ΚΡΗΤΗ
Αρναουτάκης: “Χρειάζεται η ενεργειακή ασφάλεια του νησιού”
Η Κρήτη διαθέτει, πια, όλα τα εχέγγυα ώστε να πρωταγωνιστήσει στον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας την επόμενη δεκαετία, με το να γίνει ένα “πράσινο νησί”
Του Αντώνη Παντινάκη
Η πόντιση του μικρού καλωδίου και η ολοκλήρωση της διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο (μέχρι την άνοιξη θα τελεσφορήσει οι διαδικασίες των έργων) προοιωνίζεται ανάλογες ενέργειες εντός της επόμενης διετίας και για το τμήμα Κορακιά – Αττική: το μεγάλο κομμάτι του παζλ της ενεργειακής αναβάθμισης- αυτονομίας θα φέρει την Κρήτη σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, με την υλοποίηση του οραματικού στόχου για ένα πραγματικά “πράσινο νησί”.
Η συγκυρία χαρακτηρίζεται “ευτυχής” από τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, που απένειμε τα εύσημα στους Γιώργο Σταθάκη και Κωστή Χατζηδάκη, τους δύο Κρητικούς Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που παρότι προερχόμενοι από διαφορετικές κυβερνήσεις, “έτρεξαν” κανονικά το φιλόδοξο εγχείρημα.
Για την ομαλή έκβαση των πραγμάτων καθοριστική ήταν και η δουλειά του ΑΔΜΗΕ και του επικεφαλής του Μανούσου Μανουσάκη, τον οποίο συνεχάρη προσωπικά ο κ. Αρναουτάκης.
“Χρειάζεται η ενεργειακή ασφάλεια του νησιού” δηλώνει ο Περιφερειάρχης Κρήτης, τοποθετώντας στην αξιολογική του κλίμακα ότι θα έχουμε και “μία εξοικονόμηση από τον δημόσιο προϋπολογισμό, από 300 έως 400 εκατομμύρια – διότι με τη μη διασύνδεση τόσα πληρώναμε! Αλλά εξίσου σπουδαίο είναι ότι θα έχουμε μείωση των ρύπων κατά 60%!”.
Η Κρήτη διαθέτει, πια, όλα τα εχέγγυα ώστε να πρωταγωνιστήσει στον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας την επόμενη δεκαετία, με το να γίνει ένα “πράσινο νησί”.
Η πίεση που ασκήθηκε από την Περιφέρεια και γενικότερα απ’ την τοπική αυτοδιοίκηση ήταν μεγάλη. Ο Δήμος Μαλεβιζίου διεκδίκησε και εξασφάλισε ανταποδοτικά για το έργο της Κορακιάς, το μεγάλο καλώδιο που θα συνδέει την Κρήτη με την Αττική.
“Το έργο έχει προταθεί και στο Ταμείο Ανάκαμψης, άρα δεν θα υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης” διαβεβαιώνει ο κ. Αρναουτάκης, δεσμευόμενος πως ως Περιφέρεια Κρήτης “θα συμβάλλουμε θετικά” στην ενεργειακή ασφάλεια – διασύνδεση του νησιού και με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι οποίες θα “στηρίξουν ακόμη περισσότερο όλο το σύστημα” για “να γίνεται εξαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, πάντα βέβαια με σεβασμό στο περιβάλλον - και σε περιοχές που δεν πρέπει να γίνουν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας”.