Αντιπαράθεση με φόντο τον "Κλεισθένη" - Η απάντηση Λαμπρινού για τις "πλαστές πλειοψηφίες"

Αίτημα Λυγερού για έκδοση ψηφίσματος με αίτημα να καταργηθούν οι διατάξεις, που κατά τον ίδιο αλλά και τους κ.Κουράκη και Ινιωτάκη διαμορφώνουν "πλαστές πλειοψηφίες" - Τι είπαν οι επικεφαλής των άλλων παρατάξεων.

"Βέλη" με το "καλημέρα" στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου, με τον Ηλία Λυγερό να κάνει λόγο για "θέμα σεβασμού στη Δημοκρατία".

Ο επικεφαλής των "Ενεργών Πολιτών" κατηγόρησε και πάλι την κυβέρνηση για κατάλυση της Δημοκρατίας, για αναίρεση των εκλογικών αποτελεσμάτων και για καθιέρωση κακών πρακτικών, ενώ μίλησε επίσης για αντισυνταγματικοτητα, "πλαστές πλειοψηφίες" και "παραβίαση της ποιότητας της εκλογικής ψήφου".

Επαναφέροντας το θέμα των αλλαγών του νόμου Κλεισθένη, ο κ.Λυγερός ζήτησε την κατάργησή τους, λέγοντας πως "οι διατάξεις είναι αντιδημοκρατικες και αντισυνταγματικές".

"Διαμορφώνονται στην ουσία πλειοψηφικες διοικήσεις σε όλες τις Δημοτικές Εταιρείες, δίνοντας στην παράταξη του δημάρχου το 60% των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου" - σημείωσε ο Ηλίας Λυγερός, ζητώντας να εκδοθεί ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου για να καταργηθούν αυτές οι διατάξεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Κουρακης, ο οποίος ανέφερε: "Γνωρίζαμε όλοι με ποιον εκλογικό νόμο συμμετείχαμε. Νοθεύεται η απλή αναλογική".

Ο κ.Κουράκης έκανε λόγο για καταπάτηση συνταγματικών και εκλογικών δικαιωμάτων, σημειώνοντας πως θα "έπρεπε να υπάρξουν συγκλίσεις στη βάση της εγγύτητας. Άλλοι Δήμοι της Κρήτης πρωτοπόρησαν. Το Ηράκλειο πρωτοτύπησε αλλά από την ανάποδη. Υπάρχει μια αλλοίωση των δυνάμεων, δημιουργήθηκαν πλασματικές πλειοψηφίες στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και Οικονομικών".

Ο επικεφαλής της παράταξης "Ηράκλειο 3.7.5." ανέφερε πως υποβαθμίζεται ο ρόλος των Δημοτικών Συμβούλων και μάλιστα εξέφρασε την αγανάκτησή τους, λέγοντας "Δεν θα τα ανεχθούμε όλα αυτά! Όλα αυτά υποσκαπτουν καθαρά δημοκρατικά και συνταγματικά δικαιώματα. Δημιουργεί κι ένα προηγούμενο για το μέλλον, με την εκ των υστέρων κατάργηση συσχετισμών δυνάμεων, νόμιμα εκλεγμένων, της βούλησης δηλαδή του λαού".

Ο Γιώργος Σισαμάκης, τοποθετούμενος για το θέμα, είπε πως "Στόχος όλων είναι να υπηρετήσουμε τους δημότες και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα τους. Η Δημοκρατία θα λειτουργήσει. Το Δημοτικό συμβούλιο δεν είναι το αρμόδιο, μέσα από την ΠΕΔ θα πρέπει να διεκδικήσουμε τις αλλαγές που θέλουμε".

Ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Δημήτρης Βρύσαλης αναφέρθηκε στον "κλοιό" του υπουργείου Οικονομικών προς τους δήμους, με τον νόμο Κλεισθένη και τάχθηκε υπέρ του να εκφράσει το δημοτικό συμβούλιο την αντίδρασή τους σε όσα ο "Κλεισθένης" φέρνει.

"Οι Δήμοι με τον Κλεισθένη είναι υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του Υπουργείου Οικονομικών. Να εκφραστεί η αντίθεση του Δημοτικού συμβουλίου για το σύνολο του Κλεισθένη αλλά και των αντιδραστικων ρυθμίσεων τα τελευταία χρόνια που καθιστούν την τοπική αυτοδιοίκηση ένα ευνοϊκό πεδίο επιχειρηματικής δράσης" - ανέφερε ο κ.Βρύσαλης.

Ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης στάθηκε περίπου ... στη μέση, λέγοντας "δε χρειάζεται ούτε να αναθεματισουμε, ούτε να καταργήσουμε τον νόμο. Χρειάζεται να συνεχίσουμε το διάλογο για τη διαμόρφωση μιας νέας προγραμματικής συμφωνίας".

Όπως τόνισε "είχαμε τη μεγαλύτερη ευκαιρία που είχε μεγάλος Δήμος στη χώρα. Να έχουμε ένα μεγάλο κι ενιαίο πρόγραμμα και να το διεκδικησουμε. Έχουμε χρόνο εάν δεν χάσουμε το μυαλό μας. Οι Δήμοι χρειάζονται ισχυρή πλειοψηφία με μια συμφωνία που θα επιτυγχανεται δημόσια. Να συνεχίσουμε δημόσια τη διαβούλευση για μια ενιαία προγραμματικη συμφωνία. Μας χωρίζουν λίγα, μας ενώνουν περισσότερα. Αρα μπορούμε".

Δεν παρέλειψε όμως να σημειώσει ότι ως θεσμικό όργανο το δημοτικό συμβούλιο οφείλει να εκφράζει την αντίθεσή του "σε αυτές τις ανοησίες του νόμου, που φτιάχτηκε για να εκμαυλίσει συνειδήσεις και να διαλύσει παρατάξεις. Πρέπει να υπερβουμε τους εαυτούς μας και να δημιουργήσουμε σοβαρές αλλαγές για το μέλλον. Θέλουμε ένα αναλογικοτερο σύστημα που θα διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα".

Για βίαιη ανατροπή και υποβάθμιση του δημοτικού συμβουλίου έκανε λόγο ο Πέτρος Ινιωτάκης, λέγοντας μάλιστα πως η πόλη διοικείται από ένα σύστημα μειοψηφίας.

Ο κ.Ινιωτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: "Ο νομός που έχουμε να διαχειριστούμε, δε θέλει το Δημοτικό Συμβούλιο να είναι το κορυφαίο όργανο λήψης αποφάσεων. Στη μέση του παιχνιδιού έχουμε βίαιη ανατροπή.

Με ρωτούν πολίτες: πως είναι δυνατόν να βγαίνει πρόεδρος μειοψηφίας; Είναι δυνατόν μια πόλη να διοικείται από ένα σύστημα μειοψηφίας;

Αυτή τη στιγμή ανοίγει μια κερκοπορτα. Συμβαίνει ένα παράδοξο για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου.

Ρωτάω τη Δημοτική αρχή: Εάν δεν υπήρχε ο νομός, πώς θα πορευόσασταν; Έχουμε κατ' ελάχιστον την ευθύνη να εκφράσουμε την άποψη της εκπεφρασμενης αντίθεσης μας για την κατάπτωση και κατάργηση του νόμου, για το καλό του τόπου μας".

Το να συγκροτηθεί πρόταση για την επόμενη μέρα, προέταξε η Ευαγγελία Σχοιναράκη, προτείνοντας να συγκληθεί το Σώμα σε μια ειδική συνεδρίαση για τη διαμόρφωση πρότασης για το θεσμικό πλαίσιο.

"Ένα λάθος ή μια παράλειψη δεν διορθώνονται με ένα νέο λάθος ή μια νέα παράλειψη. Ο Δήμος Ηρακλείου πρέπει να έχει πρόταση για την επόμενη μέρα. Και για αυτό θα πρέπει να υπάρξει μια ειδική συνεδρίαση για μια νέα πρόταση στη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου. Μπορούμε να δώσουμε τη διάσταση ότι έχουμε την κουλτούρα της κυβερνησιμοτητας μέσα σε μια πολυσυλλεκτικη σύνθεση" - σημείωσε η κ.Σχοιναράκη.

Αντίθετος στις διατάξεις του νόμου δήλωσε και ο Μανώλης Βασιλάκης, προτείνοντας τη συγκρότηση επιτροπής "που θα καταθέσει πρόταση αντί του υπάρχοντος νόμου".

Τη δική του απάντηση σε όσα ακούστηκαν στη συνεδρίαση περί μειοψηφίας και νοθείας, έδωσε ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, υπενθυμίζοντας τα ποσοστά των τελευταίων εκλογών. "Υπήρξε μια επιλεκτική αμνησία του αποτελέσματος του δεύτερου γύρου! Υπήρξε μια εκτίμηση, μια απόκριση του εκλογικού σώματος. Κατά συνέπεια δεν αισθάνομαι άσχημα όταν ξέρω ότι ο δήμαρχος πήρε το 52%!" - ανέφερε ο κ.Λαμπρινός.

Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος ανέφερε: "Δήλωσα από την πρώτη μέρα, ότι δεν επιθυμούμε την αλλοτρίωση των εννέα παρατάξεων που συμμετείχαν στις εκλογές. Και για αυτό είπα ότι δεν θα κάνουμε σύμπραξη με καμία. Αυτή ήταν η πρώτη επιλογή. Η άλλη επιλογή που κάναμε ήταν ότι αυτή η παράταξη δεν πρόκειται να δεχθεί κανένα άλλο μέλος με μεταγραφή, εκτός κι αν υπάρχει έγκριση του επικεφαλής.
Με την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης είχαμε σύγκλιση σε πολλά σοβαρά ζητήματα. Ομως θα έπρεπε να γίνει σε υγιείς βαριές και να αμβλυνθουν οι διαφορές μας. Οι συζητήσεις μας με την παράταξη του κ. Κουρακη ήταν εξαιρετικές κι εγώ προσωπικά βγήκα ωφελημένος από αυτές. Ο Δήμος δεν μπορούσε να μην λειτουργήσει την 1η Σεπτέμβρη. Συμφωνώ με την πρόταση του κ. Κουκιαδακη, της κ. Σχοιναρακη και του κ. Βασιλάκη. Να διερευνήσουμε λοιπόν το περιεχόμενο των συγκλίσεων".


Ολοκληρώνοντας ο κ. Λαμπρινός τόνισε ότι "δεν έχουν κλείσει όλες οι θέσεις". Όπως επεσήμανε, υπάρχει θέση αντιδημάρχου, αλλά και κενά σε όλα τα νομικά πρόσωπα.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ