ΚΡΗΤΗ

Άγκυρα στο Ηράκλειο ρίχνει η "Θάλασσα Αλληλεγγύης"

Εθελοντές στέκονται στο πλευρό ατόμων που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό

No profile pic

Της Κατερίνας Μυλωνά

Ήταν Οκτώβριος του 2019 όταν η κ. Ελευθερία Ιατράκη και ο κ. Μιχάλης Φωτιάδης αποφάσισαν να πλεύσουν σε μια Θάλασσα Αλληλεγγύης με λιμάνι το Ηράκλειο. Τότε, έστησαν το εργαστήρι δημιουργικής ένταξης στο κέντρο του Ηρακλείου με σκοπό, αρχικά, να περάσουν βασικές γνώσεις ραπτικής και στην συνέχεια να δημιουργήσουν ομάδες αλληλο-μάθησης αγγλικών και βασικών γνώσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών για ανθρώπους που ανήκουν σε ομάδες που βιώνουν καθημερινά τον κοινωνικό αποκλεισμό.

«Στην ευρύτερη περιοχή του Ηράκλειου αρκετοί συνάνθρωποί μας, πρόσφυγες, μετανάστες και ντόπιοι που, είτε λόγω της κατάστασης τους ή της έλλειψης γνώσεων, δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας αλλά και σε αυτό που λέγεται δημιουργική κοινωνική ένταξη. Ιδίως οι γυναίκες μετανάστριες δεν έχουν πολλές ευκαιρίες επαφής με τις πραγματικότητες της πόλης μας. Ξεκινήσαμε το εργαστήρι για να μπορέσουμε να δώσουμε αυτό ακριβώς, ευκαιρίες για όσα άτομα ενδιαφέρονται να μάθουν κάτι καινούργιο, δημιουργικό, χρήσιμο και με αυτόν τον τρόπο να βγουν από τα σπίτια τους, να κινηθούν στην πόλη, να νιώσουν κομμάτι της κοινωνίας. Κι αυτό είναι το στοίχημα, να κάνουμε όλοι μας ότι μπορούμε για να μπορέσει η κοινωνία μας να εξελιχθεί σε μια αγκαλιά αλληλεγγύης, ένταξης, αλληλοβοήθειας, σεβασμού στο διαφορετικό και δημιουργικής συνύπαρξης» , αναφέρει στο Cretalive ο κ. Φωτιάδης, ο οποίος, μετά από χρόνια ανθρωπιστικών αποστολών σε όλο τον κόσμο, αγκυροβόλησε στο Ηράκλειο. 

Στο εργαστήρι οι εκπαιδευόμενες μαθαίνουν βασικές τεχνικές ραπτικής σε κύκλους που διαρκούν περίπου τρεις μήνες. Μαθαίνουν να φτιάχνουν και να επιδιορθώνουν αντικείμενα και ρούχα για τις ίδιες και τις οικογένειες τους και γιατί όχι στο μέλλον να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις γνώσεις και σε επαγγελματικό επίπεδο. Πολλά από τα μηχανήματα και αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται στο εργαστήρι είναι από δωρεές ιδιωτών και πολλά από τα χειροτεχνήματα γίνονται από δημιουργική επαναχρησιμοποίηση ρούχων και υφασμάτων. Όλα τα μαθήματα πραγματοποιούνται εντελώς δωρεάν από εθελοντές και στηρίζονται από δωρεές, την διάθεση χειροτεχνημάτων αλλά και από δράσεις αλληλεγγύης. 
 

«Η ανταπόκριση του κόσμου είναι σε γενικές γραμμές θετική. Στα μαθήματα ραπτικής, γυναίκες από διάφορες χώρες και κουλτούρες, μιλώντας διαφορετικές γλώσσες, καταφέρνουν να επικοινωνούν μεταξύ τους στην κοινή γλώσσα της τέχνης και της αλληλοβοήθειας, να χαμογελάνε μετά από όλες αυτές τις κακουχίες, να νιώθουν δυνατές. Αυτό μας δίνει κι εμάς την δύναμη να συνεχίσουμε», προσθέτει η κ. Ιατράκη, που είναι συντονίστρια αλλά και ψυχή των μαθημάτων ραπτικής. 

Το καλοκαίρι που μας πέρασε ξεκίνησαν με την βοήθεια αλληλέγγυων εθελοντών/ριών να λειτουργούν τα τμήματα αλληλο-μάθησης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Αγγλικών για ενήλικες. Δυστυχώς εξαιτίας των lockdown και των υγειονομικών μέτρων που μας έχει επιφέρει ο COVID-19 τα μαθήματα αυτό το διάστημα έχουν ανασταλεί. 

«Για να κρατήσουμε επαφή και με τους μαθητές μας αλλά και για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τους συνανθρώπoυς μας που έχουν βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση λόγω της ανεργίας και της γενικευμένης ένδειας ενεργοποιήσαμε τους ανθρώπους γύρω από το εγχείρημα μας αλλά και πολλούς άλλους και καταφέραμε, με την βοήθειά τους, να συλλέξουμε και να μοιράσουμε σχολικά, τρόφιμα και είδη υγιεινής.

Συμμετείχαμε επίσης σε δράσεις αλληλεγγύης για τους προσφυγικούς καταυλισμούς της Μόριας και της Ριτσώνας, τους πλημμυροπαθείς στην Καρδίτσα και την Χερσόνησο αλλά και στην ενίσχυση συσσίτιων στα Χανιά και αλλού. Πρόσφατα επίσης συλλέξαμε και παραδώσαμε ρουχισμό, βιβλία και είδη υγιεινής για τους κρατούμενους των φυλακών Αλικαρνασσού. Η αλληλεγγύη δεν είναι φιλανθρωπία, είναι το να κάνεις απλά πράγματα στην γειτονιά σου και στην πόλη σου για να ενεργοποιήσεις και να προκαλέσεις την κοινωνία γύρω σου να σκεφτεί ότι σε περιόδους κρίσης κανένας και καμία δεν είναι μόνοι, κανένας και καμία αδύναμοι», αναφέρει ο κ. Φωτιάδης.



Η Θάλασσα Αλληλεγγύης ελπίζει ότι τα μαθήματα της θα ξαναρχίσουν σύντομα! Αυτές τις μέρες διοργανώνει και ένα online μπαζάρ οικονομικής ενίσχυσης του εργαστηρίου της. Ελάτε σε επαφή μαζί της στο www.thalassa-solidarity.org και στις σελίδες τους στο Facebook @ThalassaSolidarity και το Instagram thalassaofsolidarity.




 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση