ΚΡΗΤΗ

Άρχισε το λιομάζωμα... με το φόβο του δάκου

Τα μηχανήματα έχουν πάρει μπρος, ανταγωνιζόμενα το δαιμόνιο έντομο που έχει προκαλέσει αναστάτωση στους παραγωγούς με τα καμώματά του!

No profile pic

Του Αντώνη Παντινάκη

Παραμύθι χωρίς δράκο μπορεί να συναντήσουμε, λιομάζωμα χωρίς δάκο... πολύ δύσκολα! Η περίοδος της ελαιοσυγκομιδής βρίσκεται στην πρώιμη φάση της, ωστόσο τα πρώτα δείγματα γραφής από τα λιόφυτα της Κρήτης είναι διφορούμενα: Μία κρύο, μία ζέστη – όπως ο καιρός!

Τα μηχανήματα έχουν πάρει μπρος, ανταγωνιζόμενα το δαιμόνιο έντομο που έχει προκαλέσει αναστάτωση στους παραγωγούς με τα καμώματά του!

Ποιος θα φτάσει πρώτος στον καρπό;

Στις χειρότερες περιπτώσεις, ο δάκος πρόλαβε τους εργάτες · και πριν στρωθούν τα ελαιόπανα – ελαιόδιχτα, πέρασε και ράβδισε τα ελαιόδεντρα!


“Να ξεκινήσει από... χθες ο σχεδιασμός για την επόμενη χρονιά!”

Όσοι πήραν τα μέτρα τους, ψέκασαν - σκούπισαν και τελείωσαν με το ανυπόφορο ζιζάνιο και βρίσκονται σε σαφώς καλύτερη θέση από άλλους συναδέλφους τους! Η χρονιά είναι ούτως ή άλλως δύσκολη, όπως σημειώνει στο Cretalive ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς, στέλνοντας το μήνυμα “να ξεκινήσει από... χθες ο σχεδιασμός για την επόμενη χρονιά!”. Για το σκοπό αυτό, “όλοι οι φορείς θα πρέπει να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και να αναζητήσουν λύσεις”, συνεχίζει ο κ. Γαβαλάς, “για να μην χαθεί κι άλλη χρονιά. Να μην κινδυνεύσει το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της Κρήτης από ένα έντομο!”. Η καλύτερη ποιότητα του ελαιολάδου ισοδυναμεί και με καλύτερες τιμές. “Έτσι είναι οι νόμοι της αγοράς”, παρατηρεί ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ, αναφέροντας πως “όσοι παραγωγοί πήραν τα σωστά μέτρα, θα έχουν και καλύτερα αποτελέσματα. Όσοι δεν πήραν, βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα”.


"Η Κρήτη εξακολουθεί και είναι μπροστά"

Η ζημιά με το δάκο έγινε, μολαταύτα το λάδι της Κρήτης παραμένει ψηλά σε επίπεδο ποιότητας, ξεκαθαρίζει με προσωπική του παρέμβαση στο Cretalive ο πρόεδρος της ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης Πριαμος Ιερωνυμακης. "Η Κρήτη εξακολουθεί και είναι μπροστά. Πρωτοπορεί. Το λάδι της εξακολουθεί και είναι το καλύτερο παγκοσμίως. Πράγματι, οι παραγωγοί έχουν πληγεί από τον δάκο και την ξηρασία. Όμως οι καρποί αυτοί έπεσαν στο έδαφος. Όσο καρποί παραμένουν επάνω στα ελαιόδεντρα είναι απόλυτα υγιείς. Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας", καθησυχάζει ο κ. Ιερωνυμάκης.

"Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από τη Ζάκρο μέχρι την Κίσσαμο"

Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο για τον κ. Γαβαλά, ο οποίος τονίζει πώς μαζί με την αντιμετώπιση του δάκου θα πρέπει να υπάρξει και πιο ορθή διαχείριση του καρπού της ελιάς “σε όλα τα στάδια παραγωγής”. Ο μεγάλος ιδεατός στόχος για τον επικεφαλής της ΕΑΣΗ είναι όλη η Κρήτη, “από τη Ζάκρο μέχρι την Κίσσαμο” να βγάζει “έξτρα παρθένο ελαιόλαδο”, προκειμένου να “προκύψει μία καλύτερη διαπραγματευτική δυναμική” για όλους τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού.

"Οι ελαιοπαραγωγοί δίνουν καθημερινά τη δική τους μάχη"

Εμμένοντας στην άποψη ότι το κρητικό λάδι παραμείνει "το καλύτερο και το πιο ποιοτικό σε όλο τον κόσμο", ο πρόεδρος των Αμπελουργών και των Ελαιοπαραγωγών Πρίαμος Ιερωνυμάκης υπεραμύνθηκε της δουλειάς που γίνεται στους ελαιώνες του νησιού, ζητώντας τη στήριξη της Πολιτείας: "Οι ελαιοπαραγωγοί δίνουν καθημερινά τη δική τους μάχη. Αντιμετωπίζουν μόνοι τους τα προβλήματα που έχουν. Περιμένουμε από τη νέα κυβέρνηση να βγει μπροστά και να μας βοηθήσει. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που φέρνει η Κλιματική Αλλαγή. Πρέπει να δούμε ξανά το θέμα της δακοκτονίας αλλά και της άρδευσης, ώστε να μην υπάρχει κανένα χωράφι, κανένας ελαιώνας που να μην αρδεύεται. Δεν γίνεται να αρδεύεται μόνο το 10% του νερού του Βιολογικού και το υπόλοιπο 90% να χύνεται στη θάλασσα. Η Κρήτη έχει ανάγκη από μεγάλα, τέτοιου είδους, έργα, όπως αρδευτικά δίκτυα και φράγματα".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση