ΚΡΗΤΗ
Δασικοί Χάρτες: Καμπανάκι κινδύνου από το ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης
Τι αποφάσισε η Παντεχνική Συνέλευση που διοργανώθηκε από το Τμήμα
Την συγκρότηση Συμβουλίου Ιδιοκτησίας Δασών, Δασικών, Χορτολιβαδικών και Βραχωδών Εκτάσεων (ΣΙΔΒΧΕ) Κρήτης στην έδρα κάθε Περιφερειακής Ενότητας προτείνει μεταξύ άλλων ο τεχνικός κόσμος των Χανίων μετά και την Παντεχνική Συνέλευση που διοργανώθηκε από το ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Κρήτης την Τετάρτη 15/02/2023, σχετικά με τρέχοντα θέματα που αφορούν στους δασικούς χάρτες.
Αναλυτικά, αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:
1) Πρέπει άμεσα να συγκροτηθεί το Συμβούλιο Ιδιοκτησίας Δασών, Δασικών, Χορτολιβαδικών και Βραχωδών Εκτάσεων (ΣΙΔΒΧΕ) Κρήτης που αποτελεί και το μόνο το οποίο δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί πανελληνίως. Επιπλέον και δεδομένου ότι οι αιτήσεις αναγνώρισης κυριότητας σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης θα είναι δεκάδες χιλιάδες, ενώ τα μέλη που απαρτίζουν το ΣΙΔΒΧΕ λόγω της ιδιότητας τους δεν είναι δυνατό να απασχολούνται αποκλειστικά σε αυτό, θεωρούμε επιβεβλημένη την άμεση προώθηση νομοθετικής ρύθμισης που θα προβλέπει τη συγκρότηση ΣΙΔΒΧΕ στην έδρα κάθε Περιφερειακής Ενότητας (Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Λασιθίου) της Περιφέρειας Κρήτης.
Σημειώνεται ότι η κρίση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος είναι καθοριστική γιατί εκτός των άλλων αποτελεί προϋπόθεση για τη δυνατότητα αγοραπωλησίας των εκτάσεων που περιλαμβάνουν τμήματα υπαγόμενα στη δασική νομοθεσία, ενώ σε περιπτώσεις που χορτολιβαδικές εκτάσεις κριθούν ως ιδιωτικές, καθιστά τυχόν υποβληθείσες αντιρρήσεις κατά του δασικού χάρτη άνευ αντικειμένου.
2) Πρέπει άμεσα να θεσμοθετηθούν οι επιτρεπτές ανοχές στο δασικό χάρτη αφού καθοριστούν μέσα από μια τεκμηριωμένη μελέτη που θα συνταχθεί αρμοδίως. Οι προσδιορισμένες γραμμές των πολυγώνων του δασικού χάρτη ενέχουν σημαντικό περιθώριο λάθους αφού δεν έχουν ορισθεί στο έδαφος αλλά έχουν προκύψει από εκτίμηση του χαρακτήρα της έκτασης βάσει αεροφωτογραφιών. Επισημαίνεται ότι οι δασικοί χάρτες έχουν προκύψει από την επεξεργασία και υπέρθεση υποβάθρων διαφορετικής κλίμακας και ευκρίνειας, αναφέροντας ενδεικτικά ότι οι αεροφωτογραφίες του 1945 είναι συνήθως κλίμακας 1:42000 περίπτωση στην οποία το 1 χιλιοστό επί του χάρτη αντιστοιχεί σε 42 μέτρα πραγματικού εδάφους.
3) Η εξέταση των αντιρρήσεων κατά του δασικού χάρτη αποτελεί μια αρκετά πολύπλοκη διαδικασία στην οποία απλές διορθωτικές παρεμβάσεις, κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας, μπορούν να επιφέρουν βελτίωση στους χρόνους εξέτασης και διεκπεραίωσης των αντιρρήσεων. Στην παρούσα φάση η εργασία που καλείται να επιτελέσει ο Μηχανικός μέλος των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ), πέρα από αυτή καθαυτή την εξέταση των αντιρρήσεων, είναι χρονοβόρα και απαιτητική. Ο ελάχιστος υποχρεωτικός αριθμός της εξέτασης 100 υποθέσεων το μήνα προκειμένου να αποζημιώνονται τα μέλη των ΕΠΕΑ, φανερώνει την πρόθεση του Υπουργείου για μια διαδικασία φασόν. Η αποζημίωση των μελών των ΕΠΕΑ θα πρέπει να καθοριστεί ανά εξεταζόμενη αντίρρηση, χωρίς την προϋπόθεση της εξέτασης 100 αντιρρήσεων το μήνα, γιατί πρακτικά είναι αδύνατον να εξετάζονται 25 αντιρρήσεις ανά συνεδρίαση. Να σημειωθεί ότι σε κάθε συνεδρίαση καλείται να παρίσταται ο ενδιαφερόμενος πολίτης συνοδευόμενος πιθανόν με τεχνικό σύμβουλο, (μηχανικό/δασολόγο) και δικηγόρο, προσκομίζοντας τις περισσότερες φορές νέα στοιχεία, τα οποία πρέπει να ληφθούν εκ νέου υπόψη κατά την τελική εξέταση των αντιρρήσεων.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι:
- Στην περιοχή του λειτουργούντος Κτηματολογίου έχουν υποβληθεί περίπου 4100 αντιρρήσεις και πρόδηλα και στο υπόλοιπο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 30.000 και
- Η Διεύθυνση Δασών πρέπει να τροφοδοτεί τις ΕΠΕΑ με εισηγήσεις για 100 υποθέσεις το μήνα, ενώ είναι ιδιαίτερα υποστελεχωμένη, καθίσταται προφανές ότι η εξέταση των αντιρρήσεων δεν μπορεί να ολοκληρωθεί, αν δεν ενισχυθεί η υποστελεχωμένη Διεύθυνση Δασών.
4) Οι συνέπειες της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα (Υπηρεσία Δόμησης, Διεύθυνση Δασών, Ελληνικό Κτηματολόγιο Α.Ε., Τεχνικές Υπηρεσίες) που εξυπηρετούν τον τεχνικό κόσμο και τον απλό πολίτη αρχίζουν να είναι τραγικές, ιδιαίτερα στο νομό Χανίων. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται καθιστά ανέφικτη την εμπρόθεσμη και εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών διεκπεραίωση των απαιτούμενων ενεργειών από τις Υπηρεσίες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους συντοπίτες μας, τις περιουσίες τους και την οικονομία και ανάπτυξη του τόπου.