ΚΡΗΤΗ
"Αμπέλια ώρα μηδέν" και τα βλέμματα στην... Αθήνα
Την Δευτέρα ξεκινούν οι αυτοψίες του ΕΛΓΑ για τις καταστροφές από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις
Στην Αθήνα μεταφέρεται το ενδιαφέρον του αγροτικού κόσμου της Κρήτης μετά τη σύσκεψη με αγροτοσυνδικαλιστικά στελέχη που προκάλεσε την Πέμπτη, στο Ηράκλειο, η Περιφέρεια Κρήτης.
Με μπούσουλα τα προβλήματα που δημιουργεί η εκτίναξη του κόστους παραγωγής, οι Κρήτες αγρότες θα επιδιώξουν συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου η αγροτική παραγωγή να αντιμετωπίζεται με ισονομία όπως και οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας και όχι σκανδαλωδώς, όπως ειπώθηκε, η Κρήτη να ταυτίζεται με την Εύβοια και να μην θεωρείται νησί!
Την ίδια ώρα την ερχόμενη εβδομάδα η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Ειρήνη Χουδετσανάκη θα βρεθεί στην Αθήνα για να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα και να μπορέσει ο πόλεμος κατά του δάκου να ενισχυθεί με το νέο εμπλουτισμένο φάρμακο που θα αποτελέσει ένα επιπλέον όπλο στη μάχη κατά του εντόμου. Γίνεται ένας αγώνας δρόμου μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης να βρεθούν χρήματα ώστε να αποκτηθούν τα νέα φάρμακα και να προλάβουν να ενισχύσουν τον επόμενο δακοψεκασμό.
Απογοήτευση στους αμπελοκαλλιέργητές
Από Δευτέρα ξεκινούν οι αυτοψίες του ΕΛΓΑ, για τις καταστροφές κυρίως στα αμπέλια, από την πρόσφατη βροχόπτωση καθώς από την υπηρεσία περιμένουν να κάνει τον κύκλο του το καιρικό φαινόμενο ώστε να μπορέσουν να καταγράψουν όλες τις ζημιές.
Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών- Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, με αφορμή τις καταστροφές που προκάλεσε ο καιρός:
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κάτω Ασιτών κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του για "ακόμα μια χαμένη χρονιά για τον αμπελοκαλλιεργητή"
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
"Μια ακόμη χαμένη χρονιά για τον Έλληνα αμπελοκαλλιεργητή. Δυστυχώς δεν έφταναν οι αυξήσεις στα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τα καύσιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα και γενικότερα όλο αυτό που εμείς οι αγρότες ονομάζουμε κόστος παραγωγής, ήρθαν οι βροχές των τελευταίων ημερών για να αποτελειώσουν τους αμπελοκαλλιεργητές.
Οι βροχές που ήταν γενικευμένες και κατά τόπους έντονες έδωσαν την χαριστική βολή στα αμπέλια της ελληνικής επικράτειας. Όπως βλέπουμε τις τελευταίες μέρες που βρέχει συνεχώς, τα σταφύλια έχουν ήδη παρουσιάσει “στεφανάκι” και “χαρακιές” στο σώμα της ρόγας με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει η σάπιση. Πλέον οι έμποροι δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για τα σταφύλια και οι οινοποιοί δεν δέχονται να παραλάβουν τα υποβαθμισμένα σάπια σταφύλια με αποτέλεσμα μοναδική διέξοδος να αποτελεί η απόσταξη.
Για τους λόγους αυτούς ζητάμε από τους Δήμους, τις Περιφέρειες και γενικότερα το κεντρικό κράτος να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους τα παραπάνω, να σκύψουν πάνω στα προβλήματα των Ελλήνων αμπελοκαλλιεργητών λαμβάνοντας άμεσα αποφάσεις στήριξης, αν θέλουν να υπάρχει ζωή στα χωριά μας, αν θέλουν να έχουν στο τραπέζι τους ντόπια ελληνικά προϊόντα και όχι εισαγόμενη σταφίδα από την Τουρκία και επιτραπέζιο σταφύλι από το Ισραήλ.
Ζητάμε άμεσα να γίνουν τα παρακάτω:
1. Ενεργοποίηση του Νόμου 2969/2001ΦΕΚ 281/Α/18.12.2001 στο άρθρο 5 παράγρ. γ (Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δύναται, να επιτρέπεται, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, για συγκεκριμένο διάστημα και μόνο για περιοχές στις οποίες οι σχετικές καλλιέργειες έχουν πληγεί από φυσικά φαινόμενα, η απόσταξη επιτραπέζιων ποικιλιών σταφυλιών και να καθορίζεται η απόδοση αυτών σε λίτρα άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης), προκειμένου η παραγωγή αποστάγματος να απαλλαγεί από τους σχετικούς φόρους, και να επεκταθεί η αποστακτική περίοδος για την ολοκλήρωση της απόσταξης ώστε να επιτραπεί σε όσους Αμπελοκαλλιεργητές το επιθυμούν να αξιοποιήσουν το μέρος της παραγωγής τους που θα διατηρήσει την ελάχιστη απαιτούμενη ποιότητα στην παραγωγή Παραδοσιακού Αποστάγματος Διημέρων όπως ο Νόμος προβλέπει.
2. Κινητοποίηση του ΕΛΓΑ για καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση των παραγωγών για όλες τις κατηγορίες σταφυλιών.
3. Ένταξη των πληγεισών περιοχών σε κάποιο είδος ενίσχυσης-χρηματοδότησης (De Minimis).
4. Αναστολή είσπραξης παλαιότερων χρεώσεων και διαγραφή των λογαριασμών άρδευσης της τρέχουσας καλλιεργητικής περιόδου των αμπελοκαλλιεργητών από τις δημοτικές επιχειρήσεις άρδευσης στις πληγείσες περιοχές".
Παρεμβάσεις βουλευτών
Στη σύσκεψη της Περιφέρειας Κρήτης με εκπροσώπους αγροτικών ενώσεων και συνεταιρισμών, αναφορικά με τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας του νησιού, αλλά και ενόψει της νέας Κ.Α.Π., παρευρέθηκαν οι βουλευτές Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης και Χάρης Μαμουλάκης.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του κ. Βαρδάκη:
"Αναδείχθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν η αμπελουργία, η ελαιοπαραγωγή, η κτηνοτροφία, η θερμοκηπιακή καλλιέργεια, η μελισσοκομία και η αλιεία στην Κρήτη και επισημάνθηκε με κάθε τρόπο και σε κάθε τόνο ότι η θέση των παραγωγών του νησιού είναι δυσχερέστερη από ό,τι των παραγωγών άλλων περιοχών της Ελλάδας και αυτό δε γίνεται αντιληπτό από τους κυβερνώντες.
Ο κ. Βαρδάκης στην τοποθέτησή του, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε:
«Είναι γεγονός ότι ο πρωτογενής τομέας στην Κρήτη υποφέρει.
Μια σειρά θεμάτων όπως,
η ανάγκη ενίσχυσης και αποζημίωσης των αμπελουργών που αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις που αφορούν τόσο ζημιές από φυσικές καταστροφές, όσο και το πολύ υψηλό κόστος παραγωγής,
η πορεία της δακοκτονίας και η ποιότητα των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται από ιδιώτες, με αποτέλεσμα να υποβιβάζουν σε κάποιες περιπτώσεις την ποιότητα του ελαιολάδου, και να θέτουν σε κίνδυνο τη μελισσοκομία,
η ιδιαίτερα υψηλότερη τιμή των ζωοτροφών στην Κρήτη από ό,τι σε άλλες περιοχές της Ελλάδας,
η τιμή του γάλακτος,
η μείωση του ζωικού κεφαλαίου,
η ανάγκη αναμόρφωσης του κανονισμού του ΕΛΓΑ ,
η δυστοκία της κυβέρνησης, παρά τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, να λύσει το θέμα των εργατών γης από τρίτες χώρες,
η καταστροφή του κλάδου της αλιείας λόγω μεγάλης εξάπλωσης χωροκατακτητικών ειδών στη Μεσόγειο,
οι επιστρεπτέες προκαταβολές,
και πολλά ακόμα, για τα οποία έχουμε κάνει επανειλημμένα κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, παραμένουν άλυτα.
Θα πρέπει λοιπόν να διεκδικήσουμε όσα δικαιούται ο τόπος που στηρίζει διατροφικά ολόκληρη τη χώρα κατά τη διάρκεια όλου του έτους.
Συλλογικά, να ενώσουμε τη φωνή και τις δυνάμεις μας για να μπορέσουμε να εντάξουμε στη νεα Κ.Α.Π. προτάσεις ώριμες και κοστολογημένες από τους εκπροσώπους των παραγωγών».
Κατά τη σύσκεψη ακούστηκαν προτάσεις όπως να είναι ολική η κάλυψη της δακοκτονίας από την πολιτεία, να δημιουργηθεί ένα ειδικό καθεστώς ενίσχυσης του ελαιολάδου, να δημιουργηθεί αυτοτελές πρόγραμμα αναμπέλωσης για την Κρήτη και πολλά ακόμα.
Ο κ. Βαρδάκης διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των αγροτικών ενώσεων και των συνεταιρισμών, ότι θα είναι παρόν σε κάθε προσπάθεια που γίνεται με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν τον πρωτογενή τομέα".
Από την πλευρά του ο Χ. Μαμουλάκης ανέφερε: «Η συμβολή που μπορεί και πρέπει να έχει ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας της παραγωγής στην αναπτυξιακή προοπτική της Κρήτης, είναι δεδομένη. Οι συνθήκες όμως κάτω από τις οποίες επιχειρούν οι άνθρωποι του πρωτογενή τομέα, έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, με την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και τα αλλεπάλληλα κύματα των ανατιμήσεων σε πετρέλαιο, αγροτικά εφόδια, μεταφορές, ζωοτροφές, κλπ, να οδηγούν σε αδιέξοδο αγρότες και κτηνοτρόφους. Σε συνδυασμό δε και με την έλλειψη εργατικών χεριών, προδιαγράφουν ένα ζοφερό μέλλον για τον τόπο μας. Γι’ αυτό και απαιτούνται συντονισμένες ενέργειες και ισχυρό πλαίσιο στήριξης από την Πολιτεία, έτσι ώστε να δημιουργηθούν ξανά οι προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του.
Από την πλευρά μας, παραμένουμε σταθερά στο πλευρό των φορέων και των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα, στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες τους, αναδεικνύουμε τα προβλήματα που τους ταλανίζουν και συνεχίζουμε να προτείνουμε λύσεις ρεαλιστικές και αποτελεσματικές.».
Ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων
"Μόνο ο αγρότης θα σώσει τον αγρότη
Χθες πραγματοποιήθηκε στην περιφέρεια σύσκεψη για τον πρωτογενή τομέα. Σε αυτή δεν καλέστηκε για ακόμη μία φορά ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων, ένας μαζικός ενεργός σύλλογος με εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο και πλούσια δράση, προφανώς, επειδή ενοχλεί η δράση του, όλους αυτούς που κλείνουν τα μάτια τους στα προβλήματα που δημιουργεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική, που συν διαμορφώνουν και εφαρμόζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, και ταυτόχρονα κλείνουν τα αυτιά τους στα πραγματικά αιτήματα επιβίωσης που διατυπώνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και το κίνημα τους.
Αυτό επιβεβαιώθηκε και από την συγκεκριμένη σύσκεψη. Η Περιφέρεια και η πλειοψηφία των «επιλεγμένων» συνομιλητών της, επί της ουσίας δεν έδωσαν καμία ουσιαστική απάντηση στην κατάσταση που βιώνουν οι αμπελουργοί, οι ελαιοπαραγωγοί, οι καλλιεργητές πρώιμων κηπευτικών, κλπ. Συμφώνησαν να στείλουν ένα ακόμα υπόμνημα στην κυβέρνηση, χωρίς να προσδιορίσουν ακόμα και το περιεχόμενό του. Για το σοβαρό κίνδυνο να χαθεί η ελαιοπαραγωγή λόγο της τεράστιας αύξησης του δακοπληθυσμού, η απάντηση της Περιφέρειας ήταν προκλητική, αφού προέτρεψε τους ελαιοπαραγωγούς οι ίδιοι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Το τεράστιο κόστος παραγωγής, η ακρίβεια στα αγροεφόδια και τις ζωοτροφές, στο ηλεκτρικό ρεύμα που θα οδηγήσει την τιμή στο αρδευτικό νερό στα ύψη κλπ, δεν είχαν θέση στη σύσκεψη.
Όσο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των αμπελουργών φαίνεται ότι η βροχή, «τους έδωσε σωσίβιο». Η Περιφέρεια και η πλειοψηφία των «επιλεγμένων» συνομιλητών της, βγήκαν από το αδιέξοδο για το τι θα πουν. Διατύπωσαν το αίτημα της αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ, για την καταστροφή της παραγωγής στα σταφύλια, μια αποζημίωση που έτσι και αλλιώς είναι ψίχουλα αφού με βάση τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, για κάτω από 25% ζημιά και πάνω από 80% δε θα δώσουν τίποτα.
Έτσι και αλλιώς η παραγωγή στα σταφύλια είχε χαθεί από την ευδεμίδα, από το υψηλό κόστος παραγωγής και τις εξευτελιστικές τιμές που δε φτάνουν να καλύψουν τίποτα, πόσο μάλλον να ξανακαλλιεργήσουμε τη επόμενη χρονιά. Ευτυχώς λοιπόν που έβρεξε!!!
Οι συσκέψεις της περιφέρειας θα είχαν νόημα αν έδιναν απάντηση στα παραπάνω, σε αυτό που λέμε χαμένο εισόδημα και δεν έριχναν το μπαλάκι στους αγρότες να φροντίσουν δηλ. οι ίδιοι για την προστασία των καλλιεργειών τους, ψεκάσματα για το δάκο κλπ.
Σε λίγο από ότι φαίνεται θα έχουμε τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματά από τον δάκο στις ελιές. Ζήτημα που έχει ακέραια την ευθύνη η Περιφέρεια.
Αυτός που θα την πληρώσει πάλι θα είναι ο μικρός φτωχός βιοπαλαιστής αγρότης, αν δεν πάρει την υπόθεση στα χέρια του και δε διεκδικήσει άμεσα επανάληψη του ψεκασμού για το δάκο.
Έγκαιρα ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με την αυξημένη παρουσία του εντόμου στα λιόφυτα και είχε ζητήσει να παρθούν όλα τα μέτρα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του βλαβερού εντόμου ώστε να μην επαναληφθεί η καταστροφή που ζήσαμε το 2019.
Ζητάμε η Περιφέρεια μέσα στην εβδομάδα να διενεργήσει επαναληπτικούς ψεκασμούς για το δάκο σε όλες τις περιφέρειες του νησιού.
Απαιτούμε να καλυφθεί εδώ και τώρα το χαμένο μας εισόδημα και διεκδικούμε:
-Αποζημίωση στο 100% από τον ΕΛΓΑ στους αμπελοκαλλιεργητές
-Κατάργηση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια
-Να παρθούν μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους που εκτινάσσει το κόστος του ποτίσματος.
-Μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και του χρηματιστηρίου ενέργειας, επιδότηση στα αγροεφόδια και τις ζωοτροφές, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.
-Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής
-Επιδότηση των θαλάσσιων μεταφορών στους παραγωγούς και κτηνοτρόφους
-Καμία διακοπή ρεύματος σε σπίτια και γεωτρήσεις
-Λύση στο πρόβλημα με τους εργάτες γης από την κυβέρνηση.
Χωρίς άλλη καθυστέρηση οργανωνόμαστε και δυναμώνουμε τους αγροτικούς συλλόγους, συντονίζουμε και δυναμώνουμε τον αγώνα μας για την επιβίωσή μας.
Όλοι στον αγώνα για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε τη γη μας".
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά