Η Φυσική είναι παντού κι αυτό προσπαθεί να αναδείξει η σύμπραξη του Γενικού Λυκείου Μοχού (Διευθυντής Νίκος Τουμανίδης, Φυσικός MSc, MSc, Med) και του Πρότυπου ΓΕΛ Πάτρας (υπεύθυνος Ομίλου Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Γεωπιστημών Μιχάλης Πετρόπουλος, Φυσικός MSc).
Ο έγκυρος επιστημονικός λόγος είναι ό,τι καλύτερο έχουμε να προσφέρουμε στα νέα παιδιά, σε μας και στην κοινωνία ευρύτερα.
Και, βέβαια, είναι κι ένας οδηγός για το τι μπορεί να κάνει ένας νέος άνθρωπος μετά τις βασικές του σπουδές.
Στα πλαίσια αυτά οργανώνονται διαδικτυακές ομιλίες διακεκριμένων Φυσικών που παρουσιάζουν πτυχές τις Επιστήμης και των Εφαρμογών της.
Αύριο Πέμπτη 23/5/24 και ώρα 7μμ ο Καθηγητής Σέργιος Θεοδωρίδης θα μιλήσει με θέμα: «GPT και Ανθρώπινη Νοημοσύνη». Η διάλεξη θα δοθεί στο σύνδεσμο: https://minedu-secondary.webex.com/meet/ntouman
Ο κύριος Σέργιος Θεοδωρίδης είναι Πτυχιούχος του Φυσικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό Άριστα, και κάτοχος των πτυχίων MSc και PhD από το Dept. of Electronics and Electrical Eng., University of Birmingham, U.K.
Είναι Ομότιμος καθηγητής Επεξεργασίας Δεδομένων και Μηχανικής Μάθησης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει υπηρετήσει ως διακεκριμένος (distinguished) καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Aalborg της Δανίας (2020-2023), και επισκέπτης καθηγητής στο Ινστιτούτο μεγάλων δεδομένων (big data) SRIBD του Chinese University of Hong Kong, Shenzhen της Κίνας (2018-2020). Είναι μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.
Έχει τιμηθεί με το Norbert Wiener Award, που είναι η υψηλότερη διάκριση του οργανισμού Institute of Electronics and Electrical Engineering (IEEE) Signal Processing Society (SPS), 2021, με το Athanasios Papoulis Award του οργανισμού European Association for Signal and Image Processing (EURASIP), 2017, με το Carl Friedrich Gauss Education Award του οργανισμού IEEE SPS, 2014, και με το Meritorious Service Award του οργανισμού EURASIP, 2014.
Είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Σκωτίας (Royal Society of Edinburgh), Fellow της EURASIP και Life Fellow της IEEE.
Τη Δευτέρα 27/5/24 και ώρα 7μμ ο Καθηγητής Νικόλαος Κονοφάος, θα μιλήσει με θέμα: «Από την κλασσική Μικροηλεκτρονική στις Κβαντικές Τεχνολογίες». Η διάλεξη θα δοθεί επίσης στον παραπάνω σύνδεσμο.
Ο καθηγητής Νίκος Κονοφάος έλαβε πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το 1987 και διδακτορικό δίπλωμα (PhD) Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών από το πανεπιστήμιο του Bradford του Ηνωμένου Βασιλείου το 1993. Στο παρελθόν έχει υπηρετήσει ως επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ως διδάσκων ΠΔ/407 στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών και ως ερευνητής με υποτροφία Fulbright στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του πανεπιστημίου του Maryland στο College Park των ΗΠΑ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τους κβαντικούς υπολογιστές, τις μικρο– και νανο-ηλεκτρονικές διατάξεις και τα κυκλώματα, και την οπτοηλεκτρονική.
Έχει διατελέσει ή διατελεί Πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων Ιονίων Νήσων, Πρόεδρος του ΕΠΕΣ του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης. Είναι εκλεγμένο μέλος στα ΔΣ δύο επιστημονικών εταιριών, της Micro & Nano Society και της ΕΕΦΕΕ-Ελληνική Εταιρεία Φυσικής για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση, μετέχει ως Senior Member στο IEEE – Institute of Electrical and Electronic Engineers, ως Member στο Institute of Physics-UK (CPhys, MInstP).
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη, και το Ηράκλειο