ΚΡΗΤΗ
ΑΔΜΗΕ: Ολοκληρώθηκε το υποβρύχιο τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής
Ένας ακόμη τεχνικός άθλος από τη θυγατρική του Ομίλου Αριάδνη Interconnection - Χρησιμοποιήθηκαν τα δύο πλέον σύγχρονα καλωδιακά πλοία στον κόσμο
Ένα από τα σημαντικότερα ορόσημα στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, την πόντιση και εγκατάσταση του συνόλου των υποβρυχίων καλωδίων υπερυψηλής τάσης 500 kV τεχνολογίας συνεχούς ρεύματος, ολοκλήρωσε με επιτυχία τις προηγούμενες ημέρες η θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ Αριάδνη Interconnection.
Σε διάστημα 32 μηνών από την υπογραφή των συμβάσεων για το μεγάλο ενεργειακό έργο, τον Ιούνιο του 2020, η Αριάδνη Interconnection πόντισε συνολικά περίπου 1.350 χλμ. ηλεκτρικών καλωδίων και καλωδίων οπτικών ινών μεταξύ της Κορακιάς Ηρακλείου και της Πάχης Μεγάρων. Το βάθος της εγκατάστασης στον βυθό του Αιγαίου έφτασε μέχρι και τα 1.200 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ το βάρος των καλωδίων ξεπερνά τα 40 κιλά ανά μέτρο.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών προστασίας των καλωδίων, που αναμένεται μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2023, τα 640 χλμ. θα έχουν τοποθετηθεί κάτω από την επιφάνεια του βυθού για μέγιστη ασφάλεια.
Οι ποντίσεις των ηλεκτρικών καλωδιακών τμημάτων πραγματοποιήθηκαν τμηματικά από τα τέλη του 2021 έως τις αρχές του 2023, στο πλαίσιο τριών διαφορετικών επιχειρήσεων από τις δύο ανάδοχες εταιρείες του έργου.
Για τις επιχειρήσεις αυτές, που είχαν ιδιαίτερα υψηλές τεχνικές απαιτήσεις, χρησιμοποιήθηκαν συνολικά πέντε εξειδικευμένα πλοία καλωδιακών εργασιών, συμπεριλαμβανομένων των δύο πλέον σύγχρονων πλοίων καλωδιακών ποντίσεων στον κόσμο, Aurora και Leonardo da Vinci.
Για την επιτυχή πόντιση των υποβρύχιων καλωδίων προηγήθηκε από τον Οκτώβριο του 2020 μέχρι τον Μάιο του 2021 διεξοδική μελέτη βυθού από τις ανάδοχες εταιρείες Prysmian και Nexans, και σχεδιάστηκε η βέλτιστη όδευση και προστασία των καλωδίων με κριτήρια τόσο τεχνικά όσο και περιβαλλοντικά.
Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική είναι η μεγαλύτερη ενεργειακή επένδυση, ύψους 1 δισ. ευρώ που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στη χώρα, με την οποία ο ΑΔΜΗΕ θα ενσωματώσει πλήρως την Κρήτη στο ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, έως το τέλος του 2024.