ΚΡΗΤΗ

Αλλάζει το καθεστώς στις ΔΕΥΑ: Υπό εξέταση μόνο μία ανά νομό

Τι ζήτησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης

Αλλάζει το καθεστώς στις ΔΕΥΑ: Υπό εξέταση μόνο μία ανά νομό

Αλλαγές στο καθεστώς των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Άρδευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) εξετάζει η κυβέρνηση με το "μενού" να περιλαμβάνει συγχωνεύσεις ανά περιφερειακή ενότητα.

Η συζήτηση έγινε, προ ημερών, στο περιθώριο σύσκεψης στο Επιμελητήριο Ηρακλείου υπό τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, με τη συμμετοχή τοπικών φορέων.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Cretalive ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Ηρακλείου, Γιώργος Βουρεξάκης, στη συζήτηση τονίστηκε ότι «δεν θα ισχύσει πλέον η αρχική σκέψη της κυβέρνησης για συνένωση τους ανά περιφερειακή ενότητα (μόλις 13) αλλά εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνουν Δ.Ε.Υ.Α. ανά νομό. Αυτό σίγουρα αποτελεί μία θετική εξέλιξη», όπως είπε.

Τι προτείνεται για την Κρήτη

Σε ότι αφορά στην Κρήτη ο Γιώργος Βουρεξάκης θα προτείνει να γίνουν εθελούσιες συγχωνεύσεις μεταξύ των Δ.Ε.Υ.Α. Σε κάθε περίπτωση όμως οι τελικές προτάσεις πρόκειται να κατατεθούν σε συνάντηση που θα γίνει εν ευθέτω χρόνω στην Αθήνα. Αυτό που προκρίνεται είναι να γίνει μία Δ.Ε.Υ.Α. ανά νομαρχιακή περιφερειακή ενότητα.

"Βέβαια για τον νομό Ηρακλείου η πρόταση είναι να γίνουν δύο Δ.Ε.Υ.Α", εξηγεί ο κ. Βουρεξάκης.

Υπό εξέταση θα τεθεί το ζήτημα της τιμολόγησης του νερού ανάλογα με το κόστος του κυβικού. "Δεν μπορεί να υπάρξει ενιαίο τιμολόγιο ενώ έχουμε 67 γεωτρήσεις από τα 400 μέτρα με τεράστιο ενεργειακό κόστος αλλά αυτό είναι μία υπό συζήτηση λεπτομέρεια".

Στις 11 Ιουλίου 2024 πρόκειται να επισκεφθεί την Κρήτη και συγκεκριμένα τα γραφεία της Δ.Ε.Υ.Α.Η. ο Δρ. Δημήτριος Ψυχογυιός, Αν. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Αντιπρόεδρος Α’ της ΡΑΑΕΥ όπου θα έχει συζητήσεις και επαφές σχετικά με το θέμα.

5,2 εκατ. πολίτες εξυπηρετούνται από 126 Δ.Ε.Υ.Α.

Στην Ελλάδα οι Δημοτικές Επιχειρήσεις ‘Ύδρευσης – Αποχέτευσης, οι Δ.Ε.Υ.Α., που ιδρύθηκαν από τους Δήμους και λειτουργούν ως κοινωφελείς, ανταποδοτικές και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις από το 1980, με δικό τους θεσμικό πλαίσιο, το οποίο αναθεωρήθηκε και εκσυγχρονίσθηκε (ν. 1069/80), παρέχουν καθαρό και υγιεινό νερό και υπηρεσίες αποχέτευσης σε 5,2 εκατομμύρια πολίτες, δηλαδή στον μισό πληθυσμό της Ελλάδας, σε 126 από τους 325 Δήμους της χώρας, στους οποίους δεν περιλαμβάνονται οι δύο μεγάλες πόλεις της χώρας, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

Τον Νοέμβριο του 2023 ανακοινώθηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για αναγκαστικές συνενώσεις των Δ.Ε.Υ.Α. και των Δήμων με υπηρεσία ύδρευσης με στόχο τις οικονομίες κλίμακος.

Πρόσφατα, το θεσμικό τοπίο μέσα στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι Δ.Ε.Υ.Α. μεταβλήθηκε, αφού οι Δ.Ε.Υ.Α. υπήχθησαν στον έλεγχο, την εποπτεία και τη ρυθμιστική της ΡΑΕ που μετονομάσθηκε σε ΡΑΑΕΥ. Η υπαγωγή αυτή βρήκε τις Δ.Ε.Υ.Α. αποδυναμωμένες, τόσο οργανωτικά λόγω της υποστελέχωσης, όσο και οικονομικά λόγω του υψηλότατου ενεργειακού κόστους που αντιμετωπίζουν. Ταυτόχρονα, από το νέο θεσμικό πλαίσιο επιφορτίζονται με σοβαρές υποχρεώσεις στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν για να συνεχίσουν να λειτουργούν, αναφέρεται στον ιστότοπο της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης- Αποχέτευσης (E.Δ.Ε.Υ.Α.).

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση