ΚΡΗΤΗ
Απουσία σχεδιασμού αντισεισμικής θωράκισης κατήγγειλε η Λαϊκή Συσπείρωση
Παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για κατεπείγοντα προβλήματα του λαού της Κρήτης, στο περιφερειακό Συμβούλιο στις 5 Οκτώβρη
SHARE:
Την κρίσιμη κατάσταση και τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τον ισχυρό σεισμό στην ΠΕ Ηρακλείου Κρήτης ζήτησε η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης να συζητήσει το περιφερειακό συμβούλιο που συνεδρίασε στις 5 Οκτώβρη.
Οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης κατήγγειλαν την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντισεισμική θωράκιση, με ευθύνη ΕΕ - όλων των κυβερνήσεων- περιφέρειας και δήμων. Κανείς από το κεντρικό κράτος και την περιφέρεια ή τους δήμους δεν μπορεί να πει ότι δεν γνώριζε, ότι αιφνιδιάστηκε, σε μια περιοχή με έντονη σεισμική δραστηριότητα.
Όμως, παρά το δεδομένο του σεισμικού κινδύνου, δεν υπήρξαν διαχρονικά στην Κρήτη τα έργα υποδομής που προστατεύουν τη ζωή και την περιουσία των λαϊκών νοικοκυριών, οι υποδομές με σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς, με τραγικό παράδειγμα τα σχολεία. Δεν υλοποιούνται τα έργα αυτά, πόροι δεν διατίθενται για την επάνδρωση μηχανισμών και για τη δημιουργία υλικοτεχνικής υποδομής, γιατί μπαίνουν στο ζύγι «κόστους – οφέλους» για το κεφάλαιο. Γιατί οι προτεραιότητες του αστικού κράτους είναι άλλες και όχι οι πραγματικές ανάγκες του λαού.
Οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης επέμειναν στην ανάγκη άμεσων μέτρων για την ολόπλευρη προστασία των σεισμόπληκτων. Την ασφαλή διαμονή, την εξασφάλιση εισοδήματος για όλους και την πλήρη στο 100% αποζημίωση όλων των ζημιών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς να επιβαρυνθούν με δάνεια οι πληγέντες και χωρίς να αποκλειστεί κανείς. Επέμειναν στην ευθύνη της περιφέρειας και στη διεκδίκηση από την κυβέρνηση για ουσιαστικά μέτρα για να παραμείνουν οι κάτοικοι στον τόπο τους και τις περιουσίες τους και να σταθούν στα πόδια τους.
Επιπλέον, συζητήθηκε η επερώτηση που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση για την επιτακτική ανάγκη μέτρων αντιπλημμυρικής θωράκισης μπροστά στο χειμώνα. Αναδείχτηκαν οι ευθύνες κυβέρνησης- περιφέρειας για το ότι τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης των καταστροφών από 2019 και το 2020 απουσιάζουν πλήρως ή καρκινοβατούν σε όλο το νησί (πχ οι γέφυρες στον ΒΟΑΚ πριν τη Σφάκα και την Τουρλωτή που έπαθαν ζημιά από τις πλημμύρες και ακόμη δεν έχει δημοπρατηθεί το έργο για την αποκατάστασή τους).
Την ίδια στιγμή οι πλημμυροπαθείς στον νομό Ηρακλείου τον περασμένο Νοέμβριο και στα Χανιά το 2019, δεν έχουν ακόμα αποζημιωθεί. Οι αγρότες δεν πήραν δεκάρα από τον ΕΛΓΑ ή ΠΣΕΑ. Οι Χερσονησιώτες, πέρα από τα πρώτα ψίχουλα μέχρι 6.000 ευρώ, κι αυτά για όσους εγκρίθηκαν, ουσιαστική αποζημίωση δεν έχουν πάρει. Στον Πλατανιά δεν μπορούν να πάρουν ούτε τη στεγαστική συνδρομή (ένα μέρος είναι δάνειο και το άλλο επιχορήγηση), αφού η περιοχή κρίνεται μη ασφαλής για οικοδομική δραστηριότητα.
Συνάμα, η Λαϊκή Συσπείρωση έβαλε τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων, που μόνο ασφαλής δεν είναι με τα υγειονομικά πρωτόκολλα υπερμετάδοσης, τις άθλιες σχολικές υποδομές, τα εκπαιδευτικά κενά και τα τμήματα με μαθητές να στοιβάζονται σαν σαρδέλες, όπως και στα σχολικά λεωφορεία. Με λιγότερες ώρες για καθαριότητα στα σχολεία της Κρήτης ακόμη και σε σύγκριση με το αίσχος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς και με χειροτέρους όρους εργασίας για τις καθαρίστριες.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη