ΚΡΗΤΗ
Το Airbnb "στέλνει" φοιτητές σε...αποθήκες!
Εκτός από τους φοιτητές, αδυναμία εύρεσης στέγης στην Κρήτη αντιμετωπίζουν τόσο οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, όσο και οι στρατιωτικοί!
του Αντώνη Παντινάκη
Μια άλλη... αποκέντρωση βρίσκεται σε εξέλιξη σε Ρέθυμνο και Χανιά! Οι περιορισμένες επιλογές σε σπίτια στρέφουν τους φοιτητές στα πέριξ των πόλεων! Κι έτσι περιοχές όπως ο Γάλλος, ο Κουμπές, τα Περβόλια και ο Πλατανιάς στο Ρέθυμνο, αλλά και ο Πλατανιάς στα Χανιά, αίφνης έχουν αποκτήσει μεγάλο... σουξέ! Αιτία, το Airbnb, η βραχυχρόνια μίσθωση σπιτιών για την οποία γράψαμε και χθες.
Οι ιδιοκτήτες σπιτιών λειτουργούν πια... αυτόνομα. Σπανίως χρειάζονται την βοήθεια μεσίτη. «Βάζουν αγγελία ή ενοικιαστήριο και μέσα σε δύο μέρες έχουν βρει ενοικιαστή», δηλώνει στο Cretalive ο κ. Αντώνης Πάγκαλος, μεσίτης στο επάγγελμα.
Ο ίδιος περιγράφει πρωτοφανείς καταστάσεις για τα δεδομένα του Ρεθύμνου: «Τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πάρα πολύ. Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση. Γονείς και φοιτητές τρέχουν από πολυκατοικία σε πολυκατοικία για να κλείσουν σπίτι».
Ενοίκιο όσο ένας... μισθός!
Αν βρεθεί κάτι στο κέντρο, οι τιμές είναι αρκετά «τσιμπημένες»:Τα 35 τμ κοστολογούνται από 350, 380 έως και 400 ευρώ μηνιαίως στις πιο... ακριβές περιπτώσεις! Η τελευταία τιμή, που ισούται σχεδόν με έναν μισθό στην Ελλάδα των τριών μνημονίων, αφορά σπίτι με... θέα το Κρητικό Πέλαγος. «Μιλάμε για διαμέρισμα πλήρως επιπλωμένο, όπως είναι αρκετά πλέον λόγω... airbnb, στο κέντρο, κοντά στη θάλασσα», επισημαίνει ο κ. Πάγκαλος.
Φυσικά, αν κάποιος σταθεί τυχερός μπορεί -έστω και με πολλή αναζήτηση και αρκετή τύχη- να βρει σπίτι με ενοίκιο 300-320, στην «καρδιά» του Ρεθύμνου.
Για την πιο δημοφιλή φοιτητοπεριοχή, την Καλλιθέα, τα μισθώματα δύσκολα «πέφτουν» κάτω από 300 ευρώ, για ένα διαμέρισμα 40 τ.μ σε όροφο πολυκατοικίας.
Αναπόφευκτα λοιπόν, γονείς και φοιτητές, θέλοντας να ισορροπήσουν τον μηνιαίο προϋπολογισμό, ενδιαφέρονται «ζεστά» και για τοποθεσίες πιο απομακρυσμένες απ' τους Τέσσερις Μάρτυρες και την υπόλοιπη, έντονη «ζωή» του Ρεθύμνου. Κι εκεί όμως, η μεγάλη ζήτηση έχει ανεβάσει... στα 280 ευρώ τα ενοίκια, έναντι των 220 που κυμαίνονταν τα προηγούμενα χρόνια!
Αποθήκες, ξενοδοχεία, μεταπτυχιακοί και αναπληρωτές/στρατιωτικοί
Σύμφωνα με τον κ. Πάγκαλο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που νοικιάζουν γκαρσονιέρες για 8μήνες. Όλο τον υπόλοιπο καιρό, όσο δηλαδή η κατοικία τους φιλοξενεί τουρίστες, τα πράγματά τους μεταφέρονται σε... αποθήκες, κατόπιν συνεννόησης με τον σπιτονοικοκύρη!
Το ερώτημα, βεβαίως, είναι πού μένουν όλο το υπόλοιπο... διάστημα, αν χρειαστεί να βρίσκονται στο Ρέθυμνο! Πιθανότατα, σε κάποιο δωμάτιο ξενοδοχείου, όπως ακριβώς πράττουν (κατά κόρων) πολλοί μεταπτυχιακοί φοιτητές που αδυνατούν να εγκατασταθούν «μόνιμα» στην πόλη.
Εκτός από τους φοιτητές, αδυναμία εύρεσης στέγης αντιμετωπίζουν τόσο οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, όσο και οι στρατιωτικοί!
Πώς λειτουργεί το Airbnb στο Ρέθυμνο
Όπως λέει ο κ. Πάγκαλος, απόδημοι Ρεθυμνιώτες που χρησιμοποιούν τα σπίτια τους «για ένα ή δύο μήνες τον χρόνο, προτιμούν να τα αξιοποιούν μέσω airbnb», απ' τον να έχουν τα ακίνητά τους να «κάθονται»!
Ο κ. Πάγκαλος επιχειρεί να δει «μισογεμάτο» το «ποτήρι» και υποστηρίζει: «Το Airbnb είναι καλό. Βοηθάει κόσμο. Τους προσφέρει οικονομική βοήθεια. Δεν είναι καλό όμως για τους φοιτητές. Γι' αυτό φταίει το γεγονός ότι δεν έχουμε σπίτια. Δεν χτίζονται πολυκατοικίες τα τελευταία χρόνια, με την κρίση που υπάρχει».
Τι συμβαίνει στα Χανιά
Ο πολεοδομικός και ανθρωπογεωγραφικός... χάρτης αλλάζει ταχύτατα και στα Χανιά, όπου βρίσκονται το Πολυτεχνείο Κρήτης αλλά και τμήματα του ΤΕΙ.
Αναπτυσσόμενες περιοχές όπως ο Πλατανιάς έχουν πάρει τα... πάνω τους. Μέσα στην πόλη, οι τιμές έχουν αυξηθεί, ενόσω γονείς και φοιτητές ψάχνουν «για καλά σπίτια», όπως αναφέρει ο κ. Πάγκαλος. Ο τελευταίος τονίζει ότι στις νέες πολυκατοικίες των Χανίων τα περισσότερα διαμερίσματα είναι «κλεισμένα», κάτι που δεν ισχύει για τα πιο παλιά πολυόροφα κτίσματα και τα ισόγεια του κέντρου.