Αλ.Τσίπρας: "Μέσα στο 2019 τα έργα για τον ΒΟΑΚ"

Β.Λαμπρινός: "Χρειάζονται και οι δήμοι στήριξη" - Στ. Αρναουτάκης: "Η αποκέντρωση είναι η μοναδική βιώσιμη λύση ανάπτυξης" - Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Κόσμος είχε ήδη αρχίσει από νωρίς να συγκεντρώνεται προκειμένου να περάσει από τον ασφυκτικό έλεγχο και να εισέλθει στην αίθουσα για να παρακολουθήσει την ομιλία του Αλ.Τσίπρα. Στην αντίπερα όχθη βρέθηκαν οι διαδηλωτές που με δυο διαφορετικές πορείες, από το Εργατικό Κέντρο και την πλατεία Κορνάρου σκόπευαν να καταλήξουν στην πλατεία Ελευθερίας, κάτι που ωστόσο δεν κατέστη εφικτό, λόγω των αστυνομικών μέτρων.

Εν τω μεταξύ τα μέτρα ασφαλείας τόσο περιμετρικά της πλατείας Ελευθερίας όσο και εντός του "Αστόρια" είναι δρακόντεια αλλά και πρωτόγνωρα για πολιτική εκδήλωση στην Κρήτη (δείτε εδώ). Οι πύλες ανίχνευσης μετάλλων που έχουν εγκατασταθεί στο "Αστόρια" προκαλούν γκρίνια, συνωστισμό και αναπόφευκτη καθυστέρηση.

Στο βήμα ανέβηκε πρώτος ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος ξεκίνησε απευθύνοντας συλλυπητήρια για το θάνατο του Αντώνη Κούτη

Την ευθύνη όσων εκφέρουν δημόσιο λόγο να εκπαιδεύσουν τον κόσμο να αποδέχεται και εντέλει να απαιτεί την αποτύπωση της πραγματικότητας, επεσήμανε ο Δήμαρχος Ηρακλείου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Βασίλης Λαμπρινός, στην ομιλία του κατά το κλείσιμο του 3ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 21 Σεπτεμβρίου, στο κινηματοθέατρο «Αστόρια».

Παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο Δήμαρχος μίλησε για τα προβλήματα του Ηρακλείου και στάθηκε ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα εκπόνησης ενός μακρόπνοου σχεδιασμού για την ανασυγκρότηση της χώρας, ο οποίος δεν θα εξαρτάται από τα πρόσωπα που εναλλάσσονται στην εξουσία. Παράλληλα, τόνισε ότι τα αποσπασματικά έργα - βιτρίνας αποτελούν μέρος του προβλήματος της χώρας, ενώ απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Η Ελλάδα χρειάζεται αναντίρρητα επανεκκίνηση - και η Κρήτη έχει ανάγκη τα μεγάλα έργα υποδομής, που εκκρεμούν εδώ και χρόνια.

Αλλά κάθε επανεκκίνηση που δεν πατά γερά στην πραγματικότητα, δεν είναι επανεκκίνηση, είναι απλώς επανάληψη των ίδιων λαθών. Η αποδοχή της πραγματικότητας, είτε είναι ευχάριστη, είτε δυσάρεστη, απαιτεί εκπαίδευση. Και η ευθύνη για να εκπαιδεύσουμε τους πολίτες να αποδέχονται, να απαιτούν και εντέλει να εκτιμούν την αποτύπωση της πραγματικότητας στον δημόσιο λόγο, ανήκει σε εμάς που τον εκφέρουμε».

Με καθυστέρηση 40 λεπτών, από το προγραμματισμένο, ξεκινησε η εκδήλωση για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, στο κινηματοθέατρο "Αστόρια", μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, για τη σύνοψη του Περιφερειακού Συνεδρίου με τους υπουργούς που συμμετείχαν στις εργασίες του, τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό. 

Στις 21.00 ανέβηκε στο βήμα ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τους χαιρετισμούς του δημάρχου Ηρακλείου, Β.Λαμπρινού και του περιφερειάρχη Κρήτης, Στ.Αρναουτάκη.

Στα σκαριά έργα πνοής για την Κρήτη 

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στα έργα που προγραμματίζονται για την Κρήτη το επόμενο χρονικό διάστημα. 

Σημείωσε ότι η μελέτη για τον ΒΟΑΚ θα δημοπρατηθεί μέσα στον Οκτώβριο του 2017 και οι εργασίες θα ξεκινήσουν το 2019. Αναφορικά με το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι έχει επιλεγεί η μορφή της εταιρίας που θα το αναλάβει, καθώς και τα ανταποδοτικά τέλη για την τοπική αυτοδιοίκηση και το υπουργείο Υποδομών.

Ανέφερε ότι σε εξέλιξη βρίσκονται και άλλα έργα υποδομών, όπως ο κόμβος της Αγίας Πελαγίας, το έργο ύδρευσης στο οροπέδιο Λασιθίου, και τα βελτιωτικά έργα στο αεροδρόμιο Ηρακλείου. Σημείωσε ότι επίσης σχεδιάζεται η υλοποίηση έργων που αφορούν τους κάθετους προς τον ΒΟΑΚ άξονες, και ακόμα η πραγματοποίηση βελτιωτικών εργασιών στο αεροδρόμιο των Χανίων.

"Η μέχρι τώρα εμπειρία από όλα αυτά τα συνέδρια που έχουν στόχο να συνθέσουμε όλοι μαζί το σχέδιο μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση και να έχουμε τον περιφερειακό σχεδιασμό στις 13 Περιφέρειες και όλοι αυτοί μαζί να συνθέσουμε τον εθνικό σχεδιασμό, είναι κάτι παραπάνω από θετική" - είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην Κρήτη, χαρακτηρίζοντάς την ένα καλό παράδειγμα για το τί εννοούμε παραγωγική ανασυγκρότηση. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ανασυγκρότηση είναι, πριν απ' όλα, η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας και η αύξηση της απασχόλησης, της σταθερής και μόνιμης απασχόλησης.

«Είμαστε εδώ για να παλέψουμε ενάντια στις ανισότητες»

«Κάποιοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν τη πολιτική τους επιλογή να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των λίγων και των ισχυρών, λέγοντάς μας πως η ανισότητα είναι στην φύση της ανθρώπινης κοινωνίας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, στο Ηράκλειο.

«Δε ξέρω πού το ‘χουν βρει αυτό γραμμένο», σχολίασε, για να τονίσει: «Αυτό που εγώ ξέρω είναι ότι η αναδιανομή του πλούτου, η κοινωνική προστασία, η στήριξη των μικρών απέναντι στους μεγάλους, των ανίσχυρων απέναντι στους ισχυρούς αποτελούν κατακτήσεις του σύγχρονου πολιτισμού μας».

Επισήμανε ότι αυτές είναι «κατακτήσεις πολύ μεταγενέστερες από τον πρωτόγονο νεοφιλελευθερισμό τύπου ζούγκλας, στον οποίον ο ισχυρότερος τρώει τον πιο αδύναμο». Είπε ότι «αυτόν τον πρωτόγονο νεοφιλελευθερισμό επαγγέλλεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως αναπτυξιακή προοπτική και μοντέλο σταθερό για την χώρα».

«Εμείς λοιπόν», υπογράμμισε, «είμαστε εδώ για να κινήσουμε προς τα μπρός το τροχό της ιστορίας. Για να παλέψουμε ενάντια στις ανισότητες».

Δίκαιη ανάπτυξη

«Η Περιφέρεια της Κρήτης είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για να προσδιορίσουμε τι εννοούμε όταν μιλάμε για ανασυγκρότηση, για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο», είπε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ανασυγκρότηση είναι, πριν απ’ όλα, η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας και η αύξηση της απασχόλησης, της σταθερής και μόνιμης απασχόλησης.

«Στόχος είναι η αποκατάσταση ενός αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου για τους εργαζόμενους και η εξασφάλιση της προσφοράς ικανοποιητικών κοινωνικών υπηρεσιών», σημείωσε, εξηγώντας ότι αυτό περιγράφει τον όρο «Δίκαιη Ανάπτυξη», «δηλαδή, ανάπτυξη, της οποίας το όφελος διαχέεται στην κοινωνία και δεν λειτουργεί ως εργαλείο συσσώρευσης πλούτου για κάποιους λίγους και ισχυρούς».

Στο βήμα ανέβηκε ακολούθως ο περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη για αποκέντρωση, λύση που προέταξε ως τη μόνη βιώσιμη, αναπτυξιακή λύση.

Αίσθηση προκάλεσε η έκκληση για συνδρομή της Πολιτείας στην υπόθεση της απαγωγής Λεμπιδάκη, της υπόθεσης που έχει συγκλονίσει ολόκληρη την Κρήτη.

Ο Περιφερειάρχης στη ομιλία του έθεσε στον πρωθυπουργό, το αναπτυξιακό πλαίσιο της Κρήτης με έμφαση τον ΒΟΑΚ.

Ο Περιφερειάρχης απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό παρουσία Υπουργών, Βουλευτών, Αυτοδιοικητικών, φορέων, πολιτών στο κινηματοθέατρο Αστόρια του Ηρακλείου τόνισε ότι η Κρήτη έχει τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης, η Περιφέρεια έχει «συστρατευθεί» προς την κατεύθυνση αυτή με τους φορείς, τα εκπαιδευτικά-ερευνητικά ιδρύματα, παραγωγικές τάξεις, τονίζοντας με έμφαση ότι, η περιφερειακή ανάπτυξη προϋποθέτει και περιφερειακή διακυβέρνηση άλλου τύπου και σε αυτή την διακυβέρνηση είναι η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων, η συμμετοχή και διαβούλευση. Ο Περιφερειάρχης παράλληλα άσκησε κριτική στη  κεντρική διοίκηση κάνοντας λόγο για πολιτική ατροφία, στην άρνηση της να εκχωρήσει περαιτέρω αρμοδιότητες και πόρους, και ότι οι Περιφέρειες αποτελούν αντίβαρο στο υπερτροφικό και αναποτελεσματικό Κράτος.

Ο κ. Αρναουτάκης αναφερόμενος στις προτεραιότητες της Περιφέρειας είπε, ότι, οι υποδομές είναι ζωτικής ανάγκης όπως ο ΒΟΑΚ, το αεροδρόμιο στο Καστέλι, ο Νότιος Οδικός Άξονας, οι κάθετοι οδικοί άξονες, βρίσκονται στο πρώτο πλάνο του ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Κρήτης. Για την Περιφέρεια, τόνισε, ότι,  «η κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης  με τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με ρήτρα διαθεσιμότητας, αποτελεί την κορυφαία αναπτυξιακή προτεραιότητα. Πρόκειται για ένα έργο που ενώνει το νησί από το ένα άκρο στο άλλο, από την Κίσσαμο ως τη Σητεία.  Με το έργο αυτό η Κρήτη δεν θα επιλύσει μόνο ένα χρόνιο πρόβλημα, αλλά και θα ανατροφοδοτήσει την ανάπτυξή της.  Απευθύνω θερμή παράκληση σε όλους τους συναρμόδιους υπουργούς να παρακολουθήσουν στενά τα ζητήματα με τις τιμές των απαλλοτριώσεων για τις εκτάσεις γύρω από το αεροδρόμιο.  Κερδίζοντας το στοίχημα του αεροδρομίου, η Κρήτη καθίσταται αερομεταφορικός κόμβος, απογειώνοντας την ανάπτυξή της».

Ο Περιφερειάρχης στην ομιλία του αναφέρθηκε στις δράσεις και στα έργα της Περιφέρειας, στην υλοποίηση του ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020, στην ανάπτυξη του τουρισμού και του πρωτογενή τομέα, το περιβάλλον, ενέργεια, στον εκσυγχρονισμό των υποδομών, στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού, στην έρευνα-καινοτομία, «έξυπνη εξειδίκευση» και τα αποτελέσματα τους να περάσουν την πραγματική οικονομία κ.α.

«Η πιο αποτελεσματική διασύνδεση του αγροτικού τομέα με τον τουρισμό θα μπορούσε να επιφέρει πολλά περισσότερα, η βούληση υπάρχει και είναι ζήτημα καλύτερης οργάνωσης και σχεδιασμού που πρέπει να επιλύσουμε», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημείωσε ότι προς την κατεύθυνση αυτή, εργάζεται το Φόρουμ αγροδιατροφής- βιομηχανίας – τουρισμού που έχει συσταθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης, στοχεύοντας να συνδέσει με συγκεκριμένες πολιτικές και κίνητρα τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα με την μεταποιητική βιομηχανία και το τουριστικό σύμπλεγμα.

«Η ποιοτική ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, αφορά κυρίως την βελτίωση της ποιότητας των εξαγωγών, την τυποποίηση και την πιστοποίηση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι η βιομηχανία και η μεταποίηση αποτελούν έναν από τους βασικούς αναπτυξιακούς πυλώνες στους οποίους στοχεύει το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα.

Επισήμανε ότι στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο που υλοποιεί η κυβέρνηση, η βιομηχανία, η μεταποίηση και η αγροδιατροφή είναι τομείς προτεραιότητας, κατεύθυνση, όπως είπε, που επιβεβαιώνεται και από τους επενδυτές.

Ο τομέας της οικονομίας έδωσε φέτος μεγάλη ώθηση στους ρυθμούς ανάπτυξης

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο τομέας της οικονομίας, φέτος, έδωσε τόσο μεγάλη ώθηση στους ρυθμούς ανάπτυξης, ώστε να αναγκάζεται σήμερα ο ΟΟΣΑ να αναθεωρεί τις προβλέψεις του και να μιλά για ποσοστά που θα αγγίξουν και θα ξεπεράσουν το 3% ανάπτυξη στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Παρατήρησε ότι πρόκειται για ποσοστά που συγκαταλέγονται στους τέσσερις υψηλότερους τριμηνιαίους ρυθμούς σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Ενθαρρύνουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και τους επενδυτές

«Για εμάς η δίκαιη τουριστική ανάπτυξη σημαίνει και ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών εργασίας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «για μας τουριστική ανάπτυξη και επενδύσεις σημαίνει θέσεις εργασίας».

Αναφέρθηκε σε ένα θέμα που απασχολεί, όπως είπε, τους εργαζόμενους στην Κρήτη και αφορά στην αδήλωτη εργασία και ειδικότερα στη μαθητεία στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Επισήμανε ότι από το 2010 ισχύει το καθεστώς που ορίστηκε από μια Κοινή Υπουργική Απόφαση και επιτρέπει την απασχόληση μαθητευόμενων στις τουριστικές επιχειρήσεις, ως το ποσοστό του 17%, και έως τον αριθμό των 40 εργαζομένων. Πρόσθεσε ότι ακόμη είχε θεσμοθετηθεί η απασχόληση μαθητευόμενων από σχολές άλλων χωρών της ΕΕ, ή ακόμα και τρίτων χωρών, από τη στιγμή που υπάρχουν διμερείς συμβάσεις.

Ανήγγειλε ότι η κυβέρνηση σήμερα προετοιμάζει μια νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα επαναπροσδιορίζει την αναλογία εργαζόμενων – μαθητευόμενων και με την οποία επανεξετάζεται ο ορισμός του μισθού του μαθητευόμενου, στο 60% του κατώτατου που ισχύει στη χώρα. Επιπλέον, μελετά και την απαγόρευση της υπερωριακής απασχόλησης.

Σημείωσε ότι «εμείς δεν είμαστε γενικά με την επιχειρηματικότητα», αλλά «είμαστε με την επιχειρηματικότητα που σέβεται την εργασία και το φυσικό περιβάλλον». «Δεν είμαστε με τους λογείς εκβιαστές, ούτε με τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που λεηλάτησαν το δημόσιο πλούτο και εκμεταλλεύτηκαν την εργατική δύναμη», σημείωσε, σχολιάζοντας ότι «αυτούς τους χαρίζουμε στις κυβερνήσεις του χθες, τα συμφέροντα των οποίων εκπροσώπησαν».

Αντίθετα, υπογράμμισε ότι αυτή η κυβέρνηση στηρίζει και ενθαρρύνει την υγιή επιχειρηματικότητα και τους επενδυτές που έρχονται όχι να λεηλατήσουν αλλά να στηρίξουν το τόπο, τους ανθρώπους του και τις αξίες του.

Έργα υποδομών στην Κρήτη

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι σήμερα η κυβέρνηση είναι σε θέση να παρουσιάσει το σχέδιό της που θα καταλήξει στην έναρξη των εργασιών για τον Βόρειο Οδικό ‘Αξονα Κρήτης, πριν ολοκληρωθεί η τρέχουσα θητεία της κυβέρνησης.

Είπε ότι η μελέτη για τον ΒΟΑΚ που διασφαλίζει τον ενιαίο σχεδιασμό του έργου από το Καστέλι Κισσάμου ως την Σητεία, θα δημοπρατηθεί μέσα στον Οκτώβριο του 2017. Ειδικότερα, είπε ότι για το πιο ώριμο τμήμα του ΒΟΑΚ, από τα Χανιά έως τον ‘Αγιο Νικόλαο, ο διαγωνισμός για την κατασκευή του θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2018, με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου.

«Εκτιμάμε, λοιπόν, ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2019. Και θα είμαστε εδώ, εγώ με τον Περιφερειάρχη για να βρεθούμε στην έναρξη των εργασιών», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Το έργο θα ολοκληρωθεί σε 4 ως 5 χρόνια από την έναρξη του, αλλά απ’ ό,τι βλέπω πάλι θα είμαστε εμείς εδώ, εγώ και ο Περιφερειάρχης», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, εν μέσω χειροκροτημάτων.

Αναφορικά με το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι έχει επιλεγεί η μορφή της εταιρίας που θα το αναλάβει, καθώς και τα ανταποδοτικά τέλη για την τοπική αυτοδιοίκηση και το υπουργείο Υποδομών.

Επίσης, καθορίστηκε ότι ένας χώρος έκτασης 1000 τμ θα διαμορφωθεί κατάλληλα για διεξαγωγή Συνεδρίων και Εκθέσεων τοπικών προϊόντων. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η πραγματοποίηση αυτών των έργων και η λειτουργία τους θα οδηγήσουν σε υπολογίσιμη αύξηση της απασχόλησης.

Ανέφερε ότι σε εξέλιξη βρίσκονται και άλλα έργα υποδομών, όπως ο κόμβος της Αγίας Πελαγίας, το έργο ύδρευσης στο οροπέδιο Λασιθίου, και τα βελτιωτικά έργα στο αεροδρόμιο Ηρακλείου. Σημείωσε ότι επίσης σχεδιάζεται η υλοποίηση έργων που αφορούν τους κάθετους προς τον ΒΟΑΚ άξονες, και ακόμα η πραγματοποίηση βελτιωτικών εργασιών στο αεροδρόμιο των Χανίων.

Ιδιαίτερη βαρύτητα στον ρόλο της Κρήτης ως ενεργειακού κόμβου

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι η ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης, που θα την μετατρέψει σε ενεργειακό κόμβο, αυξάνοντας τις θέσεις εργασίας και μειώνοντας την επιβάρυνση των νοικοκυριών, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σημείωσε πως είναι σημαντικό να εστιάσουμε και στον ρόλο της Κρήτης ως ενδιάμεσου σταθμού στα ενεργειακά έργα. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο καλώδιο Eurasia Interconnector που θα συνδέει τα ηλεκτρικά δίκτυα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Κρήτης, αλλά και στον αγωγό Eastmed που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη, μέσω Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας. Επισημαίνεται ότι για την προώθηση του έχει υπογραφεί κοινή διακήρυξη μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Υπογράμμισε και τη σημασία της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, που έχει φέρει την Κρήτη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πετρελαϊκών εταιριών.

«Όλα αυτά τα έργα μαζί θα αυξήσουν τη σημασία της Κρήτης, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η κατασκευή τους θα προχωρήσει στο πλαίσιο των αυστηρότερων προτύπων της διεθνούς πρακτικής για την προστασία του περιβάλλοντος.

Συνεργασία υπ. Παιδείας με εκπαιδευτικά και τεχνολογικά ιδρύματα της Κρήτης

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε από το Ηράκλειο, ότι στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συνεδρίου, συμφωνήθηκε ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας, το Πανεπιστήμιο, το Πολυτεχνείο, το ΤΕΙ Κρήτης και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), μια από κοινού ημερίδα, προκειμένου να καθοριστούν τα συγκεκριμένα διετή προγράμματα που θα υλοποιηθούν στην Κρήτη για αποφοίτους των ΕΠΑΛ. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τα προγράμματα που έχουν θεσμοθετηθεί στον νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα δίνουν επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προσόντων.

Όπως ανακοίνωσε, η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου και θα είναι η πρώτη στην χώρα.

Επίσης, ανέφερε πως συμφωνήθηκε η ενεργή συμμετοχή του Πανεπιστημίου, του Πολυτεχνείου και του ΤΕΙ Κρήτης, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, στον επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών του λυκείου.

Η Κρήτη θα ενισχυθεί με 25 μονάδες Υγείας

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η μεταρρύθμιση που θα αλλάξει τον χάρτη της δημόσιας υγείας σε ολόκληρη την χώρα, είναι αυτή που προωθεί η κυβέρνηση αυτή την περίοδο και αφορά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο αυτής της μεταρρύθμισης και σε πρώτη φάση, η Κρήτη θα ενισχυθεί με 25 Τοπικές Μονάδες Υγείας.

«Με άμεσα αποτελέσματα για την καλύτερη λειτουργία συνολικά του συστήματος δημόσιας υγείας, αλλά και για την ποιότητα ζωής των τοπικών κοινωνιών και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του νησιού», τόνισε.

Αναφέρθηκε και σε μια σημερινή εξέλιξη, την ένταξη έργου για την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, συνολικού ύψους 9.1 εκατ. ευρώ, το οποίο συγχρηματοδοτείται από τις δημόσιες δαπάνες.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ