ΚΡΗΤΗ

Δέσμη μέτρων για την εστίαση, προτείνει το Επιμελητήριο Χανίων

Επιστολή στον πρωθυπουργό

No profile pic

Στο Επιμελητήριο Χανίων με πρωτοβουλία του Προέδρου, Αντώνη Ροκάκη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εργασίας με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εστίασης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, κ. Βασίλη Οικονομάκο. Μετά από στενή συνεργασία και διάλογο οι δύο θεσμικοί φορείς αποφάσισαν να αποστείλουν κοινή επιστολή στον Πρωθυπουργό και στους αρμόδιους υπουργούς για να ενημερωθεί εγκαίρως και αξιόπιστα η Ελληνική Πολιτεία σχετικά με την ανάγκη επείγουσας αποτροπής της τελικής κατάρρευσης του σημαντικού κλάδου της Εστίασης, ο οποίος είναι αλληλένδετος και με τον κρίσιμο αναπτυξιακό τομέα του Τουρισμού στην περιφερειακή ενότητα Χανίων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν και τα προερχόμενα από τον κλάδο της Εστίασης μέλη Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Χανίων κ.κ. Νεκτάριος Ψαρουδάκης και Γιώργος Ζυμβραγάκης.

Οι συγκεκριμένες προτάσεις αποτελούν την εξέλιξη προηγούμενης κοινής παρέμβασης των δύο θεσμικών φορέων προς την Ελληνική Κυβέρνηση (13 Αυγούστου 2020), όταν είχαν επιβληθεί και τότε έκτακτοι τοπικοί περιορισμοί στη λειτουργία της Εστίασης στην Π.Ε. Χανίων για την αντιμετώπιση της Πανδημίας Covid-19.

Η κοινή επιστολή και οι προτάσεις προς τον Πρωθυπουργό:

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Αναμφίβολα το αγαθό της δημόσιας Υγείας των Ελλήνων πολιτών, των εργαζομένων και των επισκεπτών της χώρας οφείλει να αποτελεί την κορυφαία και κοινή προτεραιότητα της Ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμικών φορέων της Οικονομίας. Δυστυχώς, εξαιτίας της παρατεταμένης καραντίνας, η επιχειρηματική κοινότητα και οι εργαζόμενοι των Χανίων στον κλάδο της Εστίασης βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ασύμμετρες συνέπειες της οικονομικής τους εξόντωσης με αποτέλεσμα 1 στις 4 επιχειρήσεις να βρίσκονται πλέον σε απόλυτο αδιέξοδο σχετικά με την επαναλειτουργία τους. Η Εστίαση, για να είναι οικονομικά βιώσιμη, δεν είναι δυνατόν να επαναλειτουργήσει με μικρότερη συνολική δυναμικότητα από το 60% του κάθε καταστήματος, συμπεριλαμβανόμενων και των εσωτερικών χώρων, πάντοτε σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας.

Το συνολικό κόστος της πανδημίας και των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για την Ελληνική Οικονομία εκτιμάται σε 3 δισ ευρώ σε μηνιαία βάση. Τα έσοδα του κλάδου της Εστίασης και στα Χανιά παρουσιάζουν εικόνα κατάρρευσης, με τις πανελλαδικές απώλειες, μόνο για τον μήνα Νοέμβριο, να ανέρχονται σε 57 εκατ ευρώ - όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία - δηλαδή -58% σε σχέση με την προηγούμενο οικονομικό έτος.  

Η Πολιτεία έχει δανείσει τις επιχειρήσεις μέχρι σήμερα 5,5 δισ. ευρώ μέσω των Επιστρεπτέων Προκαταβολών. Στον 4ο κύκλο ο κλάδος της Εστίασης  ενισχύθηκε με το σημαντικό ποσό των 340 εκατ. ευρώ από τα 2,2 δισ. Ευρώ συνολικά, με το 50% μη επιστρεπτέο.

Το «Επιμελητήριο Χανίων» εκπληρώνει με συνέπεια το θεσμικό του ρόλο απέναντι στην Ελληνική Πολιτεία, καθώς μετά από τη σημερινή στενή συνεργασία του και διάλογο με το «Σύλλογο Εστίασης Π.Ε. Χανίων», αναλαμβάνει πρωτοβουλία να σας ενημερώσει για τις πολυδιάστατες ιδιαιτεροτήτες και τα διακριτά προβλήματα που παρουσιάζει η τοπική Οικονομία των Χανίων. Κοινός μας στόχος να σας ενημερώσουμε εγκαίρως για την ανάγκη επείγουσας αποτροπής της τελικής κατάρρευσης του στρατηγικού κλάδου της Εστίασης, ο οποίος είναι αλληλένδετος και με τον κρίσιμο αναπτυξιακό κλάδο του Τουρισμού στην περιφερειακή μας ενότητα.

 

Οι συγκεκριμένες προτάσεις αποτελούν την εξέλιξη προηγούμενης κοινής παρέμβασής μας προς την Ελληνική Κυβέρνηση (13 Αυγούστου 2020), όταν είχαν επιβληθεί και τότε έκτακτοι τοπικοί περιορισμοί στη λειτουργία της Εστίασης στην Π.Ε. Χανίων για την αντιμετώπιση της Πανδημίας Covid-19. Οι ομόφωνες προτάσεις των δύο θεσμικών φορέων για την ανάταξη του κλάδου της Εστίασης είναι οι εξής:

 

  1. Περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ στην Εστίαση, στο 6% στα τρόφιμα και 13% στα οινοπνευματώδη ποτά, τουλάχιστον για τα έτη 2021 και 2022.
  2. Έκτακτη κρατική και οριζόντια επιδότηση κεφαλαίου επανεκκίνησης σε πολύ μικρές (€6.000) και μικρές (€10.000) επιχειρήσεις της Εστίασης με την παράλληλη μετατροπή των προηγούμενων δανείων της Πολιτείας σε μη επιστρεπτέα.
  3. Παράταση ισχύος της επιδότησης ενοικίου κατά 40% από την Πολιτεία για το σύνολο του 2021.
  4. Επιδότηση 100% ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων για το πρώτο εξάμηνο από την επανεκκίνηση του κλάδου της Εστίασης, με την προϋπόθεση να μη μειωθεί το προσωπικό τους.
  5. Διαγραφή των χρεών τα οποία δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της Πανδημίας. Ένταξη των παλαιών οφειλών προς το Δημόσιο σε νέα ρύθμιση έως 120 δόσεις. Παράλληλη επιβράβευση με διαγραφή κατά 30% φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις που δεν θα επιλέξουν να ενταχτούν στο νέο πρόγραμμα.
  6. Επαναφορά του προγράμματος «Γέφυρα» με την ανάληψη από το κράτος της υποχρέωσης πληρωμής ενός μέρους της δόσης των επιχειρηματικών δανείων.

Είναι ώρα ευθύνης και ομοψυχίας. Περιβάλλουμε με εμπιστοσύνη και ελπίδα την Ελληνική Πολιτεία. Εργαζόμαστε σκληρά και με αυτοπεποίθηση για να σταθούμε ενωμένοι όρθιοι απέναντι στην ιστορική ευθύνη για το αύριο του τόπου και των παιδιών μας. Τώρα είναι πλέον η ώρα της Ελληνικής κυβέρνησης να πράξει το δικό της χρέος, χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς υπεκφυγές.

Αναμένοντας τις άμεσες παρεμβάσεις σας.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση