Αντιδράσεις για την...υδροδότηση των Καπετανιανων

Ποιοι δημοτικοί σύμβουλοι διαφοροποιήθηκαν και για ποιους λόγους διαφώνησαν.

«Μπαρούτι» μύριζε η ατμόσφαιρα στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο της Γόρτυνας και το φιτίλι για να ανάψει η φωτιά της αντιπαλότητας και να μετατραπεί σε «έκρηξη» ήταν η απόφαση για την έγκριση των όρων σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας για την εκτέλεση του έργου «Αξιοποίηση πηγών-Βελτίωση υδροληψίας στον οικισμό Καπετανιανά του Δήμου Γόρτυνας» με προϋπολογισμό 198.000 ευρώ και χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Η διαδικασία που προηγήθηκε και το έντονο παρασκήνιο των προηγούμενων ημερών γύρω από το ζήτημα της εξασφάλισης επάρκειας νερού στον οικισμό των Καπετανιανών συντέλεσαν στο να υπάρξουν διαφωνίες και διαφοροποιήσεις δημοτικών συμβούλων που εκφράστηκαν και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Σώματος.

Και φυσικά κανείς δεν ήταν αντίθετος στη γενικότερη φιλοσοφία ότι όλοι οι πολίτες της Γόρτυνας, όπου και αν κατοικούν, ακόμα και στον πιο απομακρυσμένο, ορεινό οικισμό, δικαιούται ισότιμης μεταχείρισης και απρόσκοπτης πρόσβασης σε καθαρό, πόσιμο νερό, δικαίωμα για το οποίο η δημοτική αρχή θα πρέπει με κάθε μέσο να μεριμνά για να την εξασφάλισή του. Οι μεθοδεύσεις όμως και οι παρασκηνιακές ενέργειες που ευνοούν αποκλειστικά και κατά κύριο λόγο μια ιδιωτική πρωτοβουλία και επένδυση στην περιοχή των Καπετανιανών και κατ’ επέκταση τους λιγοστούς μόνιμους κατοίκους της περιοχής (εγγεγραμμένοι στο Δημοτολόγιο φέρονται 80 κάτοικοι στα Καπετανιανά αλλά στην πραγματικότητα οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 30) ήταν η προφανής αιτία που οδήγησε κάποιους δημοτικούς συμβούλους να εκφράσουν τη διαφωνία και τη διαφοροποίησή τους.

Το κλίμα φορτίστηκε ακόμα περισσότερο και από την παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη κας Θεανώς Βρέντζου- Σκορδαλάκη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της Γόρτυνας, η οποία είχε διπλό σκοπό.

Αφενός να ενημερώσει το Συμβούλιο για τις πολύ σημαντικές ενέργειες και προσπάθειες που γίνονται από την Περιφέρεια για την ένταξη των Αστερουσίων στη Βιόσφαιρα της UNESCO, για τα οφέλη που προκύπτουν από τη συνεργασία με την Κίνα και για τις ενέργειες που έχουν γίνει για την αναβάθμιση της Γεωργικής Σχολής στον Αμπελούζο. Αφετέρου είχε να κάνει με την προώθηση της έγκρισης εκτέλεσης του έργου αξιοποίησης πηγών για την υδροδότηση των Καπετανιανών αλλά και με ένα δεύτερο αίτημα της παραχώρησης νερού άμεσα από γεώτρηση της Λούκιας, ένα ζήτημα για το οποίο μπορεί το τοπικό συμβούλιο της Βαγιωνιάς να αποφάσισε να δοθεί νερό (με δύο ψήφους υπέρ και με τον Πρόεδρο να έχει μειοψηφήσει) ωστόσο σύσσωμη η τοπική κοινωνία της Λούκιας ήταν αντίθετη με την απόφαση αυτή.

Τις προηγούμενες ημέρες μάλιστα είχαν επισκεφτεί το γραφείο του Δημάρχου ο Πρόεδρος της Βαγιωνιάς, Νίκος Βεργετάκης και κάτοικοι της Λούκιας, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους με την ληφθείσα απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου, ζητώντας από τον Δήμαρχο να μην προχωρήσει στην παραχώρηση του νερού.

Η απόφαση της έγκρισης σύναψης προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια για την εκτέλεση του έργου- εφόσον ο Δήμος δεν διαθέτει διαχειριστική επάρκεια καθώς πρόκειται για έργο ΕΣΠΑ- ελήφθη κατά πλειοψηφία, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ποιοι δημοτικοί σύμβουλοι εξέφρασαν τις αντιρρήσεις και τις επιφυλάξεις τους για το έργο.

 Ποιοι διαφοροποιήθηκαν και γιατί 

Μαρία Σφακιανάκη: » Υπάρχει ζήτημα νομιμότητας στη λήψη της απόφασης αλλά και ζήτημα ουσίας. Όταν ελήφθη η συγκεκριμένη απόφαση για την μελέτη αξιοποίησης των πηγών στα Καπετανιανά, οι ιθύνοντες θα έπρεπε να συμπεριλάβουν στη μελέτη και όλο τον ορεινό όγκο των Αστερουσίων και να γίνει ιεράρχηση-αξιολόγηση των αναγκών και ενιαία διαχείριση του νερού, που ακόμα παραμένει ως αίτημα. Υπάρχουν πάρα πολλά χωριά και διαμερίσματα που στερούνται το νερό. Η Μιαμού και ο Κρότος δεν έχουν καθόλου νερό. Στη ΔΕ Κόφινα τα Άνω Άκρια με 115 κατοίκους, οι Ατσιπάδες με 161, το Καστέλι με 310, ο Μοριάς με 77, τα Κάτω Άκρια με 23, το Ασήμι με 1.500 κατοίκους και οι Λούρες με 130, δηλαδή περίπου 2.300 κάτοικοι στην ουσία μοιράζονται το νερό μίας και μοναδικής γεώτρησης. Υπάρχουν οικογένειες πολύτεκνες σε αυτά τα διαμερίσματα που ανοίγουν τη βρύση και δεν έχουν νερό. Και φυσικά ανάλογη κατάσταση παρατηρείται και στην ενότητα της Αγίας Βαρβάρας. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορώ να ψηφίσω μια και μοναδική μελέτη, μόνο για τα Καπετανιανά. Εκτιμώ την προσπάθεια που γίνεται από την Περιφέρεια και καλώς γίνεται, όμως δεν δέχομαι να λέγεται συνεχώς ότι η ΔΕ Κόφινα είναι ευνοημένη στις χρηματοδοτήσεις. Όχι ο Κόφινας στο σύνολο του, μπορεί ένας μικρός οικισμός και για ευνόητους λόγους. Όμως, ως δημοτική σύμβουλος δεν μπορώ να ψηφίσω μια τέτοια μελέτη, γνωρίζοντας την συνολική εικόνα και το μέγεθος του προβλήματος σε όλο το Δήμο. Θα καταψηφίσω». 

Αρτέμης Βεϊσάκης: » Ως δημοτική αρχή έχουμε ήδη προχωρήσει σε μια σειρά από ενέργειες για την εξοικονόμηση νερού στα Καπετανιανά. Το δίκτυο ύδρευσης από τις πηγές ήταν επιφανειακό και τώρα το κάναμε υπόγειο. Θα ολοκληρώσουμε όλες τις απαιτούμενες παρεμβάσεις που χρειάζονται και μετά θα τοποθετήσουμε ρολόγια, ώστε να πληρώνουν και εκεί οι κάτοικοι το νερό. Δεν είναι σωστό να μην βεβαιώνονται καθόλου λογαριασμοί από τη στιγμή που τίθεται ζήτημα παροχής νερού και αύξησης των διατιθέμενων ποσοτήτων. Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε γεώτρηση, οι κάτοικοι ήταν λιγοστοί και δεν είχε γίνει καμία υποδομή. Θεωρώ ότι υπάρχουν άλλα χωριά στο Δήμο της Γόρτυνας με μεγαλύτερες ανάγκες. Θα το ψηφίσω αν και διαφωνώ». 

Βαρβάρα Ανωγειανάκη: » Είναι γνωστό ότι και στην ενότητα της Αγίας Βαρβάρας υπάρχει σοβαρό θέμα έλλειψης νερού. Υπάρχουν πέντε χωριά χωρίς νερό. Ο Πρινιάς που είναι ένας μεγάλος ορεινός οικισμός με πολλούς περισσότερους κατοίκους δεν έχει γεώτρηση και υδρεύεται από πηγές. Το πρόβλημα με τη γεώτρηση και τα δίκτυα του Λαρανίου είναι γνωστά και ακόμα προσπαθούμε με το αντιμετωπίσουμε. Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο θα ψηφίσω τη μελέτη αυτή είναι διότι χρηματοδοτείται από ΕΣΠΑ και υπάρχει κίνδυνος σε διαφορετική περίπτωση να χαθούν τα χρήματα». 

Δημήτρης Γαρεφαλάκης: » Θα συμφωνήσω με την μελέτη αξιοποίησης των πηγών στα Καπετανιανά, μόνο υπό τον όρο ότι θα μπουν ρολόγια ύδρευσης και θα υπάρχει χρέωση για το νερό που καταναλώνεται». 

Δήμαρχος Νίκος Σχοιναράκης: » Αναμφίβολα η Περιφέρεια έχει βοηθήσει και στηρίξει το Δήμο της Γόρτυνας σε πάρα πολλά αιτήματα από τη στιγμή που βρίσκεται να έχει υποστεί δυσανάλογες περικοπές με τον πληθυσμό και με τον αριθμό των διαμερισμάτων και των οικισμών του. Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά την Περιφέρεια που στέκεται αρωγός προς το Δήμο μας. Θέλω όμως να είμαι ξεκάθαρος. Υπάρχει απαγόρευση και αποκλεισμός για την ανόρυξη νέας γεώτρησης στον ορεινό όγκο των Αστερουσίων, επομένως δεν μπαίνει καν τέτοιο ζήτημα. Όπως δεν μπαίνει και ζήτημα μεταφοράς του νερού από τη γεώτρηση της Λούκιας, από τη στιγμή που υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις. Έχουμε διαθέσει πολλά χρήματα για να συνδέσουμε και να ηλεκτροδοτήσουμε γεωτρήσεις που παραλάβαμε χωρίς ρεύμα και συνεχίζουμε την προσπάθειά μας σε όλο το Δήμο Γόρτυνας για να εξασφαλίσουμε επάρκεια νερού. Ζητάμε την υποστήριξη της Περιφέρειας σε κάθε ανάλογο αίτημα και μελέτη που θα ζητήσουμε και που θα αφορά την ύδρευση και την καλή ποιότητα του νερού για τους δημότες της Γόρτυνας. Και φυσικά η δημοτική αρχή ενδιαφέρεται για όλους εξίσου και όχι μόνο για έναν οικισμό. Όπως ζητάμε και την υποστήριξη της Περιφέρειας με προγραμματική σύμβαση για τεχνική υποστήριξη, εφόσον ο Δήμος δεν διαθέτει το ανάλογο τεχνικό προσωπικό. Όσον αφορά αυτό που ειπώθηκε ότι ο Δήμος Γόρτυνας έχει λάβει 7-8 εκατομ. ευρώ να διευκρινίσω ότι άλλο είναι τα έργα ΕΣΠΑ και άλλο είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και δεν θα πρέπει να συγχέονται σκόπιμα».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ