ΚΡΗΤΗ
Απαγορευμένο φάρμακο, χρησιμοποιείται για την δακοκτονία
Εξηγήσεις ζητά η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, από τον Βορίδη
SHARE:
Με αφορμή την ερώτηση, που έφερε στην Βουλή, ο βουλευτής Χανίων, κ.Μανούσος Βολουδάκης , με το θέμα " Ανάγκες της δακοκτονίας στην Κρήτη" και την αναφορά του σαυτο, για την επικινδυνότητα του χρησιμοποιημένου φαρμάκου ,για την καταπολέμηση του δάκου, η ΄Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, μεταφέρει σε σχετική επιστολή της ,προς τον αρμόδιο Υπουργό, την αγωνία της και ζητά διευκρινίσεις και μέτρα για την χρήση κατάλληλων φαρμάκων ,για την καταπολέμηση του δάκου.
Στην ερώτηση του ο κ.Βολουδάκης , συγκεκριμένα αναφέρει: "πρέπει να διασφαλισθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των χρησιμοποιούμενων σκευασμάτων για την καταπολέμηση του δάκου. Μεταξύ των σκευασμάτων που οι Περιφέρειες χρησιμοποιούν, συμπεριλαμβάνονται και κάποια με τη δραστική ουσία Thiacloprid, η οποία έχει απαγορευθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ημερομηνία εφαρμογής τoυ κανονισμού 30/4/20), λόγω δυσμενών συνεπειών στο περιβάλλον. Επιπλέον η συγκεκριμένη ουσία, έχει κριθεί ως αναποτελεσματική για την καταπολέμηση του δάκου από το Ινστιτούτο Υποτροπικών και Ελιάς".
Στην επιστολή της η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, μεταφέρει τον προβληματισμό της και την αγωνία της, για την ασφάλεια της υγείας των καταναλωτών και του περιβάλλοντος, αλλά και του ίδιου του ελαιόδεντρου,για την αναφερόμενη επικινδυνότητα του δακοκτονου φαρμάκου και ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό ,κ.Μάκη Βοριδη, διευκρινίσεις και απαντήσεις
1)Που έγκειται η επικινδυνότητα του χρησιμοποιούμενου φαρμάκου, ώστε η χρήση του να έχει απαγορευτεί από την Ε.Ε
2)Αφού το εν λόγω φάρμακο και η ουσία που περιέχει , έχει.κριθεί αναποτελεσματική για την καταπολέμηση του δάκου από τις αρμόδιες υπηρεσίες,( Ινστιτούτο Υποτροπικών και Ελιάς ),γιατί χρησιμοποιείται και γιατί μέχρι σήμερα ,δεν έχει αντικατασταθεί με άλλο μη επικίνδυνο και αποτελεσματικό δακοκτόνο.
Τέλος, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, ζητά από τον κ.Βορίδη, να μεριμνήσει ως Υπουργείο, για την έγκαιρη, επαρκή και συστηματική δακοκτονία. ώστε στην Κρήτη να αποφευχθεί η καταστροφή και η ζημιά από το δάκο και το γλοιοσπόριο, που ισοπέδωσε οικονομικά τους Κρητικούς ελαιοπαραγωγούς ,κατά την περυσινή ελαιοκομική περίοδο.