπάρχουν στη χώρα μας και η φυσιογνωμία τους, για την στελέχωση όλων των δομών με επαρκές μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για νέες δομές που έχει ανάγκη η χώρα σε όλη την επικράτεια, για πλήρη, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση των προγραμμάτων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Είναι αντίθετο με κάθε εμπλοκή ιδιωτών και ΜΚΟ σε πρόληψη, θεραπεία, επανένταξη και έρευνα.


Δ.Βρύσαλης: Οι ανάγκες του λαού, των ψυχικά ασθενών, των χρηστών και των οικογενειών τους θυσιάζονται για ακόμη μία φορά στον βωμό του κέρδους

Μέσα στο καλοκαίρι και μετά από ένα χρόνο, η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε στη δημοσιότητα σχέδιο νόμου που διαλύει και κλείνει τις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, χαρίζοντας εκατομμύρια ευρώ σε γνωστές για τον ρόλο τους Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες (ΑΜΚΕ) και σε ιδιώτες. Πρόκειται για την ολοκλήρωση ενός προδιαγεγραμμένου εγκλήματος, με ενόχους την πολιτική της ΕΕ που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις. Την πολιτική που λογαριάζει ακόμη και την πρόληψη, την απεξάρτηση, την κοινωνική επανένταξη και την ψυχική υγεία ως κόστος για το κράτος και ως πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Με το νομοσχέδιο-έκτρωμα που ετοιμάζει, πάντα πιστή στις κατευθύνσεις της ΕΕ και πατώντας στις αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, προβλέπει μια σειρά νέων μέτρων εμπορευματοποίησης της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης. Καταργεί τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία Δαφνί και Θεσσαλονίκης. Δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες ψυχικής υγείας θα λειτουργούν με κοινούς όρους, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Καταργεί τα δημόσια και δωρεάν "στεγνά" θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης, κλείνει διά της πλαγίας τα Κέντρα Πρόληψης, αφού δεν διασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας τους μετά το 2027, και χρηματοδοτεί γενναία από το Ταμείο Ανάκαμψης τους ιδιώτες, τις ΜΚΟ και γενικά τους επιχειρηματίες για να δημιουργήσουν δομές και προγράμματα για λίγους και με ημερομηνία λήξης.

Η εμπειρία μας εδώ στο νομό δείχνει ότι οι πρωτοβάθμιες υπηρεσίες λειτουργούν με τεράστιες ελλείψεις (Κέντρα Ψυχικής Υγείας κ.λπ.), με τη μοναδική κινητή μονάδα που έχει υπό την ευθύνη της όλο τον νομό να έρχεται διαρκώς αντιμέτωπη με την προοπτική της παύσης λειτουργίας της, λόγω λήξης των εξάμηνων συμβάσεων. Οι ανεπάρκειες αυτές αποτυπώνονται και στη νοσοκομειακή περίθαλψη, με την ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου να λειτουργεί με 150-200% πληρότητα, με ασθενείς στοιβαγμένους σε ράντζα σε συνθήκες αντιεπιστημονικές, επισφαλείς και αναξιοπρεπείς, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους υγειονομικούς.

Το νομοσχέδιο έχει ήδη απορριφθεί από όλους τους επιστημονικούς φορείς και δεν διορθώνεται. Οι ανάγκες του λαού, των ψυχικά ασθενών, των χρηστών και των οικογενειών τους θυσιάζονται για ακόμη μία φορά στον βωμό του κέρδους. Έχουμε τη δύναμη να ματαιώσουμε τα εγκληματικά τους σχέδια σε βάρος των ασθενών μας. Προετοιμαζόμαστε για απεργία αν τολμήσουν και το φέρουν για ψήφιση.

 

Δείτε επίσης:

"Φωτια" βάζει το νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία - Απεργούν οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ

Ελένη Βατσινά: Στη Βουλή η “επόμενη ημέρα” για το ΚΕΘΕΑ

Στη Βουλή από την Κ.Σπυριδάκη οι αντιδράσεις του ΚΕΘΕΑ στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ