Δεύτερη Στεφανιοδρομία : Γιορτή της άνοιξης στη Μεσαρά

Την Κυριακή

Ανακοίνωση από το Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς και Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Κρήτης :
Αγαπητοί συμπολίτες, φίλοι ,λάτρες της φύσης, του αθλητισμού, της ιστορίας, της αγάπης, της ευημερίας,  της ειρήνης της αλληλεγγύης των λαών να γιορτάσουμε την εορτή της αναγέννησης και ανάσταση , το ξύπνημα και το νέο ξεκίνημα της φύσης, την άνοιξη Ευρώπη , την μυθική Ευρώπη της ανθρωπιάς των πανανθρώπινων αξιών και αρχών, της γεωργίας, της Ευρώπη της ειρήνης, της αγάπης, της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης , της ευημερίας και της δημοκρατίας των λαών, την ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ “ΜΕΣΣΑΡΑΣ”, την μυθική Ευρώπη την μινωική θεά ΜΑΝΑ ΓΗ που γέννησε τον Μίνωα, τον Ραδάμανθυ και τον Σαρπηδόνα. Η Ευρώπη ταυτίζεται με την πανάρχαια θεά της γονιμότητας στη Κρήτη και γεωγραφικά ταυτίζεται με την Μεσσαρά την πιο εύφορη πεδιάδα της Κρήτης.
Σύμφωνα με το μύθο, η Ευρώπη ήταν αδελφή του Κάδμου, ιδρυτή της Θήβας και κόρη του Αγήνορα και της Τηλέφασσας, ηγεμόνων της Φοινίκης. Όταν ενηλικιώθηκε η Ευρώπη μια μέρα πήγε στα λιβάδια για να παίξει με τις φίλες της και να μαζέψει λουλούδια. Εκεί συνάντησε τον θεό Δία. Ήταν τόσο όμορφη που ο θεός Δίας την ερωτεύτηκε και για την πλησιάσει μεταμορφώθηκε σε έναν ήρεμο, εύσωμο, δυνατό και όμορφο, λευκό ταύρο με μικρά κέρατα. Πήγε δίπλα της προσποιούμενος ότι βόσκει, σκεπτόμενος με τι τρόπο θα την κατακτούσε. Εκείνη τότε πλησίασε τον ταύρο - Δία και άρχισε να τον χαϊδεύει, γοητευμένη από την ωραία κορμοστασιά του και τη μυϊκή του δύναμη. Σε λίγο, δε δίστασε και να τον ιππεύσει. Τότε αυτός άρχισε να τρέχει με αστραπιαία ταχύτητα κατευθυνόμενος προς τη θάλασσα, την οποία  διέσχισε συνοδευόμενος από Τρίτωνες και Νηρηίδες και έφτασε στην Κρήτη. Η Ευρώπη έκλαιγε, μα δεν μπορούσε να πηδήσει, γιατί φοβόταν μη σκοτωθεί. Όταν επιβιβάστηκε στο νησί και έφτασε στη Μεσσαρά, ο ταύρος δεν φαινόταν πια, αλλά  τη θέση είχε πάρει ο Δίας που την πήρε από το χέρι και την οδήγησε στο Ιδαίο Άντρο. Καρπός των ερωτικών ενώσεων του Δία και της Ευρώπης στην Κρήτη ήταν ο Μίνωας, ο Ραδάμανθυς και ο Σαρπηδόνας. 
Αργότερα, όταν ο Δίας εγκατέλειψε την Ευρώπη και πήγε στον Όλυμπο, η Ευρώπη πήρε για δεύτερο σύζυγό της το βασιλιά της Κρήτης Αστερίωνα, ο οποίος και υιοθέτησε  τα παιδιά που είχε αποκτήσει με τον Δία. Μετά το θάνατο του βασιλιά Αστέριωνα, το θρόνο της Κρήτης πήρε ο μεγαλύτερος από τους θετούς γιους του, ο Μίνωας,  ο πρώτος Έλληνας θαλασσοκράτορας και νομοθέτης.
Όταν πέθανε η Ευρώπη, την τίμησαν θεοί κι άνθρωποι και προς τιμή της έδωσαν στην ήπειρο το όνομά της. Τη λάτρεψαν και έκαμαν  γιορτή προς χάρη της, τα Ελλώτια, στα Ελληνιστικά χρόνια στο τόπο μας, γιατί ανασταινόταν η φύση κι έπλεκαν  στεφάνια, με περίμετρο 9 μέτρα περίπου,  σε κάθε Ελληνιστική αρχαία πόλη-κράτος της Μεσσαράς (Φαιστός , Γόρτυνα) . Το Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς μαζι με τον Συλλογο Μαραθωνοδρόμων Κρήτης  φιλοδοξεί να ξαναζωντανέψει ξανά το αρχαίο δρώμενο  και καλεί τα μέλη του και όλους τους συλλόγους της Μεσσαράς και τους κατοίκους της Μεσσαράς και όσους θέλουν να συμμετέχουν την ημέρα 30 Απριλιού 2017, ημέρα Κυριακή, να πλέξουν (όσοι θέλουν) στεφάνι με περίμετρο 9 μέτρων με τα λουλούδια της φύσης και στο κέντρο του στεφανιού να υπάρχει το όνομα του χωριού τους ή της ομάδας που συμμετέχουν (όσοι φυσικά το θελήσουν να το κατασκευάσουν). Ημεροδρόμοι  (μαραθωνοδρόμοι ως δίκτυο αθλητών από το σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Κρήτης) θα τρέξουν μεταφέροντας  στεφάνι από την αρχή από ΠΡΑΙΤΟΡΙΑ 10 ώρα το πρωί, και ΧΑΡΑΚΑ,  και μετά Στέρνες Ασήμι, Λούρες , Στόλοι,  Γκαγκάλες,  Αγίοι Δέκα, Μητρόπολη και καταλήγει στην Γεωργική Σχολή Μεσσαράς της Γόρτυνα. 
Τα στεφάνια των συλλόγων που θα έλθουν στο σημείο συγκέντρωσης ή των ομάδων θα τοποθετηθούν  κατά μήκος του νομαρχιακού δρόμου Ηρακλείου -Τυμπακίου ,των  9 μέτρα περίμετρο , έξω από την Γεωργική Σχολή Μεσσαράς ή και απλά στεφάνια.  Στο σημείο αυτό της συγκέντρωσης θα γίνουν εκδηλώσεις προς τιμής της Μάνα Γης, της μυθικής Ευρώπης ,  η εορτή της συγκέντρωσης θα ονομάζεται η γιορτή της Στεφανωμένης Ευρώπης. Η γιορτή της στεφανωμένης Ευρώπης είναι ανοικτή σε όλων τον κόσμο, είναι γιορτή χαράς, ελπίδας, ζωής, ανάσταση της φύσης, της γεωργίας, της καλλιέργειας της γης κλπ. Η ιδέα της στεφανιοδρομίας είναι  πρωτότυπη σε παγκόσμιο επίπεδο.  Το μυθικό στεφάνι αποτελεί  και το σύμβολο του διεθνές Μαραθωνίου της Μεσσαράς, του πρώτου Μαραθωνίου Ευρώπης.
Η δεύτερη στεφανιοδρομία είναι με την συνεργασία του Δήμου Φαιστού και Γόρτυνας.
Όλοι μαζί, σύλλογοι χωριά, πολίτες, ομάδες, μαθητές, αθλητές κλπ να αναβιώσουμε ξανά τον μύθο της Αρπαγής της Ευρώπης  που ξεκίνησε από την περιοχή της Μεσσαράς, στον τόπο μας  την πρώτη γεωγραφική Ευρώπη, και εξαπλώθηκε στην σημερινή πολιτική Ευρώπη, να περπατήσουμε , να τρέξουμε και να μεταφέρουμε το στεφάνι μαζί με τους ΣΤΕΦΑΝΙΟΔΡΟΜΟΥΣ του στεφανιού του ΜΥΘΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ τον δικό μας μύθο και να συμμετέχομε στη γιορτή ΣΤΕΦΑΝΩΜΕΝΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ στην Γεωργική Σχολή Μεσσαράς στις 1.30 την Κυριακή 30 Απριλίου 2017 . 
Πληροφορίες τηλ επικοινωνίας 
Καμπαξής Σπύρος 6972016000
Σπυριδάκης Μιχάλης 6932311115
Email: Σπυριδάκης Μιχάλης: [email protected]

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ