Αγωνία για την επόμενη μέρα του κρητικού μελιού

Επιστημονική διημερίδα το Σαββατοκύριακο στο Ρέθυμνο

Το εξαιρετικής ποιότητας μέλι της Κρήτης έχει σοβαρές προοπτικές, ειδικά μετά την πιστοποίηση του ως ΠΟΠ «πευκοθυμαρόμελο Κρήτης». Στο πλαίσιο αυτό οι μελισσοκομικοί σύλλογοι επιχειρούν να σχεδιάσουν την επόμενη μέρα και για το λόγο αυτό ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ρεθύμνης σε συνεργασία με την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας, το Μελισσοκομικό Σύλλογο Ρεθύμνης «ο Μελισσέας» και το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν Επιστημονική Διημερίδα Μελισσοκομίας με θέμα «ΠΟΠ Κρήτης – η επόμενη μέρα της Κρητικής Μελισσοκομίας» στο Ρέθυμνο στο «Σπίτι του Πολιτισμού» στις 5-6 Μαΐου και ώρα έναρξης 9:00 πμ.

Στην διημερίδα αυτή, η ομάδα που προετοίμασε, κατάθεσε και υποστήριξε την καταχώρηση του πευκοθυμαρόμελου ΠΟΠ Κρήτης θα ενημερώσει τους μελισσοκόμους σ’ όλες τις πτυχές της προσπάθειας καθώς επίσης και για τις διαδικασίες εκείνες που θα πρέπει να ακολουθήσουν για να αναδείξουν τα ξεχωριστά ποιοτικά του χαρακτηριστικά του πευκοθυμαρόμελου ΠΟΠ Κρήτης και να το φέρουν στο ράφι της αγοράς.

Επίσης ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ρεθύμνης θα παρουσιάσει το σύστημα ιχνηλασιμότητας και ελέγχου του Π.Ο.Π. Πευκοθυμαρόμελου Κρήτης το οποίο έχει εκπονήσει.

Ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου, Νίκος Μπιρλιράκης, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Team FM 102 «Πρώτη Γραμμή», αναφέρθηκε στην κρητική μελισσοκομία, αλλά και στις προοπτικές που ανοίγονται για τους μελισσοκόμους του νησιού.

Σημείωσε, μάλιστα, πως είναι σημαντικό ότι στη διημερίδα θα είναι παρόντες κορυφαίοι επιστήμονες, που θα καταθέσουν τις απόψεις τους. «Θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε αρκετούς από τους κορυφαίους επιστήμονες του κλάδου μας. Δεν είναι κάτι που μπορούμε να το πετύχουμε συχνά και είναι μία καλή ευκαιρία για τους κρητικούς μελισσοκόμους. Πιστεύω ότι μετά την διημερίδα θα είμαστε όλοι πλουσιότεροι σε γνώσεις».

ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΣΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

Ο στόχος είναι το προϊόν να επενδύσει στο συγκριτικό του πλεονέκτημα, λέει ο κ. Μπιρλιράκης, γι’ αυτό και έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια δημιουργίας ενός συστήματος «ιχνηλασιμότητας και ελέγχου». Τι είναι, όμως αυτό; «Το πευκοθυμαρόμελο Κρήτης θεσμοθετήθηκε. Πρέπει όμως να συζητήσουμε το μετά. Πως θα περάσουμε στην επόμενη μέρα; Σε αυτό το ερώτημα θα απαντήσει ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ρεθύμνης και όχι μόνο. Έχουμε επεξεργαστεί με δική μας πρωτοβουλία, με δική μας οικονομική και όχι μόνο στήριξη ένα σύστημα ιχνηλασιμότητας και ελέγχου του προϊόντος, θα το παρουσιάσουμε και θα συζητήσουμε πάνω σε αυτό πως μπορούμε, αυτοί που θέλουν, να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα για το προϊόν και τη μελισσοκομία.

Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα δεν είναι η ποσότητα, είναι η ποιότητα. Αυτή πρέπει να αναδείξουμε, αυτή πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ως όπλο για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις.

Το δικό μας μέλι, το οποίο εξαιτίας του ΠΟΠ έχει αναλυθεί διεξοδικά, είναι πολύ πλούσιο και πλουσιότερο από άλλα αντίστοιχα μέλια σε φυσικοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Γιατί το τι αρέσει στον καθένα είναι υποκειμενικό. Το τι περιέχει όμως αυτό είναι αντικειμενικό, ερευνάται και αποδεικνύεται.

Η Ελλάδα βγάζει εξαιρετικά μέλια, τα οποία υπερέχουν από τα μέλια του υπόλοιπου κόσμου. Όσο για το κρητικό μέλι, δεν είναι τυχαίο ότι είναι περιζήτητο από τους τυποποιητές μελιού στην Ελλάδα και όχι μόνο, προκειμένου να αναβαθμίσουν τα μείγματα των μελιών που φτιάχνουν. Κάτι ξέρουν κι αυτοί.

Για να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα, λοιπόν, θα πρέπει να φτιάξουμε ένα σύστημα ιχνηλασιμότητας και ελέγχου, όποιοι θελήσουν να πουλήσουν το μέλι τους ως πευκοθυμαρόμελο Κρήτης, αναζητώντας κάποιες αγορές είτε μεμονωμένα είτε ως ομάδες παραγωγών είτε ως συνεταιρισμοί, θα πρέπει να τους δώσουμε το δικαίωμα μέσα από αυτό το σύστημα να χρησιμοποιήσουν το σήμα και να βγουν στις αγορές.

Εμείς προκειμένου να ισχυροποιήσουμε το σύστημα αυτό, ούτως ώστε αυτοί που θα ενταχθούν να μπορούν με σιγουριά να βγουν σε οποιαδήποτε αγορά εντός και εκτός Ελλάδας, έχουμε προχωρήσει και στην πιστοποίηση του συστήματος ιχνηλασιμότητας και ελέγχου. Δεν κάνουμε μία τυχαία δουλειά και οργανωμένα πρέπει να προχωρήσουμε. Αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη», τόνισε ο κ. Μπιρλιράκης.

ΣΤΟ DNA ΤΩΝ ΚΡΗΤΙΚΩΝ Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ

Η μελισσοκομία έχει ιστορία χιλιάδων χρόνων στην Κρήτη και αυτό συνεχίζεται. Έτσι, ο κ. Μπιρλιράκης εκτιμά ότι βρίσκεται στο …dna των κρητικών, που όμως σήμερα καλούνται να δουν την επόμενη μέρα. Δεν είναι μία διαδικασία χωρίς προβλήματα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητος ένας προγραμματισμός, στη βάση επιστημονικών καθοδηγήσεων, ώστε ο κλάδος να μην καταρρεύσει.

«Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κρητική μελισσοκομία είναι η πολύ μεγάλη μελισσοχωρητικότητα που έχει. Έχουμε υπερβολικά πολλές κυψέλες. Αυτό βέβαια έχει να κάνει και με την παραδοσιακή ενασχόληση των Κρητών με την μελισσοκομία, γιατί έχουμε μελισσοκομική ιστορία χιλιάδων χρόνων. Είναι στο DNA του κρητικού λαού. Γι’ αυτό το λόγο, όμως, πρέπει να προχωρήσουμε οργανωμένα. Δεν είναι δυνατόν να κάνει καθένας ό,τι θέλει. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει ένας προγραμματισμός, με τη βοήθεια της επιστημονικής κοινότητας, που μας έχει βοηθήσει πολλές φορές, και να συνεχίσουμε αν θέλουμε να έχουμε μέλλον. Αλλιώς θα βαλτώσουμε κι εμείς, όπως έχουν βαλτώσει και άλλοι κλάδοι του πρωτογενούς τομέα», είπε ο κ. Μπιρλιράκης.

Όπως και σε άλλα επίπεδα του πρωτογενούς τομέα, και στη μελισσοκομία της Κρήτης το αρνητικό είναι πως η τιμή του παραγωγού είναι πολύ χαμηλή, στα 4,5 ή 5 ευρώ. «Η διάθεση του προϊόντος σε γενικές γραμμές είναι σε καλό επίπεδο, αλλά δεν είναι σε καλό επίπεδο οι τιμές. Δεν είναι δυνατόν ένα εξαιρετικό μέλι, όπως αυτό της Κρήτης, να πουλιέται 4,5 και 5 ευρώ. Είναι ιδιαίτερα χαμηλή η τιμή του παραγωγού. Για να πετύχουμε, όμως, κάτι καλύτερο για το προϊόν μας, πρέπει να γίνουμε πιο υπεύθυνοι, να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας, αλλιώς δεν θα αλλάξει κάτι στο μέλλον», κατέληξε ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου.

Πηγή: goodnet.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ