ΚΡΗΤΗ
"Βροχή" συλλυπητηρίων για τον Μίκη Θεοδωράκη
Συγκλονισμένη και η Κρήτη από την μεγάλη απώλεια
SHARE:
Συγκλονισμένη είναι η Ελλάδα αλλά και η Κρήτη από τον θανάτου του σπουδαίου συνθέτη, πολιτικού και συγγραφέα Μίκη Θεοδωράκη.
Όπως έχει ήδη γράψει το Cretalive η τελευταία επιθυμία του εκλιπόντος ήταν να γίνει η κηδεία του στα Χανιά.
Ακολουθούν τα συλλυπητήρια μηνύματα πολιτικών προσώπων, κομμάτων και φορέων
Ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Βασίλης Διγαλάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η Ελλάδα πενθεί σήμερα την απώλεια ενός τεράστιου Έλληνα. Ευγνωμονούσα για το ανυπέρβλητο έργο του, έργο οικουμενικό και αξεπέραστο.
Μέγιστος πνευματικός ηγέτης, εμπνευσμένος δημιουργός, θερμός πατριώτης, σύμβολο Αντίστασης και Ελευθερίας, ασυμβίβαστος μαχητής της Δημοκρατίας, η Ακρόπολη της Τέχνης μας, ο άνθρωπος που έκανε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες να αγαπήσουν την ποίηση και να τραγουδήσουν τους μεγάλους μας ποιητές. Εμβληματική φυσιογνωμία με παγκόσμια ακτινοβολία, εκπλήρωσε τον ύψιστο ρόλο και τη μέγιστη αποστολή του ως πνευματικός άνθρωπος, ανοίγοντας πρωτόγνωρους δρόμους στον πολιτισμό, τους οποίους φρόντιζε πάντα να συνδέει με τον κοινωνικό ιστό, με όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, καθώς με τη χειμαρρώδη μουσική παραγωγή του και τα πολύπλευρα μηνύματά της έγινε το μέσο στους διαχρονικούς αγώνες του για τις ανθρωπιστικές αξίες.
Η τέχνη του εξέφραζε, με όλους τους τρόπους, την αντίθεσή του σε ό,τι προσέβαλε την ανθρώπινη υπόσταση και αξιοπρέπεια. Αληθινός επαναστάτης, με δράση εντός κι εκτός συνόρων σε όλη του την πορεία. Άτυπος πρεσβευτής της Ειρήνης και της Δημοκρατίας σε χώρες που αντιμετώπιζαν καθεστώτα και πολέμους. Βήμα έμπνευσης και διεκδίκησης για πολλούς λαούς η αντικαθεστωτική του δράση. Ακόμη κι όταν τοποθετήθηκε στον πολιτικό χώρο, δεν φοβήθηκε να αποστασιοποιηθεί και να ασκήσει κριτική. Χρησιμοποίησε την τεράστια επιρροή του όχι για διχασμό, αλλά για ενότητα. Για την Ελλάδα. Γιατί διέθετε εκείνο το σπάνιο πολιτικό ήθος, που διαποτίζεται από την αλήθεια.
Καλό ταξίδι, Μίκη Θεοδωράκη. Άξιος εστί!»
Συλλυπητήριο μήνυμα του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτη Βαρδάκη, με αφορμή το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη
«Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο τελευταίος από τους τεράστιους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, πέρασε στην αιωνιότητα.
Ήταν ο άνθρωπος που συγκλόνισε όλο τον κόσμο με το έργο του, που έδωσε μουσική πνοή στα λόγια των μεγάλων μας ποιητών κι έγινε σύμβολο των αγώνων του λαού μας.
Ο Μίκης Θεοδωράκης, μπορεί να έφυγε για το μεγάλο ταξίδι, αλλά θα βρίσκεται ριζωμένος βαθιά, στην καρδιά του πολιτισμού και της ιστορίας μας. Και αυτή η καρδιά δεν θα σταματήσει να χτυπά ποτέ.
Ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος, που οι Έλληνες δεν θα ξεχάσουν ποτέ».
Δήλωση του βουλευτή Ηρακλείου Νίκου Ε. Ηγουμενίδη για την ανακοίνωση του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη
Η σημερινή μέρα βρίσκει την Ελλάδα και την Αριστερά φτωχότερες. Ένα παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης και γενναιότητας, ένας μουσικός γίγαντας που εξέφρασε το λαϊκό αίσθημα και τους αγώνες των λαών για ελευθερία και δικαιοσύνη, ο Έλληνας και ο παγκόσμιος «Ζορμπάς». Γενιές Ελλήνων βυθίστηκαν σε αυτή την ηφαιστειώδη προσωπικότητα και στο μουσικό έργο μέσα από το οποίο ο λαός άντλησε κουράγιο και δυνάμεις. Ακόμη και αν κάπου διαφωνούσες, πάντα υποκλινόσουν στο αστείρευτο και μεγαλειώδες ταλέντο του που ταξίδεψε τη Ρωμιοσύνη στα πέρατα της οικουμένης. Μίκη, σε ευχαριστούμε για την πάλη και την αντίσταση σου απέναντι στους ισχυρούς της Γης, για όσα θνητά με τη μπαγκέτα σου έκανες αθάνατα. Καλό ταξίδι.
Γ. Λογιάδης: Μεγαλειώδης η προσφορά του ανεκτίμητη η παρακαταθήκη του
«Ήσουν καλός κι ήσουν γλυκός κι είχες τις χάρες όλες, όλα τα χάδια του αγεριού, του κήπου όλες τις βιόλες…».
Οι λέξεις φαντάζουν φτωχές για να αποτυπώσουν τη μεγάλη απώλεια.
Ο Μίκης Θεοδωράκης με τη μουσική, τον χαρακτήρα του, την αγωνιστικότητα του έδωσε μία διαφορετική λάμψη στην Ελλάδα.
Η μουσική του, τα μοναδικά έργα του, δεν ήταν μόνο τέχνη αλλά και πολιτική πράξη. Αυτή ήταν η μεγαλειώδης προσφορά του.
Μας δίδαξε τις αξίες της ζωής.
Τα τραγούδια του χαράχθηκαν στην ψυχή μας.
Τέτοιοι Άνθρωποι δεν πεθαίνουν ποτέ.
Ο Μίκης Θεοδωράκης, Αθάνατος!
Με αφορμή τη θλιβερή είδηση για τον θάνατο του σπουδαίου Μίκη Θεοδωράκη, σε δήλωση του ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης αναφέρει τα εξής:
«Σήμερα έφυγε από τη ζωή ένας παγκόσμιος Έλληνας, που σφράγισε με το έργο του τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, τη σύγχρονη Ελλάδα.
Ο Μίκης άνοιξε δρόμους, πέτυχε το αδιανόητο, τα έργα των μεγάλων ποιητών να γίνουν κτήμα όλων μας. Με το μουσικό του έργο εξέφρασε έναν ολόκληρο λαό, αλλά και όσους διαχρονικά αγωνίζονται για την ελευθερία και τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο, καταξιώνοντας την ελληνική σύνθεση διεθνώς.
Με αφετηρία την κρητική του καταγωγή, η προσωπικότητά του σφυρηλατήθηκε από γενιές Επαναστατών και ηρώων προδιαγράφοντας την ζωή του∙ μια ζωή πολυτάραχη και συγκλονιστική. Βρέθηκε πάντοτε, σε εποχές δύσκολες, στην πρώτη γραμμή στους πολιτικούς αγώνες και τις κοινωνικές διεκδικήσεις, διώχθηκε για τις ιδέες του και αναδείχθηκε σε σύμβολο της αντιδικτατορικής πάλης, σε ακατάλυτο σύμβολο αντίστασης.
Ο Δήμος Χανίων, ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης για την πολυδιάστατη προσφορά αυτού του παγκόσμιας εμβέλειας Χανιώτη, τον ανακήρυξε Επίτιμο Δημότη Χανίων, ενώ του δόθηκε και το χρυσό κλειδί της πόλης μας. Παράλληλα, είχαμε την ξεχωριστή τιμή ως Δήμος Χανίων, να παρευρίσκεται ο μεγάλος μας Μίκης στην τελετή ονοματοδοσίας του Θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης», στο παλιό Λιμάνι, έναν χώρο που φέρει το όνομα του με την ελπίδα να καταφέρει να φέρει -έστω- μερική από τη λάμψη του.
Αγαπημένε μας Μίκη, η Ρωμιοσύνη από σήμερα είναι φτωχότερη, αλλά εσύ δεν την έκλαψες ποτέ.
Η πόλη σου, η δική σου «Όμορφη Πόλη», τα Χανιά μας, περιμένουν να σε υποδεχθούν για τελευταία φορά.
Έχε γεια, Μίκη μας.»
Μενέλαος Μποκέας: «Μίκη σε αποχαιρετούμε με υπόκλιση. Άξιος εστί!» - Δήλωση Δημάρχου Μαλεβιζίου για το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη
Με αφορμή το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Αγωνιστής, Εμβληματικός, Μοναδικός. Ένα ζωντανό σύμβολο που έγινε παγκόσμιος θρύλος. Φεύγεις, αλλά δεν είμαστε πιο φτωχοί, το αντίθετο. Μας κληροδοτείς στην αιωνιότητα. Για το «εμείς», για την πατρίδα, για τους Έλληνες… Μίκη, σε αποχαιρετούμε με υπόκλιση. Άξιος εστί!»
Λίγα λεπτά μετά τη γνωστοποίηση του θανάτου του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη η σημαία στο Δημαρχείο Μαλεβιζίου κυματίζει μεσίστια σε ένδειξη πένθους.
Συλλυπητήριο μήνυμα δημάρχου Κισσάμου Γιώργου Μυλωνάκη:
Έφυγε ένας μουσικός γίγαντας ο οποίος έδωσε στον Ελληνικό λαό τη δυνατότητα να γνωρίσει την ποίηση των σημαντικότερων ποιητών της Ελληνικής Γραμματείας. Ταυτόχρονα ανέδειξε στο εξωτερικό τον ηρωισμό των Ελλήνων για την υπεράσπιση της δημοκρατίας απέναντι στο φασισμό και στη δικτατορία.
Η Κίσσαμος υπερηφανεύεται γιατί μουσικός σκοπός Κισσαμίτη λαϊκού τεχνίτη, του Γιώργου Κουτσουρέλη, αποτέλεσε έμπνευση μουσικής δημιουργίας του μεγάλου συνθέτη και συγκινημένη τον αποχαιρετά.
Οι μελωδίες του θα συνεχίσουν να ζουν στις ψυχές όλων μας και με τα τραγούδια του θα μεγαλώνουν οι επόμενες γενιές των Ελλήνων και του κόσμου.
Θα δοθούν προφανώς χιλιάδες τιμητικοί χαρακτηρισμοί στον μεγάλο Έλληνα. Ένας ο οποίος αποδίδει συνοπτικά τη μεγαλοσύνη του ανδρός είναι ο χαρακτηρισμός «ΟυρανοΜίκης» που του απέδωσε ο μακαριστός Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου, Ειρηναίος.
Καλοστρατιά Μίκη μας!
Ο ήλιος της δικαιοσύνης σου θα λάμπει πάντοτε!
Συλλυπητήρια δήλωση Άρη Παπαδογιάννη, για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη.
Με αφορμή την είδηση του θανάτου του Μεγάλου Έλληνα Μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, κ. Άρης Παπαδογιάννης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:
«Η Ελλάδα αλλά και ο κόσμος όλος σήμερα, θρηνούν την απώλεια του «Οικουμενικού» Μίκη Θεοδωράκη. Μιας εμβληματικής προσωπικότητας, που σημάδεψε όσο λίγοι τον χώρο της μουσικής, του πολιτισμού, της πολιτικής και της Δημοκρατίας.
Το έργο του Μεγάλου μας συντοπίτη, θα παραμείνει «ζωντανό» αποτελώντας παράλληλα και τον καλύτερο δυνατό θεματοφύλακα, για να κρατηθεί άσβεστη η μνήμη του, στο πέρασμα των αιώνων.
Το πολυδιάστατο αυτό έργο, αποτελεί ήδη και μια σπουδαία παρακαταθήκη, για τις επόμενες γενιές, που οφείλουν να γνωρίζουν ποιος ήταν ο σημαντικότατος αυτός Έλληνας, καλλιτέχνης και άνθρωπος.
Ως διοίκηση του Ο.Α.Κ. Α.Ε. εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια, στην οικογένειά και τους οικείους του».
Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων
Το φέρετρο του Μίκη Θεοδωράκη θα το σηκώσουν η Ελλάδα, η Τέχνη, η Δημοκρατία και η Ειρήνη. Εμείς, τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χανίων, θα ακολουθούμε σιωπηλοί έχοντας το νου και την καρδιά γεμάτα από όσα μας αφήνει. Συντοπίτη Μίκη, σε ευχαριστούμε για όλα.
Έχε γεια!
Συλλυπητήριο Μήνυμα του Πολυτεχνείου Κρήτης για την Εκδημία του Μίκη Θεοδωράκη
Το Πολυτεχνείο Κρήτης αποχαιρετά μία εμβληματική «παγκόσμια» προσωπικότητα της χώρας μας, έναν λαμπρό Χανιώτη, τον διάσημο μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη.
Το Πολυτεχνείο Κρήτης είχε την τιμή να απονείμει το Χρυσό Μετάλλιο, την ανώτατη τιμητική διάκριση του Ιδρύματος, στον Μίκη Θεοδωράκη, ως ένδειξη αναγνώρισης του παγκοσμίου εμβελείας έργου του και της εθνικά ενωτικής στάσης του, κατόπιν ομόφωνης απόφασης της Συγκλήτου του Ιδρύματος (425η Συνεδρίαση, 18.05.2016).
Η απονομή του Χρυσού Μεταλλίου στον Μίκη Θεοδωράκη από το Πολυτεχνείο Κρήτης, πραγματοποιήθηκε, από τον τότε Πρύτανη Καθηγητή κ. Βασίλειο Διγαλάκη, σε πανηγυρική τελετή που έλαβε χώρα στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ) στις 04.06.2016. Στην ίδια εκδήλωση, ο Δήμος Χανίων τίμησε τον μουσικοσυνθέτη με το Χρυσό Κλειδί της Πόλης, παρουσία μελών του «Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη» και πλήθους κόσμου.
Από εκείνες τις στιγμές, η εικόνα που μένει χαραγμένη στο μυαλό και στην καρδιά μας, είναι η μορφή του δικού μας Μίκη να διευθύνει τη μουσική ομάδα “passe-pARTout”, αλλά και πλήθος κόσμου που «πλημμύρισε» το ΚΑΜ για να τον τιμήσει, τραγουδώντας μαζί του την αλησμόνητη σύνθεσή του για το ποίημα του Σεφέρη "Άρνηση", αποχαιρετώντας τον.
Καλό ταξίδι Μίκη, η μουσική σου και η μορφή σου θα μας συνοδεύουν πάντα!
Αποχαιρετισμός στον Μίκη Θεοδωράκη από τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου Αντώνη Εμμ.Ζερβό
Αποχαιρετούμε σήμερα ένα μεγάλο Έλληνα.
Τον άνθρωπο που συνδέθηκε με τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας, τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη και αγωνιστή, Μίκη Θεοδωράκη που δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας.
Ο Μίκης της Ελλάδας, άνοιξε τα φτερά του για την “γειτονιά των Αγγέλων”. Σήκωσε την χώρα και το λαό πιο ψηλά σε δύσκολα χρόνια και άφησε μια μουσική παρακαταθήκη, που θα μείνει στην Ιστορία.
«Έφυγε» αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο έργο. Με την μουσική του και την έντονη κοινωνική του παρουσία, σημάδεψε την Ελλάδα του 20ου αιώνα.
Για πολλούς Έλληνες ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν μέχρι σήμερα η φωνή του λαού. Η μουσική του θεωρήθηκε παρηγοριά, ειδικά σε ιστορικά δύσκολες εποχές, όπως η στρατιωτική δικτατορία, αλλά και ένδειξη αντίστασης !
Υποκλινόμαστε στον μεγάλο συνθέτη που ένωσε τον Ελληνισμό στις δύσκολες στιγμές του και που με το έργο του θα μας συντροφεύει για πάντα». Άξιος Εστί !
Τον αποχαιρετώ με ειλικρινή θλίψη και εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια του.
Με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε σήμερα, τον Μίκη Θεοδωράκη, μια από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας με παγκόσμιο κύρος.
Ο Μίκης Θεοδωράκης τόσο με τη δράση του όσο και με τη μουσική του, ενέπνευσε ολόκληρες γενιές, ταξίδεψε τη χώρα μας στα πέρατα του κόσμου, αγωνίστηκε και μεταλαμπάδευσε με το έργο του τις αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Ο Μίκης είναι ο άνθρωπος που έβαλε την ποίηση στο σπίτι του λαού.
Ο Μίκης περνά σήμερα στην αιωνιότητα και το σπουδαίο έργο του αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη και συνάμα οδηγός για το μέλλον.
«…Όμως εσύ, μου λένε, έχεις ταλέντο και πρέπει να το διαφυλάξεις. Ξεχνούν πως όλη τη ζωή μου τη μοίρασα σε αγώνες και σε μουσική. Και είναι οι αγώνες και η μουσική τόσο δεμένα πια μέσα μου, ώστε δεν μπορώ να φανταστώ ούτε αγώνες χωρίς τραγούδι ούτε τραγούδι χωρίς αγώνα. Φαίνεται πως το ταλέντο μου, σαν μια παράξενη μπαταρία, εκεί μέσα γεμίζει. Μέσα στη ζεστασιά της χειραψίας, μέσα στο αετίσιο βλέμμα του συναγωνιστή, μέσα στις ιαχές των συλλαλητηρίων και στη βοή της μάχης. Γιατί, όπως ξέρουν, δεν είμαι ένας οποιοσδήποτε συνθέτης, αλλά ένας συνθέτης Κρητικός, κι αυτό το τελευταίο βαραίνει πολύ μέσα μου και θέλω προσπάθεια μεγάλη για να παραμείνω πεισματικά, αμετανόητα και πάντα Κρητικός.»
Ανακοίνωση του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη
Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετάμε σήμερα τον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη που έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών.
Το έργο που μας αφήνει, ανεξίτηλο, αθάνατο, φάρος για όλους τους μουσικούς, για όλους τους καλλιτέχνες, για όλο το λαό.
Ο Μίκης Θεοδωράκης, αποτελεί μία προσωπικότητα μοναδικής καλλιτεχνικής αξίας, που ξεπερνά τα όρια της χώρας μας. Το έργο του συνδέθηκε, εμπνεύστηκε και ενέπνευσε τους μεγάλους λαϊκούς αγώνες του 20ου αιώνα. Ήταν ένας συνθέτης που προσωπικά ο ίδιος ήταν μέρος αυτών των αγώνων, πήρε θέση, φυλακίστηκε και εξορίστηκε για αυτή του τη δράση.
Αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα μιας Τέχνης που στρατεύεται ολόψυχα στα μεγάλα ιστορικά καλέσματα της εποχής του και γι’ αυτό είναι μεγάλη. Η προσωπική του θέση και το υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα των έργων, αποτελεί μια σημαντική πρόκληση και για τη νέα γενιά δημιουργών και Καλλιτεχνών. Ο ίδιος είχε πει «Δεν υπάρχει καιρός! Καλλιτέχνες και κοινό πρέπει γρήγορα να πιαστούν χέρι χέρι και ν' ανέβουν μαζί στην κορυφή του λόφου, για να δουν αυτό που κρύβεται από την άλλη μεριά!».
Ο Μίκης αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες. Το έργο του καλύπτει όλο το φάσμα της μουσικής και σε αυτό περιλαμβάνονται έργα όπερας, ορατόρια, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, μπαλέτα, χορωδιακή μουσική, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, λαϊκά ορατόρια, καθώς και έντεχνα και λαϊκά έργα. Μελοποίησε πλήθος ποιητών ,ανάμεσα τους, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Γιώργος Σεφέρης, Άγγελος Σικελιανός και άλλοι.
Γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου του 1925 στη Χίο. Στην ηλικία των 12 ετών συνθέτει το πρώτο του έργο και στα 17 δίνει την πρώτη του συναυλία παρουσιάζοντας το έργο του «Κασσιανή». Κατά το 1942 παίρνει μέρος ενεργά στην αντίσταση. Συλλαμβάνεται και βασανίζεται. Το 1943 προσχωρεί στον ΕΛΑΣ ενώ μετέπειτα παίρνει μέρος και στα Δεκεμβριανά. Παράλληλα συνεχίζει τις μουσικές του σπουδές στο Ωδείο Αθηνών με δάσκαλο τον Φιλοκτήτη Οικονομίδη. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου εξορίζεται αρχικά στην Ικαρία και μετέπειτα στη Μακρόνησο μέχρι και το 1949, όπου βασανίζεται σκληρά. Το 1950 επιστρέφει στην Αθήνα. Αποφοιτά από το Ωδείο Αθηνών με δίπλωμα Αρμονίας. Το 1954 πηγαίνει στο Παρίσι όπου ξεκινάει σπουδές στο Conservatoire με δάσκαλο -μεταξύ άλλων- τον Olivier Messiaen.
Το 1960, κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα, γράφει και ηχογραφεί τον «Επιτάφιο» σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου. Στο έργο αυτό, ο Μίκης παντρεύει τη λαϊκή μουσική με τη σύγχρονη ποίηση ανοίγοντας ένα νέο δρόμο στην ελληνική μουσική και το τραγούδι. Ακολουθούν το «Άξιον Εστί» σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη και τα «Επιφάνεια» του Γιώργου Σεφέρη. Παράλληλα, θέλοντας να γνωρίσει και να εξοικειώσει τον ελληνικό λαό με τη συμφωνική μουσική, ιδρύει τη Μικρή Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών, με την οποία δίνει πολλές συναυλίες σε ολόκληρη τη χώρα. Το 1964 γράφει τη μουσική για την ταινία «Αλέξης Ζορμπάς» του Μιχάλη Κακογιάννη, για την οποία γίνεται διεθνώς γνωστός.
Με το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967, περνάει στην παρανομία. Σε λίγους μήνες συλλαμβάνεται, φυλακίζεται και εκτοπίζεται. Στη Μπουμπουλίνας, στις Φυλακές Αβέρωφ, στη Ζάτουνα της Αρκαδίας και τέλος στον Ωρωπό. Κατά τη φυλάκισή του στον Ωρωπό, η κατάσταση της υγείας του επιδεινώνεται έντονα. Αυτό ξεσηκώνει κύμα διεθνών αντιδράσεων, με προσωπικότητες όπως οι Ντμίτρι Σοστακόβιτς, Άρθουρ Μίλλερ, Λώρενς Ολιβιέ, Λέοναρντ Μπέρνσταϊν, Χάρι Μπελαφόντε και Τζον Γουίλιαμς, να κινητοποιούνται απαιτώντας την άμεση αποφυλάκισή του. Υπό την πίεση αυτή αποφυλακίζεται και το 1970 φεύγει ξανά για το Παρίσι. Κατά το διάστημα επιβολής της Δικτατορίας, ο Μίκης συνεχίζει να συνθέτει παρά τις αντίξοες συνθήκες και βρίσκει τρόπους ώστε τα έργα του να κυκλοφορούν, να παίζονται και να τραγουδιούνται.
Με την πτώση της Χούντας το 1974, επιστρέφει στην Ελλάδα. Δίνει αριθμό συναυλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πολλές από τις οποίες έχουν μείνει στην ιστορία ως ορόσημα της μεταπολιτευτικής περιόδου. Ανά διαστήματα διατελεί βουλευτής και υπουργός επικρατείας. Το 1983 του απονέμεται το Βραβείο Λένιν για την Ειρήνη από την ΕΣΣΔ.
Κάτι που παραμένει σχετικά άγνωστο, είναι το τεράστιο συγγραφικό του έργο που αριθμεί πάνω από 30 τίτλους βιβλίων. Μάλιστα το 1989 του απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για τη μυθιστορηματική βιογραφία του «Οι δρόμοι του αρχαγγέλου».
Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για το χαμό του, καθώς και την πεποίθηση πως θα παραμείνει για πάντα «ζωντανός» μέσα από το τεράστιο καλλιτεχνικό έργο που άφησε παρακαταθήκη στον λαό της χώρας μας, αλλά και των άλλων χωρών. Αποχαιρετούμε τον μεγάλο Καλλιτέχνη που ήταν πάντα μπροστά στους μεγάλους αγώνες του λαού μας. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους οικείους του.
Δείτε επίσης:
Μίκης Θεοδωράκης: Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
«Θέλω να αφήσω τον κόσμο αυτόν σαν κομμουνιστής» - Η επιστολή Θεοδωράκη στον Κουτσούμπα
"Έφυγε" ο σπουδαίος Μίκης Θεοδωράκης
Μίκης Θεοδωράκης: Η ιστορική συναυλία μετά την πτώση της Δικτατορίας
Αρναουτάκης: Ο Μίκης Θεοδωράκης σημάδεψε τη νεότερη ιστορία μας
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη