ΚΡΗΤΗ
Από στολίδι... ερείπιο η πεζογέφυρα "Καλατράβα" στον Καράβολα- Δείτε φωτογραφίες
Ήταν ένα εμβληματικό έργο που "χάθηκε", που κατάντησε... σίδερα σκουριασμένα. Τι λέει στο Cretalive ο πολιτικός μηχανικός και πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ κ. Γιώργος Ταβερναράκης.
Στο παραλιακό τμήμα του Ηρακλείου, στις εκβολές του ποταμού Γιόφυρου και μια "ανάσα" από το Παγκρήτιο Στάδιο, κατασκευάστηκε πριν περίπου 20 χρόνια μια όμορφη μεταλλική πεζογέφυρα.
Η γέφυρα "Καλατράβα", όπως είναι ευρέως γνωστή στο κοινό, στήθηκε επάνω από την εκροή του ποταμού Γιόφυρου και ενώνει την παραλία της Μάχης Κρήτης με αυτή του Παγκρήτιου Σταδίου.
Η γέφυρα, η οποία έχει μήκος 40 μέτρα και πλάτος 5 μέτρα, τοποθετήθηκε τον Αύγουστο του 2004, κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, αφού το Ηράκλειο συγκαταλέγονταν στις ολυμπιακές πόλεις.
Η άλλοτε επιβλητική γέφυρα κόστισε 300.000 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από τα ολυμπιακά κονδύλια της επιτροπής «Ελλάδα 2004».
Σήμερα η φθορά και η σκουριά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της τοξωτής γέφυρας, η οποία έχει παραδοθεί στην αλμύρα των κυμάτων του κρητικού πελάγους και έχει περιέλθει πλέον σε αχρηστία.
Η εικόνα της σκουριασμένης μεταλλικής γέφυρας είναι αποκαρδιωτική ενώ οι αρμόδιοι, εδώ και χρόνια, έχουν απαγορεύσει την πρόσβαση και διέλευση αφού κρίθηκε ως «επικίνδυνη».
«Το έργο κατασκευάστηκε το 2004 από τον τότε ΟΑΝΑΚ για λογαριασμό του δήμου Ηρακλείου με μία προγραμματική σύμβαση στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων. Το έργο όμως δεν παραλήφθηκε ποτέ από τον δήμο Ηρακλείου», λέει στο Cretalive ο πολιτικός μηχανικός και πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ κ. Γιώργος Ταβερναράκης.
Επίσης, ως ειδικός μηχανικός, επισημαίνει ότι πάνω από τα μισά (20) καλώδια της γέφυρας δεν επιδέχονται συντήρησης και πρέπει να αντικατασταθούν εξ ολοκλήρου. Ο κ. Ταβερναράκης εξηγεί αν η γέφυρα εν γένει επιδέχεται συντήρησης και εάν είναι αναστρέψιμη η κατάσταση της ή πρέπει να γίνει αποσυναρμολόγηση και απομάκρυνση της από τον Καράβολα.
Για ποιους λόγους το έργο δεν παραλήφθηκε ποτέ από το δήμο Ηρακλείου αλλά και πώς έμπλεξε σαν κουβάρι στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας και από ένα έργο στολίδι που θα έδινε μια διαφορετική αισθητική πινελιά στην πόλη κατάντησε ερείπιο εξηγεί στο παρακάτω ηχητικό απόσπασμα ο ίδιος.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο