ΚΡΗΤΗ
Αντιδράσεις για το νέο πλαίσιο διενέργειας Αρχιτεκτονικών Διαγωνισµών
Τι αναφέρει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ηρακλείου
SHARE:
"Είναι κοινότοπο να επαναλάβουµε ότι, ο θεσµός των αρχιτεκτονικών διαγωνισµών αποτελεί µια πρακτική παγκόσµια εφαρµοζόµενη, µε σκοπό να διασφαλίζεται, µέσω της επιλογής από πολλές προτάσεις, η αρτιότερη δυνατή λύση σε συνδυασµό µε εµπνευσµένο σχεδιασµό, για τα έργα δηµοσίου συµφέροντος προς κοινό όφελος. Επιπλέον προωθείται η διαφάνεια και η δηµοκρατικότητα στην παραγωγή της δηµόσιας αρχιτεκτονικής", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ν. Ηρακλείου.
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται:
"Πρόσφατα, µε απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θεσπίστηκε "Νέο πλαίσιο διενέργειας των αρχιτεκτονικών διαγωνισµών και γενικά των διαγωνισµών µελετών µε απονοµή βραβείων" (ΦΕΚ 2239 31.5.2021 τ.2), που • επί της ουσίας ακυρώνει το σύνολο των αρχιτεκτονικών διαγωνισµών για "…κάθε αξιόλογο τεχνικό έργο του δηµοσίου, του ευρύτερου δηµοσίου τοµέα …., των ΝΠΔΔ και των θρησκευτικών φορέων", αφού (µε την παρ. 3 του άρθρου 2) εξαιρεί από την σχετική υποχρέωση τα αξιόλογα έργα "που εντάσσονται για χρηµατοδότηση σε ΕΣΠΑ ή στο Ταµείο Ανάκαµψης ή συγχρηµατοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή υλοποιούνται µέσω ΣΔΙΤ".
Δηλαδή όλα σχεδόν!!
Eπίσης επί της ουσίας ακυρώνει την υποχρέωση διενέργειας αρχιτεκτονικών διαγωνισµών στην περίπτωση σχεδιασµού/ ανάπλασης του δηµόσιου χώρου, (παρ. 4 του άρθρου 2) αν προηγουµένως για την σχετική µελέτη έχει γνωµοδοτήσει θετικά το οικείο Συµβούλιο Αρχιτεκτονικής ή (σε περίπτωση απόρριψης) το Κεντρικό Συµβούλιο Αρχιτεκτονικής (!!!) Παρά την επικρατούσα ευρωπαϊκή πρακτική, στην Ελλάδα, η διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισµού για την µελέτη δηµοσίων έργων, παρακάµπτεται συστηµατικά µε διάφορους τρόπους και αιτιάσεις.
Πλέον, για το σκοπό αυτό, δεν απαιτούνται καν προσχήµατα. Είναι προ των πυλών η πρακτική των "επιλεκτικών" αναθέσεων, ενώ είναι επίσης προφανής ο κίνδυνος επιλογής αρχιτεκτονικών υπηρεσιών δηµοσίου συµφέροντος µε µόνο κριτήριο την χαµηλότερη τιµή αντί της αναζήτησης της βέλτιστης λύσης.
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ν. Ηρακλείου (Σ.Α.Ν.Η.) διαχρονικά υπερασπίζεται τον θεσµό των Αρχιτεκτονικών Διαγωνισµών ως την βέλτιστη διαδικασία για την διασφάλιση της ποιότητας της προκρινόµενης µελέτης, ενώ έχει επίσης εµπράκτως στηρίξει την πρακτική αυτή για σχεδιαζόµενα έργα στην πόλη µας.
Θεωρούµε ότι η κατάργηση, πρακτικά, των αρχιτεκτονικών διαγωνισµών είναι απαράδεκτη για τις σύγχρονες αρχιτεκτονικές αξίες και πρακτικές, για την ζητούµενη ποιότητα του παραγόµενου δηµόσιου χώρου, για το δηµόσιο συµφέρον εν τέλει και ζητούµε την άµεση απαλοιφή, από την εν λόγω Υ.Α., όλων των εξαιρέσεων υποχρέωσης διενέργειας αρχιτεκτονικών διαγωνισµών για όλα τα αξιόλογα δηµόσια έργα και δηµόσιους χώρους. Η προσπάθεια και αναζήτηση υψηλής ποιότητας για το δοµηµένο περιβάλλον και τον δηµόσιο χώρο είναι δηµόσια ανάγκη".
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο