ΚΡΗΤΗ

Αρκαλοχώρι: Κοινό μέτωπο για τα προβλήματα που άφησε πίσω του ο σεισμός

Τι συζητήθηκε σε συνάντηση εκπροσώπων φορέων και τι αποφασίστηκε

Αρκαλοχώρι: Κοινό μέτωπο για τα προβλήματα που άφησε πίσω του ο σεισμός

Ένα κοινό μέτωπο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εξακολουθούν να ταλανίζουν το Αρκαλοχώρι  μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, δημιουργείται από εκπροσώπους τοπικών φορέων και εμπλεκόμενων συλλόγων. 
Την  Τετάρτη 2/8/2023 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά συνάντηση τους στο Αρκαλοχώρι όπου έγινε αποτίμηση των όσων έχουν μέχρι σήμερα γίνει και κατατέθηκαν προτάσεις για την περαιτέρω στήριξή κατοίκων και επιχειρήσεων που επλήγησαν από αυτόν. 

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης κος Συριγωνάκης, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης κος Κουράκης, ο Αντιδήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κος Μερκουλίδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κος Αλιφιεράκης, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου κος Ταβερναράκης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού τμήματος Ανατ. Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου κος Οικονομάκης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου κος Λεκάκης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κος Βοργιάς, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Βιοτεχνών Επαγγελματιών Αρκαλοχωρίου κος Μπορμπαντωνάκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα πεδιάδας κος Γκαντάτσιος και η κα Αγγελάκη Πρόεδρος του Εμπορικού  – Βιοτεχνικού  & Παραγωγικού  συλλόγου Θραψανού.

Σύμφωνα με τη σχετική κοινή ανακοίνωση:

"Κοινό σημείο της τοποθέτησης των παρευρισκόμενων ήταν ότι τα μέχρι τώρα μέτρα στήριξης που έχουν δοθεί από την Κυβέρνηση, ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως δεν επαρκούν για να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα που άφησε πίσω του ο εγκέλαδος.

Αποφασίστηκε να σταλεί κοινή επιστολή στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, και στο  Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ζητώντας τα παρακάτω, τα οποία αποτελούν μέρος των  αιτημάτων που κατά καιρούς έχουν κατατεθεί από φορείς, επιμελητήρια και συλλόγους:

Ανοικοδόμηση 

  1. Την απλοποίηση των διαδικασιών με νομοθετική ρύθμιση, για την έκδοση άδειας μικρής κλίμακας με ευθύνη ιδιωτών μηχανικών μέσα από το σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών e-άδειες του ΤΕΕ για τα: 

α) πράσινα κτίρια με πλαφόν 8000€¨και β) κίτρινα κτίρια (με βλάβες τοπικού χαρακτήρα και χωρίς βλάβες στο φέροντα οργανισμό) με πλαφόν 12.000€

Επιχειρήσεις & νοικοκυριά 

  1. Την αναστολή πλειστηριασμών & κατασχέσεων 
  2. Την παράταση της αναστολής για την καταβολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων 
  3. Ενίσχυση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων Δ.ΥΠ.Α.

Τέλος όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν την περαιτέρω συνεργασία μεταξύ της Αυτοδιοίκησης και των φορέων και  την πραγματοποίηση επαφών με αρμόδιους Φορείς και Υπουργεία, προκειμένου την ευόδωση  των ανωτέρω αιτημάτων".


Φωτογραφία από Facebook / Σύλλογος Σεισμόπληκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας "Η Ελπίδα"


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση