ΚΡΗΤΗ
Από τα καϊκια στους δρόμους οι ψαράδες της Κρήτης - Διαμαρτυρία για τον κίνδυνο αφανισμού τους!
Με κάθε ευκαιρία που τους δίνεται, προειδοποιούν για τα... "χειρότερα που έρχονται"!

Ημέρα κινητοποίησης ήταν η σημερινή για τους επαγγελματίες ψαράδες της Κρήτης, με φόντο τα χρόνια και "καυτά" προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Με κάθε ευκαιρία που τους δίνεται, προειδοποιούν και κάνουν σαφές ότι κινδυνεύουν με αφανισμό.
Όπως δήλωσε στο Cretalive η Επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, Πρόεδρος των επαγγελματιών αλιέων Τσούτσουρα κ. Κυριακή Σωμαράκη: "Όλοι οι ψαράδες πρέπει να δώσουμε ό,τι μπορούμε για τα παιδιά μας, για το αύριο. Εάν σωπάσουμε, σε λίγο δεν θα έχουμε στις θάλασσες μας ψάρια ούτε για δείγμα!"

Έτσι, σήμερα, με κεντρικό σύνθημα «Σώστε την παράκτια αλιεία της χώρας μας» οι επαγγελματίες του κλάδου, σε πανελλαδικό επίπεδο, πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενώ απέστειλαν ψηφίσματα διαμαρτυρίας στις κατά τόπους Περιφέρειες.
Παράλληλα, αντιπροσωπεία τους είχε ραντεβού με τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, Στ. Τζεδάκη. "Είμαστε μαζί σας", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζεδάκης, απευθυνόμενος στους επαγγελματίες αλιείς και ανέφερε μία σειρά από ενέργειες της Περιφέρειας που έγιναν και για τον λαγοκέφαλο και για τον κλίβανο αλλά και για άλλα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο.
Σε επίπεδο Κρήτης, οι περισσότεροι αλιευτικοί σύλλογοι, σε κοινό τους ψήφισμα που απευθύνεται σε όλους τους συναρμόδιους φορείς, αναφέρουν:
Το Διεκδικητικό Πλαίσιο
Οι αλιείς τονίζουν ότι η δράση τους βασίζεται σε σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, τα οποία περιλαμβάνουν:
• Την έλλειψη μιας Εθνικής Αλιευτικής Στρατηγικής.
• Τους αδέξιους χειρισμούς σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, που έχουν οδηγήσει σε καταστροφικά αποτελέσματα.
• Την επιβολή άδικων περιοριστικών και απαγορευτικών μέτρων στην παράκτια αλιεία, καθώς και την απόδοση συνευθύνης στους αλιείς για τις αποτυχημένες πολιτικές του κλάδου.
• Την προσπάθεια εφαρμογής των ευρωπαϊκών κανονισμών 1005/2008, 1224/2009 και 404/2011, που επιβάλλουν στα μικρά σκάφη μέτρα όπως το VMS (σύστημα παρακολούθησης σκαφών), το νέο Ο.Σ.Π.Α., το σύστημα μοριοδότησης, την υποχρεωτική ζύγιση και την πιστοποίηση των κινητήρων.
• Την απαράδεκτη στέρηση του δικαιώματος εκπροσώπησης, λόγω του αντιδημοκρατικού νόμου 4015/2011, που κατήργησε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις δευτέρου και τρίτου βαθμού.
Οι αλιείς διεκδικούν:
1. Κατάργηση των διατάξεων του νόμου 4015/2011, ώστε να επανιδρυθούν άμεσα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις όλων των βαθμίδων.
2. Έναρξη διαλόγου με τις υφιστάμενες αλιευτικές οργανώσεις πρώτου βαθμού, για τη μείωση των κοινωνικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών και διαχειριστικών προβλημάτων.
3. Πάγωμα και τροποποίηση των κανονισμών 1005/2008, 1224/2009 και 404/2011, με παρέμβαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε., λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αλιείας (μικρή δυναμική, πολυειδική, πολυσυλλεκτική και στρατηγικής σημασίας).
4. Ενεργοποίηση εναλλακτικών λύσεων που προβλέπονται στα άρθρα 61 (παρ. 1 και 2) και 65 (παρ. 1 και 2) του κανονισμού 1224/2009.
Οι αλιείς κάλεσαν τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και τις κοινοβουλευτικές ομάδες να αναλάβουν τις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση των προβλημάτων. Παράλληλα, εξουσιοδοτούν τη συντονιστική επιτροπή να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για την προώθηση των αιτημάτων τους, παραδίδοντας το ψήφισμα στους εξής αποδέκτες:
1. Πρόεδρο της Δημοκρατίας
2. Πρωθυπουργό της Ελλάδας
3. Πρόεδρο της Βουλής (με παράκληση να διαβιβαστεί στους αρχηγούς των κομμάτων)
4. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
5. Κοινοβουλευτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
6. Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Ελλάδα
Σε επικοινωνία των εκπροσώπων των παράκτιων ψαράδων που έγινε στην Κρήτη, αφού διαπιστώθηκαν, όπως αναφέρεται:
1) Η κακή οικονομική κατάσταση του αλιευτικού κλάδου
2) Η έλλειψη Εθνικής Αλιευτικής Στρατηγικής
3)Οι αδέξιοι χειρισμοί σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο
4)Η αποποίηση ευθυνών για τα καταστροφικά αποτελέσματα από την ανύπαρκτη στρατηγική και τους αδέξιους χειρισμούς
5)Τα άδικα περιοριστικά και απαγορευτικά μέτρα που έχουν επιβάλλει και αυτά που ετοιμάζονται να επιβάλλουν στην παράκτια αλιεία μέσω της απόδοσης συνευθύνης για τις μέχρι σήμερα καταστροφικές πολιτικές στον τομέα της αλιείας
6)Η επιχειρούμενη εφαρμογή των κανονισμών 1005/2008 , 1224/2009 και 404/2011 μέσω των οποίων προσπαθούν να επιβάλλουν στα μικρά σκάφη της παράκτιας αλιείας το VMS το λεγόμενο νέο Ο.Σ.Π.Α το σύστημα μοριοδότησης την υποχρεωτική ζύγιση και την πιστοποίηση των κινητήρων των επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών .
7)Η απαράδεκτη στέρηση του νόμιμου δικαιώματος της εκπροσώπησής μας μέσα από τις διατάξεις του αντιδημοκρατικού νόμου 4015/2011 με τον οποίον καταργήθηκαν οι συνδικαλιστικές μας οργανώσεις δευτέρου και τρίτου βαθμού, αποφασίστηκε ότι οι αλιευτικοί σύλλογοι της Κρήτης θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται στις 02/04/202 στις 11 το πρωί σε όλα τα λιμάνια της χώρας προκειμένου να αναδείξουμε τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται με την εφαρμογή του ΚΚ 1224/2009 και την Υ/Α 65/23344 /24 . Πιστεύουμε οτι με την αναπτυσσόμενη δυναμική των ψαράδων η κακή κατάσταση θα είναι αναστρέψιμη. Εφόσον, αναφέρουν:
1) Πάψουν να ισχύουν οι διατάξεις του νόμου 4015/2011 για τις αλιευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις όλων των βαθμίδων ώστε να μπορέσουμε άμεσα να προχωρήσουμε στην επανίδρυση τους.
2 )Ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος με τις υφιστάμενες αλιευτικές οργανώσεις πρώτου βαθμού, ώστε αλιείς ,διοίκηση, και διαχειριστές να συμβάλλουν στην μείωση των κοινωνικών, οικονομικών , περιβαλλοντολογικών και διαχειριστικών προβλημάτων που έχουν προκύψει από την απουσία των θεσμικών οργανώσεων
3)Οι Ε.Κ 1005/2008 , 1224/2009 και 404/2011 να παγώσουν με παρέμβαση του Υπουργού ΥΠΑΑΤ στο συμβούλιο υπουργών και να τροποποιηθούνάμεσα με βάση της ιδιαιτερότητες της χώρας μας ή να τύχουνε παρέκκλισης στη βάση των ίδιων ιδιαιτεροτήτων της αλιείας της χώρας μας που είναι μικρής δυναμικής πολυειδή, πολυσυλλεκτική και πάνω απ΄ όλα στρατηγικής σημασίας για την χώρα.
4) Να ενεργοποιηθούν τα άρθρα 61 παρ. 1και 2 και άρθ. 65 παρ. 1και 2 του ΚΚ 1224/2009 ώστε να αξιοποιηθεί η εναλλακτική λύση που δίνει ο κανονισμός.
Οι συγκεντρωμένοι παράκτιοι αλιείς ζητούν από τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης την κυβέρνηση τα πολιτικά κόμματα και τις πολιτικές ομάδες του εθνικού κοινοβουλίου να ξεκινήσουν όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται για την επίλυση των πάρα πάνω προβλημάτων".
Την κοινή ανακοίνωση υπέγραψαν οι αλιευτικοί σύλλογοι:
Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου
Σύλλογος Τσούτσουρα, Σύλλογος Καστρίου, Σύλλογος Λέντα, Σύλλογος Παντάνασσας, Σύλλογος Κόκκινου Πύργου.
Στην Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου
Σύλλογος Αγίας Γαλήνης, Σύλλογος Ρεθύμνου
Στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων
Σύλλογος Σούδας, Σύλλογος Παλαιόχωρας , Σύλλογος Γεωργιούπολης, Σύλλογος Κισσάμου και
Στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου
Σύλλογος Αγίου Νικολάου, Σύλλογος Σητείας, Σύλλογος Ιεράπετρας
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη