Αποκαρδιωτικά στοιχεία για την πλαστική "εισβολή" στην Κρήτη!

Η πλαστική μας "κληρονομιά" και ο Πολεμιστής του Ουράνιου Τόξου


Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για την πλαστική μας ... "κληρονομιά" στις θάλασσες και της παραλίες της χώρας ενώ τα νέα που έφερε ο "Πολεμιστής" από τους ελέγχους και τη συλλογή δειγμάτων μόνον χαμόγελα δεν μπορούν να προκαλέσουν! Οι φωτογραφίες και τα δείγματα άμμου που πάρθηκαν από την παραλία της Παχιάς Άμμου στο Λασίθι, αποκαλύπτουν το μέγεθος της «πλαστικής εισβολή». 

Ένα βιβλίο, το «Warriors of the Rainbow», με προφητείες και μύθους των Ινδιάνων της Αμερικής. Μία ιστορία για μια φυλή Πολεμιστών που θα έρθει να σώσει τη γη, που πεθαίνει. Αυτά ενέπνευσαν το όνομα ενός από τα διασημότερα πλοία της εποχής μας, του Rainbow Warrior της Greenpeace.

Η ιστορία ξεκινά με τον πρώτο Πολεμιστή, που το 1985 βυθίστηκε από βόμβες Γάλλων πρακτόρων, για να σταματήσει την εκστρατεία του ενάντια στις πυρηνικές δοκιμές στον Ειρηνικό. Ο δεύτερος Πολεμιστής πάλεψε 22 χρόνια, τερμάτισε πυρηνικές δοκιμές, σταμάτησε φορτία γεμάτα άνθρακα και σήμερα είναι πλωτό νοσοκομείο. Ο τρίτος Πολεμιστής ταξίδεψε τις μέρες αυτές στα νερά της Μεσογείου, πήρε δείγματα και μέτρησε το πλαστικό που έχει φτάσει στις γαλαζοπράσινες ακτές και τα νερά της.

Μάλιστα, στην περιπλάνησή του αυτή ο Πολεμιστής έριξε άγκυρα και στη Χώρα του Μινώταυρου, όπου συνάντησε δεκάδες ανθρώπους, που τον καλωσόρισαν στον τόπο τους. Φορτωμένο μύθους και όνειρα, λοιπόν, το Rainbow Warrior III βρέθηκε στην προβλήτα 2 του λιμανιού του Χάνδακα και μίλησε για τις περιπέτειές του και την εποχή της «μιας χρήσης» που ζούμε. Ο Πολεμιστής υποδέχτηκε οικογένειες, παρέες, ξένους επισκέπτες, νέους και παλιούς εθελοντές, κόσμο που ήξερε, αλλά και κόσμο που ήθελε να μάθει και μέσα σε δύο μέρες άνοιξε τη γέφυρα, την πρύμνη και την πλώρη του σε περίπου 850 άτομα (συνολικά το πλοίο επισκέφτηκαν πάνω από 2.000 πολίτες  στους 3 ελληνικούς σταθμούς του) 

Όποιος, λοιπόν, έχει ακούσει για την οργάνωση αυτή, όποιος έχει μοιραστεί κάποιες από τις ανησυχίες της, όποιος την έχει στηρίξει με οποιονδήποτε τρόπο, όποιος πιστεύει ότι η αλλαγή ξεκινάει από τα μικρά για να φτάσει στα μεγάλα και από τους λίγους για να φτάσει στους πολλούς, θέλει να γνωρίσει από κοντά τον πράσινο Πολεμιστή. Κάποιοι τα καταφέραμε και εγώ είχα την ευκαιρία να περάσω μαζί του πολλές ώρες, να φάω στην κουζίνα του, να περιηγηθώ στις καμπίνες του, να μιλήσω με το πλήρωμά του, αλλά και σε πολλούς από εσάς που ήρθατε να τον δείτε παρά τη ζέστη.

Δυστυχώς, όμως, τα νέα που έφερε ο Πολεμιστής δεν ήταν τόσο ευχάριστα για το νησί, την Ελλάδα, τη Μεσόγειο.

 Όπως μας είπε:

· Στην Ελλάδα παράγουμε ετησίως 180.000-300.000 τόνους πλαστικών συσκευασιών, ενώ η ζήτηση υπολογίζεται περίπου στους 500.000 τόνους.

·Οι Έλληνες καταναλώνουμε κάθε χρόνο 16,6 κιλά πλαστικών συσκευασιών.

· Καθημερινά χρησιμοποιούμε 1.000.000 πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης μόνο για τον καφέ και 2 δισ. πλαστικά μπουκάλια για νερό και αναψυκτικά, ενώ ο κάθε ένας από εμάς χρησιμοποιεί κάθε χρόνο 363 πλαστικές σακούλες.

· Η ανακύκλωση στη χώρα μας αγγίζει μόλις το 15% των οικιακών αποβλήτων.

·Υπολογίζεται ότι 1.455 τόνοι πλαστικού επιπλέουν σήμερα στη Μεσόγειο και το 94% των απορριμμάτων αυτών εκτιμάται ότι βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας. 

Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία για την Κρήτη

Οι φωτογραφίες και τα δείγματα άμμου που πάρθηκαν από την παραλία της Παχιάς Άμμου στο Λασίθι, αποκαλύπτουν το μέγεθος της «πλαστικής εισβολή». 

“Καθημερινά ξεβράζονται στη συγκεκριμένη παραλία τεράστιες ποσότητες μικροπλαστικών. Όσο και αν προσπαθούν οι κάτοικοι και οι φορείς να καθαρίσουν την ακτή, κάθε προσπάθεια είναι καταδικασμένη, αφού το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του. Αν δεν περιορίσουμε τα πλαστικά μιας χρήσης, όσο και αν καθαρίζουμε αυτά θα βρίσκουν πάλι το δρόμο τους στις ακτές μας και το πιάτο μας”, δήλωσε ο Άλκης Καφετζής, υπεύθυνος εκστρατείας της Greenpeace για το θαλάσσιο περιβάλλον. Τόνισε, μάλιστα, ότι “η πλαστική ρύπανση είναι από τα λίγα παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα, στα οποία η προσωπική μας συμβολή μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά. Ευτυχώς, το διεθνές κίνημα ενάντια στο πλαστικό μίας χρήσης και στην κουλτούρα της σπατάλης γιγαντώνεται καθημερινά. Σε αυτήν την προσπάθεια η Ελλάδα οφείλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο”.

Σε μια προσπάθεια να αποτυπώσουν μία συνολική εικόνα του προβλήματος της ρύπανσης των ελληνικών θαλασσών και ακτών από το πλαστικό και να συμπληρώσουν την υπάρχουσα επιστημονική γνώση, η Greenpeace και το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών) πραγματοποίησαν έρευνα σε Ιόνιο, Κρητικό και Αιγαίο Πέλαγος και θάλασσα των Κυθήρων. Χρησιμοποιώντας 3 διαφορετικές μεθόδους, αξιολογήθηκε η παρουσία πλαστικού στην επιφάνεια της θάλασσας, στον πυθμένα της και σε παραλίες.

Τα δείγματα που έλαβαν οι επιστήμονες στη διάρκεια του ταξιδιού (20 και 31 Ιουλίου) αναλύθηκαν στο πανεπιστήμιο του Exeter και τα πρώτα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν σήμερα με την ολοκλήρωση της περιοδείας του Rainbow Warrior στην Σύρο, όπου η τοπική κοινότητα έχει ήδη προχωρήσει σε πρώτα βήματα για τη μείωση του πλαστικού μίας χρήσης και συγκεκριμένα της πλαστικής σακούλας.

Τι έδειξαν οι έλεγχοι

Αν και τα τελικά εργαστηριακά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες, οι πρώτες εκτιμήσεις δεν αφήνουν περιθώριο αμφιβολίας:

·       Στα 317 μέτρα βυθού που διένυσε η υποβρύχια κάμερα στην Καλντέρα της Σαντορίνης, κατέγραψε 84 σκουπίδια, τα οποία στην πλειονότητά τους ήταν πλαστικές σακούλες, ποτήρια και καπάκια ποτηριών του καφέ και άλλα αντικείμενα μίας χρήσης.

·       Σε δύο μικρές δυσπρόσιτες παραλίες της Ηρακλειάς, εντός του κόλπου της Βορεινής Σπηλιάς, καταμετρήθηκαν συνολικά 514 πλαστικά αντικείμενα. Σε μια απόμερη μικρή παραλία μεταξύ Αρμενιστή και Αυλέμωνα της Μυκόνου, καταμετρήθηκαν 821 πλαστικά αντικείμενα.

·       Στη συντριπτική πλειονότητα των 13 δειγμάτων που συλλέχθηκαν από την επιφάνεια της θάλασσας, βρέθηκαν μικροπλαστικά και μικροΐνες πλαστικού ορατές με γυμνό μάτι. Οι αναλύσεις που θα πραγματοποιήσει το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. θα αποκαλύψουν περισσότερες πληροφορίες, ιδιαίτερα για εκείνα που απαιτούν ειδικές διαδικασίες για να εντοπιστούν.

·       Κατά τον καθαρισμό των παραλιών Βροντόνερο, Λαγανάς (εντός του Εθνικού Πάρκου Ζακύνθου) και Κρυονέρι στη Ζάκυνθο, συγκεντρώθηκαν πάνω από 50 σακούλες των 60 λίτρων, με την πλειονότητα των σκουπιδιών να είναι πλαστικά αντικείμενα μίας χρήσης. 

Ευτυχώς, υπάρχει τρόπος να περιορίσουμε το πλαστικό μας αποτύπωμα με μόλις 3 απλές κινήσεις: 1 παγούρι για να βάζουμε νερό, 1 ποτήρι με καπάκι πολλαπλών χρήσεων για τα ροφήματα και τα αναψυκτικά μας και μερικές πάνινες σακούλες για τα ψώνια! Αυτά αρκούν για να γίνει το πρώτο (και σημαντικότερο) βήμα προς την αλλαγή μιας παγιωμένης νοοτροπίας.α;ς3φχ3ς;3

“Το παράδειγμα της Σύρου δείχνει πως μία σημαντική αλλαγή στις καθημερινές πρακτικές των πολιτών, μπορεί να επιτευχθεί με ταυτόχρονες δράσεις ενημέρωσης κοινού και καταστημάτων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί και σε άλλες περιοχές. Υποστηρικτικά μέτρα από την κυβέρνηση, καθώς και εθελοντικές συμφωνίες με μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων επηρεάζουν άμεσα και δρουν ως οδηγός για αλλαγή συμπεριφοράς σε εθνικό επίπεδο, διευκολύνοντας τον πολίτη”, σχολίασε η Αντιγόνη Δαλαμάγκα, Διευθύντρια της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ