ΚΡΗΤΗ
"Ακτινολόγοι του ΠΑΓΝΗ καλύπτουν εφημερίες και στο Βενιζέλειο"
"Με μετακινήσεις προσωπικού μπαλώνονται οι κενές θέσεις στα νοσοκομεία" λέει η παράταξη Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών
Τον άμεσο τερματισμό της πρακτικής με τη μετακίνηση γιατρών για την κάλυψη των κενών θέσεων στα νοσοκομεία ζητά σε ανακοίνωσή της η παράταξη Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ). Παράλληλα, καταγγέλλει πως με πρόσφατο "εντέλλεσθε" ακτινολόγοι του ΠΑΓΝΗ υποχρεώνονται να καλύπτουν τα κενά της ειδικότητάς τους στο Βενιζέλειο. Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η παράταξη αναφέρει:
"Με μετακινήσεις προσωπικού συνεχίζει να μπαλώνεται μέρος των κενών θέσεων των νοσοκομείων, προκειμένου να μειωθεί το κόστος λειτουργίας τους. Με πρόσφατο εντέλλεσθε της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ, ακτινολόγοι του ΠΑΓΝΗ υποχρεώνονται να καλύπτουν εφημερίες και στο Βενιζέλειο.
Το ακτινολογικό του Βενιζελείου αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης μετά από διαδοχικές (τουλάχιστον 4) παραιτήσεις γιατρών τα τελευταία έτη (κυρίως εξαιτίας αυξημένης εντατικοποίησης), με αποτέλεσμα να αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί στις εφημεριακές ανάγκες και οι αναμονές για αξονική/μαγνητική να έχουν αυξηθεί. Μάλιστα, το Βενιζέλειο, όπως και το ΠΑΓΝΗ, δέχεται συχνά περιστατικά από το Λασίθι για διενέργεια αξονικών, αφού στα νοσοκομεία του νομού δεν εφημερεύει ακτινολόγος πάνω από μια βδομάδα το μήνα.
Από την άλλη το ακτινολογικό του ΠΑΓΝΗ εφημερεύει καθημερινά για ασθενείς με βαριά οξέα εγκεφαλικά επεισόδια (και άλλα σοβαρά περιστατικά), που διακομίζονται από όλη την Κρήτη και το νοτιοανατολικό Αιγαίο. Το τμήμα δεν έχει ενισχυθεί με πρόσθετο προσωπικό (εκτός από έναν μόνο νευροακτινολόγο), ενώ έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, με άνοιγμα δεύτερου αξονικού και μαγνητικού τομογράφου και διενέργεια θρομβεκτομών και εμβολισμών εγκεφαλικών αγγείων στη μονάδα επεμβατικής ακτινολογίας.
Αντί να καλυφθούν και οι 5 κενές θέσεις ακτινολόγων του Βενιζελείου με μόνιμο προσωπικό, οι ακτινολόγοι του ΠΑΓΝΗ καλούνται να δουλεύουν περισσότερο και μετατρέπονται σε «περιοδεύοντα θίασο», προκειμένου να καλύψουν ταυτόχρονα ανάγκες και των δύο νοσοκομείων. Οι μετακινήσεις αυτές, αντί να λύσουν, θα προκαλέσουν πρόβλημα και στη λειτουργία του ακτινολογικού του ΠΑΓΝΗ, υποβαθμίζοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και διαταράσσοντας τις συνθήκες εργασίας των γιατρών του.
Η υποστελέχωση, η εντατικοποίηση, οι παραιτήσεις και οι μετακινήσεις είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής κρατικής υποχρηματοδότησης της υγείας. Προκειμένου οι δημόσιες δομές υγείας να προσαρμοστούν στους ελλιπέστατους κρατικούς προϋπολογισμούς, υπολειτουργούν με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό, το οποίο εξαναγκάζεται σε εξουθενωτικά ωράρια (υπερεφημέρευση, περικοπή ρεπό/αδειών) και μετακινήσεις, που οδηγούν σε σωρεία παραιτήσεων.
Τα προβλήματα θα επιδεινωθούν με την υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδίων για το «νέο ΕΣΥ». Ήδη προχωρά η αξιολόγηση των νοσοκομείων αξιοποιώντας ως εργαλείο τα DRGs. Σε νοσοκομεία (όπως του Λασιθίου και το Βενιζέλειο), που «παράγουν λιγότερο έργο» και έχουν μειωμένη πληρότητα (λόγω υποστελέχωσης), θα κατανέμονται ακόμη λιγότεροι πόροι, κι έτσι θα υποβαθμίζονται περαιτέρω και θα συγχωνεύονται με γειτονικά νοσοκομεία. Ο νέος υγειονομικός χάρτης της Κρήτης περιλαμβάνει ένα μόνο νοσοκομείο-κόμβο, το ΠΑΓΝΗ, το οποίο όμως δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της περίθαλψης των ασθενών όλου του νησιού. Στα πλαίσια των συγχωνεύσεων, θα αυξηθούν και οι μετακινήσεις προσωπικού, το οποίο θα υποχρεώνεται να μπαλώνει ταυτόχρονα κενά στα πιο υποστελεχωμένα κοντινά νοσοκομεία.
Αντί για ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό, το Υπουργείο παρουσιάζει ως λύση την επέκταση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας τους, με την παραχώρηση υποστελεχωμένων υπηρεσιών σε ιδιώτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ανάθεση των διαγνώσεων του αξονικού και του μαγνήτη του Γ.Ν. Νίκαιας σε ιδιωτική εταιρεία και η παράδοση της καθαριότητας-σίτισης σε εργολάβους (π.χ. στο Βενιζέλειο). Σκοπός είναι η απαλλαγή του κράτους από τις «ανεπιθύμητες» δαπάνες για την υγεία και η μετακύλισή τους στους ίδιους τους ασθενείς, είτε άμεσα (π.χ. στα απογευματινά χειρουργεία) είτε έμμεσα (μέσω ασφαλιστικών ταμείων). Αποτέλεσμα των ΣΔΙΤ και της μετατροπής των δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ είναι ο περιορισμός και η υποβάθμιση της δωρεάν περίθαλψης αλλά και η επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων των υγειονομικών.
Απαιτούμε ουσιαστικές λύσεις με μόνιμες προσλήψεις και όχι προσωρινά μπαλώματα με μετακινήσεις. Διεκδικούμε:
- Να σταματήσουν οι μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ νοσοκομείων
- Άμεση ταυτόχρονη προκήρυξη όλων των κενών θέσεων ακτινολόγων του Βενιζελείου με κίνητρα
- Επικαιροποίηση οργανισμών των νοσοκομείων με αύξηση οργανικών θέσεων (π.χ. ακτινολόγων ΠΑΓΝΗ), ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες
- Ουσιαστικές αυξήσεις μισθών. Διπλασιασμός αποζημίωσης εφημεριών, αυτοτελής μειωμένη φορολόγηση τακτικών εφημεριών
- Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας με αυξημένη κρατική χρηματοδότηση"
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο