ΚΡΗΤΗ
Ανησυχία για τον δάκο - Την ετυμηγορία των ειδικών περιμένουν οι ελαιοπαραγωγοί
10-15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει διαπιστωθεί εάν υπάρχει - εκτός από τον δάκο- θέμα με τους μύκητες, οι οποίοι υποβαθμίζουν την ποιότητα του ελαιολάδου.
Toυ Αντώνη Παντινάκη
Από το... κόσκινο των επιστημόνων περνά η επόμενη περίοδος ελαιοσυγκομιδής στην Κρήτη, ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη ο τέταρτος ψεκασμός (σε πολλές περιοχές) και στη βόρεια ζώνη του νησιού παρατηρούνται αυξημένα επίπεδα δακοπληθυσμού.
Στη χθεσινή συνεδρίαση της επιστημονικής-συμβουλευτικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κρήτης, που συγκάλεσε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Μανώλης Χνάρης, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και οι δυνατότητες της πρώιμης ελαιοσυλλογής.
Το προσεχές διάστημα θα παρθούν δείγματα από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, τα οποία και θα εξεταστούν από τους δύο φυτοπαθολόγους της Επιτροπής, που θα δώσουν και τις ανάλογες κατευθύνσεις: 10-15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει διαπιστωθεί εάν υπάρχει - εκτός από τον δάκο- θέμα με τους μύκητες, οι οποίοι υποβαθμίζουν την ποιότητα του ελαιολάδου.
“Είμαστε σε εγρήγορση” δηλώνει στο Cretalive ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Μανώλης Χνάρης. “Η λογική μας είναι να δώσουμε τις κατάλληλες οδηγίες στους παραγωγούς, να τους ενημερώσουμε επιστημονικά για να ξέρουν τι θα κάνουν”.
Στις περιοχές “υψηλού κινδύνου”, με την μεγαλύτερη συγκέντρωση πληθυσμών δάκου, η διασφάλιση της ποιότητας και της ποσότητα του ελαιολάδου αποτελεί μεγάλο στοίχημα, στην προσπάθεια να κλείσει όσο γίνεται η μαύρη τρύπα της περσινής κακής χρονιάς.
Οι ελαιοπαραγωγοί περιμένουν τα... φώτα των επιστημόνων για το πότε θα πρέπει να αρχίσουν να ζεσταίνουν τα ελαιοραβδιστικά τους μηχανήματα.
Συν τοις άλλοις, έχει διατυπωθεί και η άποψη ότι η πρώιμη ελαιοσυλλογή μειώνει το ρίσκο της έκθεσης της ελιάς και σε άλλους κινδύνους (πλην του δάκου), όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Σημειώνεται ότι ο τρίτος και ο τέταρτος ψεκασμός ήταν από τον διαγωνισμό που διενήργησε η Περιφέρεια, διότι τα φάρμακα του Υπουργείου θα έρθουν τον επόμενο μήνα...