Αναστολή των κατεδαφίσεων στη Χρυσή

Με αίτημα του δήμου Ιεράπετρας

Απαντήσεις μετά από μια διαδικασία κατεδαφίσεων των αυθαίρετων κατασκευών στη Χρυσή που προκάλεσε αρκετά ερωτήματα για τον τρόπο και το χρόνο που έγινε δίνει ο γενικός διευθυντής δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Αναστάσιος Ιωάννου, μετά την απόφαση αναστολής της διαδικασίας μέχρι το τέλος της τουριστικής σεζόν, που ο ίδιος υπέγραψε.

Ο κ. Ιωάννου, ανέφερε πως η αναστολή της διαδικασίας έγινε μετά από αίτημα του Δήμου Ιεράπετρας με την αιτιολογία ότι ξεκινούσε η τουριστική σεζόν και τα πρώτα δρομολόγια προς τη Χρυσή.

Οι κατεδαφίσεις που έγιναν περίπου σε 15 παραπήγματα άφησαν πίσω ένα μεγάλο όγκο απορριμμάτων τα οποία πλέον έχουν απομακρυνθεί από τον Δήμο Ιεράπετρας και όπως λέει ο κ. Ιωάννου ο Δήμος Ιεράπετρας τήρησε στο ακέραιο την υπόσχεσή του για να μεταφέρει τα απορρίμματα στην Ιεράπετρα, μια διαδικασία που ολοκληρώθηκε, χθες.

Ο λόγος που η διαδικασία ξεκίνησε τόσο καθυστερημένα ήταν πως από πλευράς Αποκεντρωμένης Διοίκησης έγινε μια προσπάθεια να βρεθούν χρήματα ώστε να γίνει η διαδικασία μέσω εργολάβου με κατάλληλο εξοπλισμό και μέσα μεταφοράς, κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ, και έτσι οι κατεδαφίσεις έγιναν, «σχεδόν με τα χέρια», από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Δασών.

Κατεδαφίσεις γίνονται κάθε χρόνο όπως λέει, πολλές κατασκευές ξαναφτιάχνονται αμέσως, όμως πολλά από τα παραπήγματα που έχουν καταγραφεί φαίνεται ότι είναι παλιά και αχρησιμοποίητα και ο ίδιος πιστεύει πως από τη στιγμή που ο Δήμος Ιεράπετρας συνεχίσει να βοηθά θα γίνει τελικά η οριστική απομάκρυνσή τους.

Φέτος το καλοκαίρι, όπως είπε, υπάρχει η συνεννόηση με τη Διεύθυνση Δασών Λασιθίου να αυξηθεί η φύλαξη στη Χρυσή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια κάτι το οποίο μένει να φανεί το πως θα το σχεδιάσει και πόσο προσωπικό θα διαθέσει η υπηρεσία του Λασιθίου. Η μόνιμη φύλαξη από υπαλλήλους μέρα-νύχτα κάτι το οποίο ζητείται είναι ένα πολύ δύσκολο ενδεχόμενο, τόνισε ο κ. Ιωάννου.

Νέες δειγματοληψίες για την ξήρανση των κέδρων

Άλλη μια διαδικασία που δεν έχει θετικές εξελίξεις είναι και αυτή την αντιμετώπισης της ξήρανσης των κέδρων, κάτι το οποίο παρά τις έρευνες και τις αναλύσεις που έχουν γίνει τον τελευταίο κυρίως χρόνο δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα, αφού δεν υπάρχει οριστικό συμπέρασμα για την αιτία του προβλήματος

Μέσα στο μήνα στη Χρυσή θα βρεθεί ερευνητής από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών για να κάνει επιτόπια αυτοψία, να πάρει νέα δείγματα, και να διαπιστώσει τη διαφορά του δάσους σε σχέση με πέρυσι.

«Αν δεν βρεθεί η αιτία της ξήρανσης, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε καμία δράση καταπολέμησης»,σχολίασε ο κ. Ιωάννου, προσθέτοντας πως οι ιδιαίτερες περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν μέσα στη Χρυσή, ίσως και οι λάθος δειγματοληψίες που έχουν ήδη γίνει, αποδεικνύεται στην πράξη πως είναι η πιθανότερες αιτίες για το ότι δεν μπορεί να δοθεί μια σίγουρη απάντηση για το τι προκαλεί την ξήρανση.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ