ΚΡΗΤΗ

Αντιδράσεις Βαρδάκη - Κεγκέρογλου για τον διαχωρισμό ακαδημαϊκών Τμημάτων σε «παλαιά» και «νέα»

No profile pic

Με αφορμή τον έντονο προβληματισμό και την αντίθεση της Συγκλήτου του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), αναφορικά με τις νέες «Αντιστοιχίες Τμημάτων, Εισαγωγικών Κατευθύνσεων και Προγραμμάτων Σπουδών των ΑΕΙ και των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, ακαδημαϊκού έτους 2020-2021», όπως αυτές καθορίζονται στην υπ αρ. 77275/Ζ1 (ΦΕΚ 2549/τ.Β’/25.6.2020) Υπουργική Απόφαση, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης δήλωσε:

«Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αποφάσισε να διαχωρίσει τα ακαδημαϊκά Τμήματα σε «παλαιά» και «νέα», αγνοώντας επιδεικτικά ακόμα και τις αποφάσεις των Συγκλήτων, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των «νέων» Τμημάτων και χωρίς να αντιλαμβάνεται σε τι μεγάλη ταλαιπωρία βάζει τους φοιτητές. 

Από τις αρχές του έτους, η νεοφιλελεύθερη Κυβέρνηση εξαπέλυσε επίθεση στα δημόσια αγαθά, απειλώντας και απαξιώνοντας την δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Κατάργησε το νόμο που ίδρυε την Νομική της Πάτρας. Κατάργησε τα διετή προγράμματα σπουδών για αποφοίτους των ΕΠΑΛ, στρεφόμενη με αυτό τον τρόπο ενάντια στην δυνατότητα της ελεύθερης πρόσβασης των μαθητών στη δωρεάν μεταλυκειακή μόρφωση. 

Ακολούθησε η ραγδαία συρρίκνωση της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, με την αναστολή λειτουργίας τριάντα επτά (37) νέων Τμημάτων, μεταξύ των οποίων και 6 τμημάτων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.) στην Κρήτη. 

Τα πανεπιστήμια τα οποία «δέχονται» επίθεση είναι αυτά τα οποία δημιουργήθηκαν επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, από την αναβάθμιση των ΑΤΕΙ και των παρεχόμενων προγραμμάτων τους, άλλα με συνενώσεις με Πανεπιστημιακά ιδρύματα και άλλα με αυτόνομη λειτουργία. 

Η ΝΔ επιδίωξε σταθερά να εξομοιώσει τα πτυχία ΑΕΙ με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων, καθιστώντας σαφή την πολιτική της βούληση να ευνοηθούν τα ιδιωτικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στην εκπαίδευση και να κινούνται ανταγωνιστικά ως προς στο δημόσιο πανεπιστήμιο και τους αποφοίτους του.

Η Κυβέρνηση σήμερα επιλέγει να βάλει εμπόδια στα όνειρα και σχέδια χιλιάδων φοιτητών που επέλεξαν τα «νέα» αυτά Τμήματα. Δεν διατηρήθηκαν οι ίδιες αντιστοιχίες με αυτές του προηγούμενου Ακαδημαϊκού Έτους 2019 – 2020. Κάτι το οποία αποτελεί σαφή ένδειξη της εμμονής τους να ξηλώσουν οτιδήποτε θετικό επετεύχθη από την προηγούμενη κυβέρνηση, αγνοώντας ότι επηρεάζουν τις επαγγελματικές προοπτικές των φοιτητών των δημόσιων πανεπιστημίων, αλλά και ένα όραμα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που υλοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Φρόνιμο θα ήταν να ανακαλέσει την Υπουργική Απόφαση, πριν τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων του 2020, δείχνοντας κατ αυτόν τον τρόπο την έμπρακτη στήριξή της σε όλα τα Πανεπιστημιακά Τμήματα ανεξαιρέτως, και τον σεβασμό απέναντι στο αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων».


Κεγκέρογλου: Επιστημονικά ατεκμηρίωτος ο διαχωρισμός των ακαδημαϊκών Τμημάτων σε  «παλαιά»  και «νέα»

Εξάλλου με ερώτηση του προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτής Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, τονίζει ότι είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτος ο διαχωρισμός των ακαδημαϊκών Τμημάτων σε «παλαιά» και «νέα» και ζητά την ανάκληση της Υπουργικής απόφασης  και ουσιαστικό διάλογο και διαβούλευση με την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Με έκτακτη απόφαση η Σύγκλητος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) εκφράζει τον έντονο προβληματισμό και την αντίθεσή της στην Υπουργική Απόφαση με αρ. 77275/Ζ1 (ΦΕΚ 2549/τ.Β’/25.6.2020) με την οποία ορίζονται οι νέες «Αντιστοιχίες Τμημάτων, Εισαγωγικών Κατευθύνσεων και Προγραμμάτων Σπουδών των ΑΕΙ και των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, ακαδημαϊκού έτους 2020-2021».

Ο διαχωρισμός των ακαδημαϊκών Τμημάτων σε «παλαιά» και «νέα», δίχως απολύτως καμία τεκμηρίωση και μάλιστα ενώ είναι σε εξέλιξη η συμπλήρωση και υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων, γεννά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της «κατηγοριοποίησης» Πανεπιστημιακών Τμημάτων που έχουν τον ίδιο τίτλο και ομοειδή προγράμματα σπουδών.

Επειδή όλα τα «νέα» Τμήματα του ΕΛΜΕΠΑ έχουν Προγράμματα Σπουδών που έχουν εγκριθεί από τη Σύγκλητο και είναι αντίστοιχα με εκείνα των «παλαιών» Τμημάτων άλλων ΑΕΙ, και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις πολύ πιο σύγχρονα και αναλυτικά.

Επειδή είναι σαφές ότι η άρση της ακαδημαϊκής αντιστοιχίας των «νέων» Τμημάτων με τα «παλαιά» θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των «νέων» Τμημάτων, καθώς στη χώρα μας η ακαδημαϊκή αντιστοίχιση είναι προϋπόθεση για την επαγγελματική 

Ερωτάσθε κα. Υπουργέ:

-Με βάση ποια επιστημονικά κριτήρια  προβαίνετε στον διαχωρισμό των ακαδημαϊκών Τμημάτων σε «παλαιά» και «νέα» και μάλιστα ενώ είναι σε εξέλιξη η συμπλήρωση και υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων; 

-Προτίθεστε να ανακαλέσετε την Υπουργική απόφαση  και να προχωρήσετε σε ουσιαστικό διάλογο και διαβούλευση με την ακαδημαϊκή κοινότητα;

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση