Βουλευτές, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, φορέων και Συλλόγων τιμούν με δηλώσεις και μηνύματα την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Η δήλωση του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας:
«Η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας δεν είναι μια ημέρα γιορτής. Είναι μια ημέρα υπενθύμισης του καθημερινού αγώνα για την ισότητα των δυο φύλων, για την άρση των αποκλεισμών και των διακρίσεων, για την κατάρριψη κάθε αρνητικού στερεότυπου. Ειδικά δε εφέτος, όπου λόγω των συνθηκών της πανδημίας οι γυναίκες πλήττονται ιδιαίτερα, είτε λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας, είτε λόγω των διαρκώς αυξανόμενων περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που καταγράφονται, αυτή η Ημέρα αποκτά μια άλλη διάσταση. Γι’ αυτό και οφείλουμε όλοι να στείλουμε ένα δυνατό και ξεκάθαρο μήνυμα: Καμία διάκριση δεν είναι ανεκτή, κανένας αποκλεισμός δεν είναι επιτρεπτός, καμία γυναίκα δεν πρέπει να είναι θύμα κανενός είδους βίας.».
Δήλωση του Μ. Συντυχάκη για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας, ο Μ. Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης με τη Λαϊκή Συσπείρωση, έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Η φετινή 8 Μάρτη, σχεδόν ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας, βρίσκει τις εργατοϋπαλλήλους, τις αυτοαπασχολούμενες, τις άνεργες, τις μαθήτριες - φοιτήτριες, τις νέες μητέρες, τις επιστήμονες, τις αγρότισσες, όλο τον λαό μας, αντιμέτωπους με την ανασφάλεια, τα αδιέξοδα, τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και των μέτρων τα οποία παίρνονται στο όνομά της. Να ασφυκτιούν από μια ζωή γεμάτη υποχρεώσεις, από το σμπαράλιασμα της οικογενειακής, προσωπικής ζωής.
Αντιμέτωπους με τα μεγάλα προβλήματα στην προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, την κατάρρευση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, την εμπορευματοποίηση της Υγείας και του Φαρμάκου, εξαιτίας των πολιτικών επιλογών που βάζουν τις ανάγκες των πολλών, την υγεία του λαού, στο ζύγι «κόστους –οφέλους».
Βρίσκει τις πρόσφυγες και μετανάστριες να κρατούνται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες σε δομές στη νησιωτική ή την ηπειρωτική χώρα, εγκλωβισμένες στα κέντρα - κολαστήρια.
Μαζί με όλα τα παραπάνω, αυξάνονται τα περιστατικά βίας σε βάρος των γυναικών, ακόμα και ανήλικων παιδιών. Εκτός από την ατομική ευθύνη των δραστών τέτοιων εγκληματικών πράξεων, που πρέπει να αποδοθεί από τη Δικαιοσύνη, βγαίνουν στο «φως» οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που διευκολύνουν τη δράση τους. Γιατί η βία, η πολύμορφη βία, σε βάρος των γυναικών, πηγάζει από το «δίκαιο» που επιβάλλει ο καπιταλισμός: Την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Η 8η Μάρτη 1857 ήταν η μέρα που οι εργάτριες στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης βγήκαν στην απεργία και συγκρούστηκαν με τα αφεντικά-εκμεταλλευτές τους και με τις κρατικές δυνάμεις καταστολής, για να διεκδικήσουν καλύτερους όρους δουλειάς και αμοιβής.
Αυτό το πραγματικό ταξικό περιεχόμενο της 8ης Μάρτη φωτίζει για τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου, τον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες τους, με βάση τις δυνατότητες του 21ου αιώνα, για τα σύγχρονα δικαιώματά τους στην εργασία, τη μητρότητα, τον ελεύθερο χρόνο. Απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ και εργοδοσίας, κόντρα στον «ρεαλισμό» της ζωής με ελάχιστα δικαιώματα, με την άθλια κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, με απολύσεις, χωρίς ωράρια, απληρωσιά, χωρίς εισόδημα.
Σήμερα, οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουν ότι καπιταλισμός δεν μπορεί να παραχωρήσει πραγματική ισοτιμία, γιατί αυτή έρχεται σε αντίθεση με τον εκμεταλλευτικό του χαρακτήρα. Να συνειδητοποιήσουν ταυτόχρονα τη δύναμή τους!
Από τη θέληση και δράση της γυναίκας, από τη συμμετοχή της σήμερα στο εργατικό, λαϊκό κίνημα, στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, εξαρτάται πόσο γρήγορα μπορούν να δρομολογηθούν οι ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία, για την πραγματική ισοτιμία, για τη λαϊκή εξουσία, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.».
"Η γεφύρωση των ανισοτήτων είναι υποχρέωση όλων μας. Πρέπει να επιταχύνουμε τις αλλαγές με πρακτικά βήματα για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών" αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη "Ηράκλειο 3.7.5.", με αφορμή τη σημερινή Ημέρα της Γυναίκας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Είναι σαφές, πως η σημερινή μέρα που είναι αφιερωμένη στις γυναίκες, αποτελεί μια ιδιαίτερη μέρα, που γίνεται ακόμα συμβατικότερη, στις δύσκολες στιγμές που βιώνει όλη η ανθρωπότητα μέσα από την πανδημία.
Ιδιαίτερα λοιπόν φέτος, η επέτειος αυτή ανήκει στις γυναίκες, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κατά του Covid-19, μέσα από την φροντίδα της οικογένειας, που τόσο την έχει ανάγκη, όσο και από τον αγώνα και την αυτοθυσία στις δομές υγείας, προσφέροντας το πολυτιμότερο αγαθό προς τους συνανθρώπους μας, που δεν είναι άλλο από την υγεία και την περίθαλψη!
Επίσης, η σημερινή μέρα θα πρέπει να είναι στραμμένη και στις ευάλωτες ομάδες των γυναικών που αντιμετωπίζουν καθημερινά φαινόμενα βίας, σεξισμού, ανεργίας, και εργασιακής ανισότητας. Η γεφύρωση των ανισοτήτων είναι υποχρέωση όλων μας. Πρέπει να επιταχύνουμε τις αλλαγές με πρακτικά βήματα για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση που βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες από κάθε άλλη Αρχή, επιβάλλεται να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις για την δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος πλήρους και ισότιμης ενσωμάτωσης των γυναικών στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή και στη δημόσια σφαίρα».
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
«Η 8η Μαρτίου είναι μία μέρα με μεγάλο ιστορικό βάρος. Μία ημέρα μνήμης των αγώνων και των κατακτήσεων των γυναικών και αφετηρίας για την κατοχύρωση θεμελιωδών δικαιωμάτων και την ισότητα των δύο φύλων σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.
Στηρίζουμε με κάθε τρόπο τη Γυναικεία παρουσία και την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών σε όλες τις θέσεις ευθύνης, στα όργανα λήψης αποφάσεων και σε όλες τις βαθμίδες της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς έχουμε ανάγκη τη γυναικεία πρωτοβουλία, ευαισθησία, φαντασία, ποιότητα, ανθρωπιά και προοδευτικότητα.
Χρόνια Πολλά σε κάθε γυναίκα. Στη μάνα, στη γιαγιά, στη σύζυγο, στην κόρη, στην αδελφή. Χρόνια πολλά στη σύγχρονη γυναίκα με τους πολλαπλούς και απαιτητικούς της ρόλους που αξίζει τον συνεχή θαυμασμό και σεβασμό μας.
Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες»
Θεοδόσιος Καλαντζάκης
Δήμαρχος Ιεράπετρας
Μήνυμα Αντιδημάρχου Παιδείας & Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ρεθύμνης/ Προέδρου Δημοτικής Επιτροπής ισότητας κας Αννας Ελευθεριάδου – Γκίκα για την Ημέρα της Γυναίκας.
Σχεδόν μισός αιώνας έχει περάσει από τότε που ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε την 8η Μαρτίου ως τη «Διεθνή μέρα εορτασμού των επιτευγμάτων των γυναικών».
Δεκαετίες πριν, το φεμινιστικό κίνημα, με τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του, τις εσωτερικές του αντιφάσεις και τις ισορροπίες του, γονιμοποίησε την κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή με ιδέες, προτάγματα και ισχυρά επιχειρήματα ενάντια στις έμφυλες διακρίσεις, επιδιώκοντας σθεναρά την εξάλειψη των «φυσικοποιημένων» φυλετικών, οικονομικών, πολιτιστικών ή γλωσσικών διαχωρισμών, που ανιχνεύονται, άλλοτε απροκάλυπτα και άλλοτε άρρητα, σε όλα τα επίπεδα ζωής και δράσης κάθε γυναίκας.
Έκτοτε, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, τουλάχιστον στις φιλοπρόοδες χώρες του πλανήτη. Ωστόσο, υπολείπεται ακόμη μετρήσιμη απόσταση από τη θεσμική, συνταγματική αλλά και κοινωνική κατοχύρωση της ισότητας των φύλων.
Η επίτευξή της προϋποθέτει την πλήρωση πλήθους παραμέτρων που, πέραν του ίδιου του συντάγματος, των διακηρύξεων και των διεθνών εορτασμών, άπτονται κυρίως της ίδιας μας της κριτικής, αναστοχαστικής στάσης απέναντι στην έννοια της διάκρισης και σε όλα τα συμφραζόμενα της. Στη σκέψη κάθε άνδρα, η Γυναίκα είναι το πρόσωπο – φορέας όλων των θαυμαστών ιδιοτήτων: Είναι η μητέρα, η σύζυγος, η μάνα των παιδιών, η γιαγιά, η σύντροφος ζωής, η φίλη, η αγαπημένη, η συνάδελφος, η συμφοιτήτρια, το άλλο μισό της ύπαρξης του.
Ταυτόχρονα, είναι εκείνη που «φυσιολογικά» αναλαμβάνει ρόλους και υποχρεώσεις, κυρίως εντός αλλά και εκτός οικίας, τους οποίους οφείλει να υπηρετεί με την «γνωστή» γυναικεία οργανωτικότητα, συνέπεια, ευαισθησία, φαντασία, υπερβολή ακόμη και πονηριά.
Ακόμη και ο λόγος μας, συχνά ακόμη κι εμάς των γυναικών, αναπαράγει τα καλά ριζωμένα στη συνείδηση και στην καθημερινή μας πρακτική έμφυλα στερεότυπα.
Η αποδόμηση της «φυσικοποίησης» της ανδρικής κυριαρχίας, είναι η πιο ισχυρή πρόκληση. Σε αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε να συνεργαστούμε ενσυνείδητα και πεισματικά, πρωτίστως ως άνθρωποι με κοινές ανάγκες, στόχους, όνειρα και επιδιώξεις. Ισότιμα και δίκαια. Ειλικρινά και έντιμα. Με σεβασμό στους διακριτούς ρόλους και τα δικαιώματα του καθενός, χωρίς το κριτήριο του βιολογικού ή κοινωνικού φύλου. Απαλλαγμένοι από διχοτομικές αναφορές στο Φύλο, απελευθερωμένοι από νομιμοποιητικές των διακρίσεων, ιδέες και πρακτικές.
Στο Δήμο Ρεθύμνης, είναι διακριτή, διαχρονικά, η αριθμητική υπεροχή των γυναικών σε θέσεις ευθύνης. Η γνώση, η κατάρτιση, οι ικανότητες, η εμπειρία, η επιτυχής ανταπόκριση στις απαιτήσεις κάθε εργασιακού τομέα, ήταν και παραμένουν τα κριτήρια επαγγελματικής τους ανέλιξης. Το φύλο ουδέποτε αποτέλεσε μέτρο αξιολόγησης. Και όπως επιβεβαιώνεται καθημερινά, μόνον τα προσόντα, τυπικά και ουσιαστικά, μπορούν να εγγυηθούν την πρόοδο.
Πλέον είναι σαφές ότι οι γυναίκες διεκδικούν τον επαναπροσδιορισμό της θέση τους στην πραγματικότητα με όρους που αντλούν από την ίδια την πραγματικότητα. Οι πρόσφατες καταγγελίες περί κακοποίησης και σεξουαλικής παρενόχλησης που απασχολούν το χώρο του πολιτισμού και αθλητισμού στη χώρα, αυτό υποδεικνύουν.
Ήρθε η ώρα να ειπωθούν και να εισακουστούν αλήθειες. Είναι η εποχή που πρέπει να κοιτάξουμε όλοι με τόλμη της άβυσσό τους. Η κοινωνία μας, αλλάζει. Αν θέλουμε να είμαστε μέρος αυτής της συναρπαστικής αλλαγής, θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε μαζί, άνδρες και γυναίκες, τους όρους της συνύπαρξης και της συμπόρευσής μας. Με όρους σύνθεσης και συγκρουσιακής αντίθεσης. Με σεβασμό στο δικαίωμα έκαστου να γίνει διεκδικήσει με την αξιοσύνη του και να κατακτήσει αυτό που αξίζει.
Αν το πετύχουμε, ο εορτασμός της Ημέρας της Γυναίκας, θα επιβιώσει μόνον ως υπόμνηση της διαδρομής που διένυσε η εξέλιξη της ίδιας μας της προσωπικής και κοινωνικής ύπαρξης.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο