ΚΡΗΤΗ

Αυτό είναι το διπλό τούνελ που θα συνδέει ΒΟΑΚ - Αεροδρόμιο Καστελλίου, μήκους 2.820 μ!

Πολλά ζητήματα θέτει επί τάπητος η Περιφέρεια Κρήτης προς το Υπουργείο Υποδομών – Ένα εξ αυτών: δεν υπάρχει μελέτη για αντιπλημμυρικά έργα

tounel aerodromio kasteliou kentriki

Με αφορμή την τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο νέο αεροδρόμιο Καστελλίου, εξαιτίας της αύξησης της επιφάνειας που καταλαμβάνει (περίπου 300 στρέμματα επιπλέον), η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τους Δήμους, το Επιμελητήριο Ηρακλείου και γενικότερα τους αρμόδιους φορείς -τουριστικούς και όχι μόνο- υπέβαλε τεκμηριωμένη πρόταση για την αλλαγή της χάραξης για τον δρόμο πρόσβασης από τον ΒΟΑΚ στο αεροδρόμιο.

Η παλιά χάραξη που είχε εγκριθεί από την περίοδο της Νομαρχίας 2008- 2009 παρέμενε ίδια μέχρι και σήμερα διότι το Υπουργείο Υποδομών δεν επέτρεπε ούτε καν την διαβούλευση. «Με την ευκαιρία της τροποποίησης της Μ.Π.Ε. η Περιφέρεια έθεσε το ζήτημα ότι πρέπει να γίνει ένα τούνελ από την Άρνο μέχρι την Ξηροκαμάρα και να αλλάξει η χάραξη που είχε προταθεί και είχε εγκριθεί και ευτυχώς το Υπουργείο έκανε κατανοητό το αίτημα παρά το κόστος που δεν είναι μικρό» αναφέρει στο Cretalive ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Νίκος Ξυλούρης.

Το κόστος για την κατασκευή του μεγάλου διπλού τούνελ υπολογίζεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ ενώ θα έχει μήκος 2.820 στο ένα ρεύμα κυκλοφορίας και 2.750 στο άλλο. «Έτσι παραμένει ο παλιός δρόμος άρα δεν καταστρέφεται ο ποταμός, το περιβάλλον, τα ρωμαϊκά υδραγωγεία και το φυσικό τοπίο και φυσικά το σημαντικότερο είναι ότι ο νέος δρόμος θα είναι ασφαλέστερος, μικρότερη ζημιά στο περιβάλλον κι ας είναι ακριβότερος. Η Κρήτη το δικαιούται» λέει ο Αντιπεριφερειάρχης.

Image
tounel 4
Image
tounel 5
Image
tounel 3

Οδικοί άξονες από το αεροδρόμιο προς Μεσσαρά, Βιάννο και Ιεράπετρα

Ένα ακόμα θέμα που αφορά στις επιπτώσεις της κατασκευής του αεροδρομίου είναι θετικό με την προϋπόθεση να γίνει παράλληλα και έργο κατασκευής για τους οδικούς άξονες που θα συνδέουν το αεροδρόμιο με τη νότια Κρήτη: Μεσσαρά, Βιάννο και Ιεράπετρα. «Επιβάλλεται να ολοκληρωθούν αυτοί οι οδικοί άξονες ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος μετάβασης στο αεροδρόμιο και μην κάνουν οι πολίτες έναν τεράστιο κύκλο» επισημαίνει ο ίδιος και τονίζει ότι αυτό θα βοηθήσει στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη των εν λόγω περιοχών.

Ο κ. Ξυλούρης εκφράζει επίσης την άποψη ότι πρέπει να υπάρχει εναλλακτική όδευση πάνω στον παλιό δρόμο Ηράκλειο – Αρκαλοχώρι – αεροδρόμιο. «Απαιτείται να γίνει βελτίωση του οδικού δικτύου για να έχει κάποιος την δυνατότητα να έρχεται και να φεύγει αλλά κυρίως σε έκτακτη περίπτωση να υπάρχει εναλλακτική. Όλα αυτά τα ζητήματα τίθενται επί τάπητος από την Περιφέρεια για να υπάρξει ο βέλτιστος σχεδιασμός».

Image
tounel 2

Δεν προβλέπεται υπόγειος αγωγός για τα καύσιμα

Σε ότι αφορά τα καύσιμα υπάρχει τεράστιο έλλειμμα στο σχεδιασμό. Συνήθως αυτά τα αεροδρόμια προμηθεύονται καύσιμα με υπόγειους αγωγούς για να μην υπάρχει αφενός ο κίνδυνος του ατυχήματος και αφετέρου του κυκλοφοριακού φόρτου. «Όπως έχει ο σχεδιασμός του Υπουργείου τα καύσιμα θα μεταφέρονται με βυτία τα οποία θα επιβαρύνουν κυκλοφοριακά ολόκληρο το δίκτυο και θα υπάρχει και ο κίνδυνος ατυχήματος, που δεν θα είναι ατύχημα αλλά δυστύχημα και μάλιστα πολύ μεγάλο» τονίζει ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης ενώ συμπληρώνει «κακώς που δεν έχει προβλεφθεί το δίκτυο μεταφοράς των καυσίμων και να κατασκευάζεται παράλληλα με τον δρόμο».

Image
tounel 1

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση