ΚΡΗΤΗ
Αφαίρεση καθισμάτων και κορδέλες στους ναούς της Κρήτης
Ο Επίσκοπος Κνωσού επισημαίνει ότι η νέα κανονικότητα, θα πρέπει να διαπνέεται “από προσοχή και υπευθυνότητα” και όχι “από πανικό και υπερβολές”.
SHARE:
Με την τήρηση επιπλέον μέτρων υγιεινής και αποστάσεων, εντός κι εκτός των ναών, αναμένεται να ανοίξουν και πάλι τις πύλες τους για τους πιστούς, οι Εκκλησίες της Κρήτης, στις 17 Μαΐου.
“Δεν είναι εύκολο να ξαναδούμε τους ναούς μας κατάμεστους” παραδέχθηκε ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου και Επίσκοπος Κνωσού, Πρόδρομος Ξενάκης, περιγράφοντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου τη νέα κανονικότητα, που θα πρέπει να διαπνέεται “από προσοχή και υπευθυνότητα” και όχι “από πανικό και υπερβολές”.
Στις 17 Μαΐου, επίσης, η Εκκλησία Κρήτης θα απευθύνει εγκύκλιο που θα αναγνωστεί στους ναούς.
“Αισθανόμαστε την ανάγκη να πούμε ένα ευχαριστώ στους πιστούς για τη στάση τους και την υπομονή τους” εξήγησε ο Επίσκοπος Κνωσού, προτρέποντας τον κόσμο να συνεχίσει να επιδεικνύει “θάρρος, υπομονή και υπευθυνότητα”.
Διαβλέποντας τα πολύ δύσκολα που έρχονται σε οικονομικό και βιοποριστικό επίπεδο, ο κ. Πρόδρομος τόνισε ότι η τοπική Εκκλησία “θέλει να εμψυχώσει και να στηρίξει τους πολίτες για τα επερχόμενα”, ώστε “να είμαστε και να μείνουμε δυνατοί, κι ο ένας να στηρίξει τον άλλο”.
Σε κάποιους Ιερούς Ναούς θα αφαιρεθούν καθίσματα, σε άλλους “θα καλυφθούν” ορισμένα με κορδέλες για να “μείνουν μόνο τα επιτρεπόμενα” και να διασφαλίζεται η απαιτούμενη απόσταση, είπε ο κ. Πρόδρομος.
“Ο ένας δεν θα κάθεται δίπλα στον άλλο. Και οι ίδιοι οι άνθρωποι έχουν ενστερνιστεί αυτή την ανάγκη” παρατήρησε και συνέχισε: “Μέσα στην Εκκλησία η προσευχή μας αναπέμπεται κοινή στον Θεό. Τηρούμε απαραίτητα και απαρέγκλιτα τα μέτρα”.
Σωματικά θα είμαστε πιο μακριά, πνευματικά ωστόσο πιο κοντά, “για το καλό όλων των ανθρώπων”.
Η σύσταση για τη χρήση μάσκας “δεν καθίσταται υποχρεωτική” ξεκαθάρισε ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, λέγοντας ότι η Εκκλησία Κρήτης “δεν μπορεί να επιβάλλει σε κανένα να φορά μάσκα. Κάθε άνθρωπος καλείται με την ατομική του ευθύνη να πράξει κατά συνείδηση”.
Προκειμένου δε να μην υπάρχει “ούτε μία υπόνοια ή δυσκολία ότι το προσκύνημά μας θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο μετάδοσης”, οι επιφάνειες και οι εικόνες θα καθαρίζονται αμέσως μετά το προσκύνημα ενός πιστού, από κάποιον υπεύθυνο που θα έχει οριστεί στον κάθε ναό.
Η Εκκλησία Κρήτης πάντως, όπως είπε ο Επίσκοπος Κνωσού, “θα σεβαστεί κι αυτούς που δεν θέλουν να προσκυνήσουν”.
Όσον αφορά την Θεία Κοινωνία, ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου επανέλαβε ότι “είναι αδιαπραγμάτευτη, είναι το Μυστήριο των Μυστηρίων, το Σώμα και το Αίμα του Χριστού.
Μεταδίδεται και θα μεταδίδεται σε κάθε άνθρωπο που έρχεται ελεύθερα και αβίαστα” και όπως τόνισε ο κ. Πρόδρομος σε κάθε πιστό που θα προσέρχεται “μετά φόβου, Θεού πίστεως και αγάπης”.
Ο κ. Πρόδρομος τέλος εξέφρασε την αντίθεσή του “στις υπερβολές που ακούγονται” ότι “πολεμάται η θρησκεία και η πίστη”.
Ανατρέχοντας στα λόγια του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, με την άποψη του οποίου συντάχθηκε απόλυτα, ο Επίσκοπος Κνωσού κατέληξε, υποστηρίζοντας ότι “αυτό που κινδυνεύει δεν είναι η πίστη αλλά οι πιστοί, δεν είναι ο Χριστός αλλά οι Χριστιανοί μας, δεν είναι ο Θεάνθρωπος αλλά εμείς οι άνθρωποι”.