ΚΡΗΤΗ

Αλ.Ζαφειρόπουλος στο Livetalks: "Αν δεν ληφθούν μέτρα θα κοκκινίσουμε σύντομα"

Η επικράτησή της βρετανικής μετάλλαξης στην κοινότητα της Κρήτης θα φανεί σε 1-2 εβδομάδες

No profile pic

Σε 1-2 εβδομάδες θα μιλάμε μόνο για τη βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού στην Κρήτη, ανέφερε στο Livetalks ο κ. Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας - Βιολογίας Εξωκυττάριου Χώρου και μέλος του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Aν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα, ή τουλάχιστον αν δεν δείξουμε στάση ευθύνης - ως κοινότητα συνολικά- "θα κοκκινίσουμε λίαν συντόμως" προειδοποίησε. Σε πρώτη φάση, το στοίχημα είναι να εντοπίσουμε και να απομονώσουμε τις εξάρσεις. "Να αναλογιστούν τον τρόπο που κινούνται και πώς συμπεριφέρονται" είπε ο κ. Ζαφειρόπουλος, απευθυνόμενος σε κάθε πολίτη.

"Ενώ ξέρουμε τί πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε, έχουμε αρχίσει και χαλαρώνουμε" σχολίασε δηκτικά. Αρκεί μονάχα να τηρήσουμε τα -εδώ και ένα χρόνο - αυτονόητα: μάσκες, αποστάσεις, καθαριότητα και αποφυγή συνωστισμού. Κι εν συνεχεία, αν χρειαστεί να επανεξετάσουμε το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των μέτρων.

Η μεταλλαγμένη... έκδοση του ιού βρίσκεται στη ζωή μας από τον Γενάρη και είναι πιο μεταδοτική, σε σχέση με την κλασική. Η επικράτησή της στην κοινότητα "δεν είναι κάτι που πρέπει να μας πανικοβάλει" σημείωσε ο κ. Ζαφειρόπουλος. Όσον αφορά τη θνητότητα του βρετανικού στελέχους, μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί αν είναι μεγαλύτερη. Σίγουρα, πάντως πλήττει σοβαρά τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους.

"Αν είναι δεύτερο, τρίτο ή τέταρτο το κύμα της πανδημίας, είναι κάτι σχετικό" παρατήρησε. Το σίγουρο είναι ότι "βρισκόμαστε σε μία καινούργια έξαρση".

Οι μεταλλάξεις υπήρχαν πάντα, επισήμανε ο  επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας - Βιολογίας Εξωκυττάριου Χώρου. Επί του παρόντος, μας απασχολούν τρεις: " η βρετανική, η νοτιοαφρικανική και η βραζιλιάνικη".

Οι άνθρωποι που εμφανίζουν υψηλότερα ιικά φορτία, σημαίνει ότι έχουν περισσότερο ιό στο λαιμό τους. Έτσι, όταν ένας τέτοιος ασθενής βρεθεί σε έναν κλειστό χώρο με άλλους, μπορεί να μολύνει περισσότερους συνανθρώπους του.  "Έτσι έχουμε περιστατικά υπερμετάδοσης". εξήγησε ο κ. Ζαφειρόπουλος.

Η παρουσία του βρετανικού στελέχους θα έπρεπε να μας κάνει να επανεξετάσουμε τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας, είναι η άποψη που διατύπωσε ο κ. Ζαφειρόπουλος. Ο ίδιος δηλώνει "οπαδός" των "σύντομων αλλά πολύ αυστηρών lockdown" για να "μηδενίσουμε κρούσματα". Οι τελικές αποφάσεις, μολαταύτα, λαμβάνονται από την κυβέρνηση κατόπιν των εισηγήσεων των ειδικών, που έχουν οριστεί και βρίσκονται σε επιτελικές θέσεις.

Ακούστε τη συνέντευξη του κ.Αλέξανδρου Ζαφειρόπουλου στο Livetalks και τον Αντώνη Παντινάκη: 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση