ΚΡΗΤΗ

"Βροχή" οι αντιδράσεις για τη μεγάλης έκτασης υβριδική μονάδα στα Αστερούσια

Καμπανάκι κινδύνου για τα Αστερούσια και την "κληρονομιά" στις επόμενες γενιές

No profile pic

"Θύελλα" αντιδράσεων έχει προκαλέσει η τεράστια υβριδική μονάδα ΑΠΕ ισχύος 70 MW που σχεδιάζεται σε περιοχές των Αστερουσίων, σε έκταση των δήμων Αρχανών- Αστερουσίων, Μινώα Πεδιάδας και Φαιστού, βάζοντας ουσιαστικά σε κίνδυνο την ένταξή τους στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας του Προγράμματος «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» της UNESCO.

Οι αντιδράσεις είναι ιδιαίτερα έντονες στους Δήμους Αρχανών - Αστερουσίων και Μινώα Πεδιάδας, ενώ και στο Δήμο Φαιστού υπάρχουν διαμαρτυρίες, αν και δεν εμπλέκεται, άμεσα τουλάχιστον, η περιοχή στο πρόβλημα όπως αυτό εξελίσσεται.

Μιλώντας στο Cretalive, ο Δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης επισήμανε ότι και με σχετική απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Φαιστού ξεκαθάρισε ότι επιθυμεί για τα Αστερούσια μία ήπια τουριστική ανάπτυξη και σε καμία περίπτωση δεν θέλει να μετατραπούν στη..."βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος", όπως χαρακτηριστικά τόνισε...

Να σημειωθεί ότι πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε διευρυμένη σύσκεψη για το θέμα με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Προστασίας των Αστερουσίων, οι εκπρόσωποι του οποίου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Μεταξύ άλλων η πρόεδρος κ. Θεανώ Βρέντζου, τόνισε ότι σε ένα “μνημείο” της φύσης για την Κρήτη, κάποιοι απεργάζονται σενάρια εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών ενώ στη συνέχεια ήρθε και η κατά πλειοψηφία απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης η οποία, παρά την αρνητική γνωμοδότηση των Δήμων αλλά και της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας,  γνωμοδότησε θετικά στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της εταιρείας «ΑΚΤΙΝΑ ΚΡΗΤΗΣ ΑΕ».

Το θέμα έφτασε και στη Βουλή με κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ όπου επισημαίνεται μεταξύ άλλων:

"Είναι προκλητικό το γεγονός ότι πλειοψηφία της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης γνωμοδότησε θετικά για τη ΜΠΕ του έργου, μολονότι η γνωμοδότηση της αρμόδιας υπηρεσίας (Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού) ήταν αρνητική. Εξίσου προκλητικές είναι οι ουσιαστικές ελλείψεις της ίδιας της ΜΠΕ, με συνέπεια την υποβάθμιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, π.χ. αναφέρεται ότι «τα έργα βρίσκονται εκτός των ορίων των περιοχών του εθνικού συστήματος προστατευόμενων περιοχών, επομένως η κατασκευή και η λειτουργία τους δεν θα έχει επιπτώσεις σε προστατευόμενες περιοχές». Δεν γίνεται όμως καμία αναφορά στην άμεση γειτνίαση, πχ η ελάχιστη απόσταση μίας από τις θέσεις («Χουλί Μετόχι») της εγκατάστασης του Υβριδικού σχεδιάζεται περίπου 300 μέτρα από τις περιοχές του Δικτύου NATURA 2000. Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν  τις συνέπειες για τον λαό της πολιτικής της «πράσινης ανάπτυξης»  και της «απελευθέρωσης»  της Ενέργειας, που προωθούν όλες οι κυβερνήσεις, οι οποίες συνάμα διαμορφώνουν το έδαφος, με το σχετικό νομικό οπλοστάσιο, το οποίο θωρακίζει την επιχειρηματική δράση, ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές, μετατρέποντας το περιβάλλον σε εμπόρευμα και κερδοφόρα διέξοδο στα εκμεταλλευτικά τους σχεδία".

 

Διαβάστε επίσης:

Με επιτυχία η εκδήλωση για τα Αστερούσια και την ανάδειξή τους

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση