ΚΡΗΤΗ
Αυγενάκης: Η συμβολή του αθλητισμού στο Εθνικό Σχέδιο κατά του Καπνίσματος
«Καταγράφεται μείωση 15% στον εφηβικό πληθυσμό, στόχος ο περιορισμός των καπνιστών στη χώρα μας κατά 30% τα προσεχή χρόνια», ανέφερε ο Υφυπουργός Αθλητισμού στο 7ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο του Καπνίσματος
«Μέσω και του αθλητισμού εξυπηρετούμε το “Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος” με στόχο τη μείωση των καπνιστών στην Ελλάδα κατά 30% μέχρι το 2025 και τη συνεχή ενημέρωση της νέας γενιάς για τις επιβλαβείς επιπτώσεις του» τόνισε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη του 7ου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο του Καπνίσματος, που διεξάγεται στο Ηράκλειο Κρήτης.
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού ανέφερε πως «σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, καταγράφεται μείωση 15% των καπνιστών στον εφηβικό πληθυσμό της χώρας τα τελευταία χρόνια» και υπογράμμισε ότι «τα θετικά αποτελέσματα οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στον αντικαπνιστικό νόμο που η σημερινή Κυβέρνηση παρουσίασε τον Οκτώβριο του 2019, οπότε και δεν διστάσαμε να λάβουμε γενναίες αποφάσεις, με γνώμονα τη βελτίωση της Δημόσιας Υγείας και να εισάγουμε νέες ρυθμίσεις αναφορικά με την αντικαπνιστική νομοθεσία, με αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες και τους ιδιοκτήτες των χώρων, μέσα από εντατικούς ελέγχους».
Ο κ. Αυγενάκης επισήμανε, επιπλέον, πως «στο Υφυπουργείο Αθλητισμού έχουμε αποδείξει έμπρακτα τα τελευταία τρία χρόνια, με σύμμαχο την αθλητική οικογένεια της χώρας, ότι δημιουργούμε κίνητρα με θετικό αποτύπωμα για την κοινωνία. Φροντίζουμε καθημερινά για τη διάδοση του αθλητικού πνεύματος στη χώρα, για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών ώστε να υπάρχουν ασφαλείς συνθήκες άθλησης και για την καθιέρωση της Ελλάδας -ξανά- ως τόπου φιλοξενίας μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, δίνοντας ερεθίσματα στους συμπολίτες μας να γνωρίσουν και να ασχοληθούν ενεργά με τον αθλητισμό, που συνδέεται άρρηκτα με την καλή υγεία και η καλή υγεία απειλείται -μεταξύ άλλων- και από το κάπνισμα».
Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Πρόληψη του Καπνίσματος (European Network for Smoking Prevention, ENSP) είναι ένας διεθνής, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που δημιουργήθηκε το 1997.
Συμμετέχουν φορείς από 40 χώρες (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Βέλγιο, Κύπρος, Δανία, Ισραήλ κ.ά, αλλά και από τις ΗΠΑ) και από την Ελλάδα είναι μέλη του, με στελέχη της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, ο Εθνικός Συνασπισμός για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, η Πνευμονολογική Εταιρεία, το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και το Εργαστήριο Τοξικολογίας του Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Αποστολή του ENSP είναι να αναπτύξει μια στρατηγική συντονισμένης δράσης και δραστηριοτήτων για τον περιορισμό του καπνίσματος, μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών, εμπειριών και την εκπόνηση κοινών πρωτοβουλιών έργων σε όλη την Ευρώπη.
Το ENSP στοχεύει στην ενίσχυση της συνοχής των σχετικών δραστηριοτήτων και στην προώθηση ολοκληρωμένων πολιτικών περιορισμού του καπνίσματος σε επίπεδο ευρωπαϊκών κρατών.
Όραμα του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Πρόληψη του Καπνίσματος είναι να εξαλειφθούν οι ανισότητες των Ευρωπαίων πολιτών στον τομέα της υγείας, καθώς και οι επιπτώσεις από τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται από το κάπνισμα.
Απώτερος σκοπός του Δικτύου είναι η νέα γενιά να ενημερωθεί και να αποκτήσει μία ολοκληρωμένη εικόνα για το κάπνισμα και τις επιπτώσεις του.
Ολόκληρη η ομιλία του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη:
«Είναι μεγάλη μου τιμή να συμμετέχω στο 7ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο του Καπνίσματος και σας καλωσορίζω εδώ, στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, το Ηράκλειο Κρήτης.
Θεώρησα αυτονόητη την αποδοχή της πρόσκλησής σας, αφενός μεν λόγω της στάσης μου απέναντι σε αυτήν την ιδιαίτερα αγαπητή, αλλά επιβλαβή συνήθεια πολλών συνανθρώπων μας, το κάπνισμα, αφετέρου δε διότι οφείλουμε να προωθούμε και να στηρίζουμε έμπρακτα, Συνέδρια, όπως το σημερινό.
Σε μία κοινωνία που δουλεύουμε για να αλλάξει προς το καλύτερο, θα πρέπει πρώτα να απαλλαγούμε από πολλές συνήθειες και νοοτροπίες που μας ακολουθούν από το παρελθόν, στοιχειώνουν το παρόν μας και υπονομεύουν το μέλλον για εμάς και τις επόμενες γενιές.
Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Πρόληψη του Καπνίσματος έχει να επιδείξει μεγάλο και βαρυσήμαντο έργο από τα τελευταία 25 χρόνια. Η συντονισμένη δράση, μέσα από τις κοινοπραξίες, έχει συμβάλει στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων πρόληψης και στην προώθηση πολιτικών ελέγχου του καπνίσματος, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σας αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για όσα έχετε πετύχει μέχρι σήμερα!
Ο κίνδυνος της δημόσιας υγείας από το κάπνισμα είναι γνωστός σε όλους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι η χρήση καπνού ευθύνεται για τον θάνατο περίπου 8.000.000 ανθρώπων σε όλον τον κόσμο κάθε χρόνο. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και περισσότεροι από 1.000.000 θάνατοι μη καπνιστών, που όμως εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα.
Δεν θα πρέπει, βεβαίως, να παραβλέψουμε τον άμεσο αντίκτυπο του καπνίσματος στο περιβάλλον. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογραμμίζει πως το αποτύπωμα άνθρακα της βιομηχανίας του τσιγάρου ισοδυναμεί με το 1/5 του διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από το τομέα της εμπορικής αεροπορίας κάθε χρόνο, συμβάλλοντας περαιτέρω στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Ακόμα, η χλωρίδα και η πανίδα απειλούνται από τη μόλυνση του εδάφους που προκαλείται από τα τσιγάρα, ενώ το 50% των αστικών αποβλήτων αφορά προϊόντα της βιομηχανίας καπνού.
Είναι σαφές πως πρέπει να καταβάλλουμε τη μέγιστη προσπάθεια για τον περιορισμό της βλαβερής συνήθειας του καπνίσματος προκειμένου να μπορούν και οι επόμενες γενιές να απολαμβάνουν το φυσικό περιβάλλον χωρίς αναστολές και περιορισμούς.
Κυρίες και κύριοι,
Τα στατιστικά, πολλές φορές μας τρομάζουν, ωστόσο δίνουν μία όψη της πραγματικότητας που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Η αλλαγή νοοτροπίας και η δημιουργία μιας «αντικαπνιστικής κουλτούρας» έχει κάνει ήδη τα πρώτα δύσκολα, αλλά τολμηρά βήματα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και πρέπει να είμαστε σε θέση να το εκμεταλλευτούμε.
Συνοπτικά, η έμφαση στην ενημέρωση και στην άμεση επικοινωνία με τη νέα γενιά έχει φέρει τη μείωση των καπνιστών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, καταγράφεται μείωση 15% στον εφηβικό πληθυσμό της χώρας τα τελευταία χρόνια.
Είναι μεγάλη, όμως, η ανάγκη για περαιτέρω επένδυση στα ζητήματα ενημέρωσης των εφήβων, καθώς με τον τρόπο αυτό βασίζουμε τις προσπάθειές μας στον τομέα της πρόληψης του φαινομένου.
Από την άλλη πλευρά, το ποσοστό των ενηλίκων που καπνίζουν καθημερινά ανέρχεται ακόμη σε διψήφια νούμερα. Συγκεκριμένα, η χώρα μας διαθέτει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ενηλίκων καθημερινών καπνιστών ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ (27,3%) και το πιο ανησυχητικό είναι ότι σχεδόν οι μισοί καπνιστές (46,98%) στην Ελλάδα ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 25 – 44 ετών.
Πρέπει να αναγνωρίσουμε ωστόσο, ότι τα τελευταία χρόνια οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δείχνουν να εγκαταλείπουν αργά, αλλά σταθερά την άκρως βλαπτική συνήθεια του καπνίσματος, με ποσοστό άνω του 40% των καπνιστών.
Φυσικά, τα βελτιωμένα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας για τους καπνιστές στη χώρα μας οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στον αντικαπνιστικό νόμο που η σημερινή Κυβέρνηση παρουσίασε τον Οκτώβριο του 2019. Δεν διστάσαμε να λάβουμε γενναίες αποφάσεις, με γνώμονα τη βελτίωση της Δημόσιας Υγείας και να εισάγουμε νέες ρυθμίσεις αναφορικά με την αντικαπνιστική νομοθεσία, με αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες και τους ιδιοκτήτες των χώρων, μέσα από εντατικούς ελέγχους.
Δεν μείναμε στα λόγια, αλλά περάσαμε στις πράξεις. Εκπονήσαμε ένα στοχευμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος, για την ανάσχεση και εξάλειψη του φαινόμενου στην Ελλάδα. Ένα σχέδιο, με συγκεκριμένους στόχους και μετρήσιμους δείκτες αποτελεσματικότητας, με βάση την διεθνή εμπειρία από χώρες που έχουν τα σημαντικότερα αποτελέσματα στη μείωση του καπνίσματος, όπως η Δανία, η Νορβηγία και η Αυστρία, βάσει στοιχείων του ΟΟΣΑ.
Είναι ένα μεγάλο στοίχημα για εμάς η μείωση των καπνιστών στην Ελλάδα κατά 30% μέχρι το 2025. Και η απαγόρευση του καπνίσματος συνιστά μία τολμηρή πρωτοβουλία για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Παράλληλα, το Υφυπουργείο Αθλητισμού έχει αποδείξει έμπρακτα τα τελευταία τρία χρόνια, με σύμμαχο την αθλητική οικογένεια της χώρας, ότι δημιουργεί κίνητρα με θετικό αποτύπωμα για την κοινωνία.
Δίνουμε καθημερινό αγώνα για τη διάδοση του αθλητικού πνεύματος της χώρας, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών για ασφαλείς συνθήκες άθλησης και την καθιέρωση της χώρας ως τόπος φιλοξενίας μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, δίνοντας ερεθίσματα στους συμπολίτες μας να γνωρίσουν και να ασχοληθούν ενεργά με τον αθλητισμό.
Όπως πολύ καλύτερα γνωρίζετε άλλωστε και οι ίδιοι, ο αθλητισμός συνδέεται άρρηκτα με την καλή υγεία και η καλή υγεία απειλείται -μεταξύ άλλων- και από το κάπνισμα.
Ας αναλογιστούμε, επιπλέον, ότι ο περιορισμός του καπνίσματος, μειώνει άμεσα τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, επιτρέπει την πιο γρήγορη ανίχνευσή του και αυξάνει την αποτελεσματικότητα των θεραπειών. Με πολύ απλά λόγια βελτιώνει την συνολική ποιότητα ζωής.
Κυρίες και κύριοι,
η μεγαλύτερη εξουσία συνεπάγεται μεγαλύτερη ευθύνη και αυτό είναι το ειδικό βάρος του 7ου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Πρόληψη του Καπνίσματος. Η καταξιωμένη επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα που πλαισιώνει το Συνέδριο μπορεί να δώσει εφαρμόσιμες λύσεις, καλές πρακτικές και μετρήσιμα αποτελέσματα για τους υψηλούς στόχους που έχει θέσει.
Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ, όπως έχει αναφέρει ο Πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι «εχθρός είναι ο καπνός, όχι οι καπνιστές».
Στον αγώνα κατά του καπνίσματος είμαστε ενωμένοι. Η κοινωνία απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας και πρέπει να την υποστηρίξουμε. Οφείλουμε να ενώσουμε δυνάμεις, να αφήσουμε πίσω το παλιό μοτίβο και να υιοθετήσουμε ως κοινωνία έναν περισσότερο υγιεινό τρόπο ζωής.
Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας!
Αναμένω με ενδιαφέρον τα συμπεράσματα του Συνεδρίου σας!
Σας ευχαριστώ πολύ».
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο